Ομιλία του Μιχάλη Χάλαρη στην εκδήλωση «Η ώρα της Κεντροαριστεράς» 4 Μάη στην ΕΣΗΕΑ

Τα Βασικά σημεία της ομιλίας του Γραμματέα των Κινήσεων Πολτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Μ. Χάλαρη, στην εκδήλωση της 4ης Μάη με τίτλο «Η ώρα της Κεντροαριστεράς»

Πάντα λέμε ότι οι εκλογές είναι κρίσιμες αλλά οι επερχόμενες εκλογές είναι καθοριστικές και κρίσιμες για την Ελλάδα του 2030 όσο ποτέ αλλοτε.

Σε αυτές τις εκλογές οι διεθνείς εξελίξεις δεν φαίνεται να απασχολούν κανέναν. Οφείλω να καταθέσω στη δημόσια συζήτηση τις παρατηρήσεις  μας

Οι αλλαγές στην τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματισμοί, βιοτεχνολογία) και η κλιματική κρίση θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής, την χρήση ενέργειας, την ανθρώπινη εργασία αλλά και στην καθημερινή ζωή.

Αλλαγές που θα αναδιατάξουν τις επαγγελματικές ειδικότητες αυξάνοντας την ανεργία και ενισχύοντας το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών και το νέο “πρεκαριάτο”.

Όλα αυτά δύναται να οδηγήσουν σε γενικευμένη μείωση εισοδημάτων δραστικό περιορισμό της αγοραστικής δύναμης και της ζήτησης, διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, και συνεπώς σε αποσταθεροποίηση των οικονομικών και γεωπολιτικών ισορροπιών και πολιτική αστάθεια

H εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), που έχει κυρίως οικονομικά και γεωστρατηγικά κίνητρα, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές και παραγωγικές αδυναμίες της Ρωσίας την εισβολή της στην Ουκρανία, τον αγχώδη διεθνή παρεμβατισμό των ΗΠΑ, για να διασφαλίσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους, τον εσωτερικό πολιτικο-κοινωνικό τους διχασμό, την διαρκώς διευρυνόμενη διπλωματική και οικονομική παρουσία της Κίνας σε ολόκληρο το Νότιο ημισφαίριο και την εκκίνηση της προσπάθειας των BRICS να αμφισβητήσουν το «δολαριο-κεντρικό» παγκόσμιο σύστημα εμπορίου και συναλλαγών, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια χαμένη δεκαετία, που συνοδεύεται από αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας, χρεοκοπίες, κοινωνικές αναταραχές και πισωγύρισμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά βρίσκουν την Ευρώπη να μην ανταποκρίνεται στην ανάγκη να πορευτεί προς μια δυνητική Ομοσπονδιακή Πολιτεία, αλλά να εγκλωβίζεται σε ένα πνεύμα γενικευμένου “διακυβερνητισμού”, που αποδυναμώνει την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ, εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και τροφοδοτεί τον εθνοκεντρισμό και τον ευρωσκεπτικισμό

Οι βαθύτερες συνέπειες όλων αυτών έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα για τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας σε διεθνές επίπεδο, που συνοδεύεται από αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας, χρεοκοπίες, κοινωνικές αναταραχές και σημαντικούς κινδύνους στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

Στο ίδιο μοτίβο και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έκανε τις χειρότερες προβλέψεις των τελευταίων τριάντα ετών!

Αυτά μας οδηγούν στην εκτίμηση πως, οι συγκρουσιακές και μεταβατικές συνθήκες που διαμορφώνονται επιβάλουν την ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά και την αναζήτηση νέων οραμάτων και εναλλακτικών πολιτικών για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες οφείλοντας να προωθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ευρώπης με στόχο την στρατηγική της αυτονομία, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του τρόπου οικονομικής σκέψης και οργάνωσης των σχέσεων κράτους–αγορών–κοινωνίας. Βασικό πλαίσιο αυτών των πολιτικών πρέπει να είναι, η εξυπηρέτηση του γενικού δημόσιου συμφέροντος, η τόνωση του πλουραλιστικού χαρακτήρα των δημοκρατιών μας, η ενίσχυση της οικονομίας της φροντίδας, η ανάπτυξη με αειφορία για την επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων μέσα από, την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, την διάχυση του επιχειρείν σε μικρο-μεσαία κλίμακα, την πράσινη και κυκλική οικονομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, και την ένταξη των μεγάλων ξένων επενδύσεων σε μια πολύπλευρη αναπτυξιακή δυναμική, όπου θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση τοπικών επενδυτικών πρωτοβουλιών χωρίς να “καταναλώνουν” τους φυσικούς πόρους και το τοπικό χωρικό κεφάλαιο, αλλά και η κοινωνική διανομή του πλεονάσματος παραγωγικότητας, το οποίο δεν προκύπτει πλέον μόνο από την ανθρώπινη εργασία αλλά και από τη “φορολόγηση των ρομπότ”.

