“Ευρωεκλογές 2024: Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ε.Ε.”, του Μιχάλη Χάλαρη*

Η σοσιαλδημοκρατία ιστορικά βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των μεταρρυθμίσεων καθώς στον ιδεολογικό της πυρήνα τοποθετείται θεωρητικά και προγραμματικά η διαδικασία σταδιακής και συνεχούς θεσμικής αλλαγής.

Μπροστά στις ραγδαίες ανακατατάξεις των τελευταίων ετών η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές της έχει το ιστορικό κεκτημένο της δικαίωσης των βασικών αξιών, στόχων και επιλογών της.

Ωστόσο, οι συντηρητικές δυνάμεις που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια κυριαρχούν στα περισσότερα κράτη μέλη, όσο και σε σημαντικό βαθμό στα όργανα της ΕΕ αδυνατούν να δώσουν πειστική απάντηση στην οικονομική κρίση, στην παγκοσμιοποίηση και σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις (πόλεμοι, μεταναστευτικά ρεύματα, τρομοκρατία, κλιματική κρίση, ενεργειακό και γεωπολιτικές ανακατατάξεις).

Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός στόχων και επιδιώξεων της σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου μεταξύ άλλων να δοθεί πειστική απάντηση στη συντηρητική/νεοφιλελεύθερη πρόκληση.

Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει προς μια προοδευτική κατεύθυνση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο κέντρο του ευρωπαϊκού προτάγματος. Η Ευρώπη που θέλουμε είναι κοινωνική, δημοκρατική, βιώσιμη.

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να έρθει περισσότερη κεντροαριστερά στα κέντρα αποφάσεων. Πάνω στην κατ’ εξοχήν προοδευτική πρόταση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς μπορούν να οικοδομηθούν λειτουργικές συμμαχίες υπέρ της αλλαγής.

Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές του 2024 με στόχο να μετασχηματίσουμε τις κοινωνίες μας και να βελτιώσουμε τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Ζητούμενο είναι μια ελεύθερη, δίκαιη και ασφαλής δημοκρατική Ευρώπη.

Πιστεύουμε στην Ευρώπη ως τη δύναμη που εγγυάται τα δικαιώματα για όλους και με όλους.

Πιστεύουμε στη συνεργασία για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο, να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες για όλους.

Παλεύουμε για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της βιωσιμότητας και της δημοκρατίας, φεμινιστικής, χωρίς αποκλεισμούς που βασίζεται στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπου η κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδος συμβαδίζουν, που στηρίζει τους νέους της, που προωθεί τον πολιτισμό σε όλη του την ποικιλομορφία.

Για εμάς, η Ευρώπη ήταν πάντα ένα σχέδιο ειρήνης και κοινής ευημερίας. Ένα σχέδιο αλληλεγγύης που επιτρέπει στις χώρες μας να ξεπεράσουν προκλήσεις που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνες τους.

Οι διαδοχικές κρίσεις και αναδυόμενες απειλές καθόρισαν την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές του 2019 όπου αποδείξαμε ότι μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της και παρέχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτή.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές εργαστήκαμε σκληρά για να δώσουμε προοδευτικές λύσεις για την αύξηση του κόστους ζωής, για την κλιματική έκτακτη ανάγκη, για τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, για την πανδημία του Covid-19 και για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Σε ένα σκηνικό πολέμων και συγκρούσεων στην ήπειρό μας και στη γειτονιά μας, καθώς και αύξησης του αυταρχισμού παγκοσμίως, η Ευρώπη πρέπει να είναι εγγυητής της ειρήνης, να προωθεί τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις δίκαιες διεθνείς σχέσεις και να υπερασπίζεται τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνά της, να αντιμετωπίσει τις ανισότητες εντός των συνόρων μας, την απώλεια αγοραστικής δύναμης λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, την αντεπίθεση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Θέλουμε μια πιο ενωμένη Ευρώπη που θα προστατεύει την κυριαρχία μας, τα κράτη πρόνοιας και θα επενδύει σε ποιοτικές πράσινες θέσεις εργασίας, βιώσιμη ευημερία και μια δυναμική οικονομία.

Μια ισχυρότερη Σοσιαλιστική και Δημοκρατική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει περισσότερη δύναμη για να προσφέρουμε σεβασμό, δικαιοσύνη και ένα καλύτερο μέλλον. Περισσότερη δύναμη για να προσφέρουμε στους πολίτες ίσες ευκαιρίες, αίσθημα ασφάλειας και την ποιότητα ζωής που όλοι μας αξίζουμε.

Ο Μιχαήλ Χάλαρης, είναιΕπίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης & Γραμματέας των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

 

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια