Κι όμως κάτι γίνεται στο βασίλειο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Αν πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις όλων των εμπλεκομένων τότε αυτή τη φορά ενδεχομένως οι προσπάθειες να ευοδωθούν και να προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, που συγκροτήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και Κινήσεις Πολιτών, να καταλήξει σε κοινό πολιτικό πλαίσιο και κοινή πορεία. Μπορεί το Πάσχα να αποδειχθεί λυτρωτικό για τον πολύπαθο ενδιάμεσο χώρο.
Οι πάντες, όμως, αποδέχονται ότι επιβάλλονται γοργοί ρυθμοί καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού οι δραματικές εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την αξιολόγηση είναι σε οριακό σημείο και ίσως λάβουν αρνητική κατεύθυνση με συνέπεια η πορεία στην κάλπη να γίνει μονόδρομος.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εκδοχή καλλιεργείται συστηματικά από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να προκύψει άλλη κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή και πως δεν μπορεί να ψηφισθεί προληπτικό πακέτο μέτρων» κι άρα η προσφυγή στις κάλπες παραμένει ανοικτή. Ταυτόχρονα προπαγανδίζουν, με δημοσιεύματα στην «Αυγή» και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι επίκειται συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, προοπτική που απορρίπτεται διαρρήδην από τα δύο κόμματα.
Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη ανακινεί τη ευρύτερη συζήτηση περί εκλογικών συμπράξεων την οποία συντηρούν κύκλοι και παράγοντες της Κεντροδεξιάς, μέσω δημοσιευμάτων και αναρτήσεων, επικεντρώνοντας στη στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη. Η πρόσφατη αναφορά του ότι «εκλογές αυτή τη στιγμή σημαίνει σύγκρουση με την Ευρώπη, ότι δεν θα πάρουμε τα 6 δισ. που έχουμε συμφωνήσει κι επομένως η χώρα θα είναι στον αέρα. Αν θα έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να σκεφτούμε το εθνικό συμφέρον κι όχι το κομματικό συμφέρον του καθενός», ερμηνεύεται ως ανοικτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ.
Τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού πάντως εκτιμούν ότι η τακτική των κυβερνητικών παραγόντων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανής. Επιδιώκουν να μετριάσουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας και να επιμερίσουν τις ευθύνες των επιλογών τους οι μεν και να καλλιεργήσουν προσδοκίες οι δε. Και δηλώνουν πως δεν θα συνδράμουν σε τέτοιου είδους τακτικές.
Με δεδομένες, λοιπόν, πιθανές ταχείες πολιτικές εξελίξεις, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν αναλάβει δράση και προχωρούν σε προγραμματικές συγκλίσεις με γοργούς ρυθμούς, όπως φάνηκε στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της συντονιστικής Γραμματείας της Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα και τη Μ. Τρίτη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που διαμορφώνεται, αμέσως μετά το Πάσχα προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για να διαπιστωθεί ο βαθμός προόδου των πολιτικών και προγραμματικών επεξεργασιών και να οριστικοποιηθεί πρόγραμμα ανοικτών εκδηλώσεων κατά τομέα. Επιπλέον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.
Βασική επιδίωξη είναι στα τέλη Μαΐου να έχει διαμορφωθεί το τελικό πολιτικό πλαίσιο με πάντα βασικό στόχο την προοπτική συγκρότησης ενιαίου πολιτικού φορέα.
Ομως η πορεία αυτή δεν πρόκειται να είναι ανέφελη αφού είναι γνωστό πως στο εσωτερικό τόσο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και του Ποταμιού εκφράζονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κυρίως επιθυμούν η όποια συμπόρευση να λάβει το χαρακτήρα ομοσπονδίας κομμάτων, χωρίς δηλαδή να διαλυθούν τα κόμματα, ενώ στο Ποτάμι η πλειοψηφία δεν είναι αρνητική στη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα αρκεί να υπερβαίνει τις κομματικές παθογένειες που τροφοδότησαν την κρίση.
Η κατεύθυνση των πραγμάτων αναμένεται να καθοριστεί από τις αποφάσεις της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ένα άτυπο συνέδριο δηλαδή, το διήμερο 14-15 Μαΐου.
Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών, καταγράφεται ευρεία σύμπτωση σε αρκετά ζητήματα. Όμως παραμένουν διαφωνίες σε τρεις τομείς.
Πρώτον, στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει απλή αναλογική με όριο για την είσοδο στη Βουλή και μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων εφόσον ξεπερνά το 40% των ψήφων. Παρεμφερή θέση έχουν και οι Κινήσεις Πολιτών ενώ η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς προαπαιτούμενα, πάγια άλλωστε θέση της Αριστεράς.
Δεύτερον, στην ίδρυση ή μη ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το μεν ΠΑΣΟΚ κινείται στη λογική συμπράξεων των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς σε ευρύ τομέα της δραστηριότητάς τους ενώ πιο ένθερμοι είναι οι προερχόμενοι από τις Κινήσεις Πολιτών. Αντιθέτως η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξει τέτοια συζήτηση και το θέμα να αντιμετωπιστεί όποτε ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Και τρίτον το ζέον θέμα του χωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία. Η μεν ΔΗΜΑΡ προτείνει έναρξη άμεσα των διαδικασιών για πλήρη διαχωρισμό κι σ΄αυτή την προοπτική συμπαρατάσσονται και οι Κινήσεις ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι επιφυλακτικό προκρίνοντας η διαδικασία να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου.
—
Πηγή: http://www.protagon.gr