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι ιδεολογικός, πολιτικός και κοινωνικός μας αντίπαλος και δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης μαζί της, χωρίς την πραγματική ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική μετεξέλιξη της.

Η σημερινή ΝΔ είναι ένα ψευδεπίγραφο κόμμα που υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας αλλά στην πράξη κυβέρνησε σαν ένα παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα με πελατειακές πρακτικές.

Κυριαρχούν τα ρουσφέτια και οι διορισμοί μετακλητών από τα παράθυρα, η σπατάλη τεράστιων ποσών σε απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

Η μικροκομματική χρήση των θεσμών με τις παρακολουθήσεις αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών με τρόπους που συνιστούν κίνδυνο για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το πρόσφατο επεισόδιο του αποκλεισμού από τις εκλογές σειράς μικρών κομμάτων που θα μπορούσαν να αποσπάσουν ψήφους από την ΝΔ ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.

Δεν είμαστε ασφαλώς υπέρ της συμμετοχής των εχθρών της δημοκρατίας στην βουλή αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα διαφορετικό τρόπο όπως έχει προταθεί από διαπρεπείς συνταγματολόγους και με την συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Αλλά είναι τελείως διαφορετική περίπτωση ο αποκλεισμός άλλων κομμάτων για οριακούς τυπικούς λόγους, όπως πχ το Πράσινο Μωβ λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας του υπουργείου που μας εκθέτουν διεθνώς

Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά το αρμόδιο δικαστήριο που ερμηνεύει της διατάξεις αλλά το περιεχόμενο των διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση με προφανείς μικροκομματικους σκοπούς.

Για την αντιμετώπιση αυτής της Νέας Δημοκρατίας και του στείρου διπολισμού, απαιτείται η ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης της χώρας. Μιας παράταξης, που με σαφή σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία και προοδευτικά χαρακτηριστικά, θα συγκροτήσει μια νέα κεντροαριστερή πολιτική και κοινωνική συμμαχία. Μια συμμαχία που θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες, διασφαλίζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την συμμετοχή, αποδοχή και ευημερία του λαού, χωρίς λαϊκισμούς και διχαστικές ακρότητες.

Ήδη, αναδεικνύεται ότι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί, και από προγραμματικής σκοπιάς αλλά και από πλευράς τρόπου άσκησης πολιτικής, δηλαδή ως πολιτική ηθική, αισθητική και επικοινωνία, κάτι διαφορετικό στην ελληνική πολιτική ζωή…

Σας καλούμε για την εκλογική ενίσχυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της ενότητας της κεντροαριστεράς.

Μια τέτοια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα σε σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο.

Η περίοδος κοινών μετώπων σοσιαλιστών–κομμουνιστών έχει παρέλθει.

Η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι στην ουσία της κυβερνώσα αριστερά. Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας. Το ότι στη χώρα μας μετατράπηκε σε κυβερνών κόμμα είναι ένα ιστορικό ατύχημα, που σε συνδυασμό με την ανίερη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.-καραμανλικής δεξιάς, που συνεχίζεται, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “δεξιόστροφη αριστερά”.

Από αυτό το γεγονός προκύπτει η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα σημερινά πολιτικά διλήμματα αλλά και η αδυναμία του να συγκροτηθεί ως ένα κανονικό κόμμα της μεταρρυθμιστικής και δημοκρατικής αριστεράς, αποκόπτοντας κάθε δεσμό με αντικαπιταλιστικές γραφικότητες και αριστερούς λαϊκισμούς.

Στις επερχόμενες εκλογές η ψήφος μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη για την αλλαγή του σημερινού συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης.  Για αυτό καλούμε  σε ενεργή στήριξη με ψήφο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. ώστε να γίνει εφικτή μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση η οποία :

  1. Σχεδιάζει ολοκληρωμένα και εφαρμόζει αποτελεσματικά πολιτικές που θα στηρίξουν οικονομικά και κοινωνικά τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας.
  • Για οριζόντιες πολιτικές αντιμετώπισης των νέων ανισοτήτων, που σήμερα διευρύνονται. Ανισοτήτων, που δεν είναι μόνο εισοδηματικές, αλλά που στην ουσία συγκροτούν ένα τείχος για τους πολλούς στην πρόσβαση σε μόρφωση, ερεθίσματα, ευκαιρίες, πόρους, δυνατότητες και στην αξιοπρεπή εργασία. Πολιτικές που θα στηρίζονται στην ρύθμιση των αγορών, την διασφάλιση του ανταγωνισμού, την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, την ψηφιακή-τεχνολογική κατάρτιση, την καταπολέμηση των διακρίσεων (φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας, χρώματος, κ.λπ.), την διάχυση των πολιτιστικών αγαθών & των μορφωτικών εργαλείων.

Πολιτικές που στην ουσία θα αναδημιουργούν τη μεσαία τάξη και την προοπτική της στην ελληνική κοινωνία.

  • Για ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κοινωνικό κράτος με ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, διαχρονικά αξιόπιστο και βιώσιμο. Ένα κοινωνικό κράτος, που θα είναι αποτελεσματικό, θα αντιμετωπίζει την μεσο-μακροπρόθεσμη «βόμβα» του δημογραφικού προβλήματος, στηρίζοντας τη νέα οικογένεια, και θα διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε ποιοτικά δημόσια αγαθά (φθηνή κατοικία, παιδεία, υγεία, αυτοπαραγωγή ενέργειας/μείωση ενεργειακής φτώχειας) με διαφάνεια, αξιολόγηση, μετρήσιμα αποτελέσματα και ρεαλιστικό κόστος. Ένα κοινωνικό κράτος που θα επαναφέρει «εντός των τειχών» της κοινωνίας όλους τους κατοίκους της χώρας.
  • Για την θεσμοθέτηση νέων  δίκαιων  αναδιανεμητικών  θεσμών, κατοχύρωση  ενός  ουσιαστικού ρόλου για την κοινωνική οικονομία και ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής & καινοτόμου επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων έντονων και διευρυμένων ανισοτήτων.
  1. Αντιμετωπίζει τις απειλές κατά της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος και την διολίσθηση σε καθεστώς αυταρχικού και καχεκτικού κοινοβουλευτισμού, ενισχύοντας την διαφάνεια, την νομιμότητα και την λογοδοσία.
  • Για μια πλήρως λειτουργική δημοκρατία με ισχυρούς ποιοτικούς θεσμούς (Κοινοβούλιο, Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές, κ.α.) που ελέγχονται και ελέγχουν, και που ταυτόχρονα δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα για ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, αποκεντρώνοντας παράλληλα εξουσίες και πόρους. Θεσμική ενίσχυση και λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών.
  • Μια δημοκρατία που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα επαναφέρει στην πολιτική όλους του Έλληνες. Μια δημοκρατία όπου οι νέες τεχνολογίες θα είναι εργαλείο για την εμβάθυνση της, για διαφάνεια και λογοδοσία, χωρίς να ψηφιοποιούν τη γραφειοκρατία ή να θέτουν τεχνολογικά εμπόδια στη συμμετοχή όλων.
  1. Θα αντιπαρατεθεί στις νεοφιλελεύθερες εμμονές που οδηγούν στην απορρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και στην αποθέωση μιας ανεξέλεγκτης και κερδοσκοπικής αγοράς που συσσωρεύει πλούτο σε λίγους χωρίς να εξυπηρετεί τις κοινωνικές προτεραιότητες και ανάγκες .
  • Για μια σοσιαλδημοκρατική οικονομική πολιτική που θα έχει ως προτεραιότητα όχι μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη νομισματική σταθερότητα , αλλά και την αναδιανομή του εισοδήματος και την άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων , με την απασχόληση στο κέντρο της αναπτυξιακής πολιτικής , ως βασικού μέσου αύξησης της ζήτησης και του εισοδήματος.
  • Η οποία θα συγκροτείται από ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα στηρίζει την εργασία σε όλες τις μορφές της, θα αντιμετωπίζει την ακρίβεια, θα πριμοδοτεί τις παραγωγικές, ερευνητικές (R&D) και κοινωνικά ανταποδοτικές επενδύσεις και θα φορολογεί δίκαια & κλιμακωτά τον πλούτο, την συσσώρευση του (κεφάλαιο) και τα υπερκέρδη.
  • Και από ένα τραπεζικό σύστημα που θα εποπτεύεται αποτελεσματικά και θα δίνει πρόσβαση στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, τα δυναμικά μεσο-στρώματα, τη νέα γενιά και την καινοτομία, μειώνοντας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το ιδιωτικό χρέος, δίνοντας έτσι δυνατότητες για συμμετοχή όλων στην παραγωγική διαδικασία και προστατεύοντας την αγροτική γη.
  1. Θα επεξεργαστεί πολιτικές μιας διαφορετικής ανάπτυξης που θα εξισορροπεί την ατομική και συλλογική ευημερία με την βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, την ανάδειξη και αξιοποίηση των κοινών αγαθών, την κοινωνική προστασία και την προσφορά ευκαιριών προς όλους τους πολίτες να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.

Για μια νέα στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:

  • με ανθρώπινο πρόσωπο,
  • με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους (κυκλική οικονομία, κ.α.),δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων και εργαζομένων,
  • με επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία (χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες της εγχώριας παραγωγής, δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, μεταφέρουν τεχνογνωσία, προσφέρουν φόρους και εισφορές, αύξηση εξαγωγών, εγχώρια επάρκεια αγαθών, κ.λπ.), 
  • με ενίσχυση/μετασχηματισμό /συνέργειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από Ταμείο Ανάκαμψης/ΕΣΠΑ),
  • με έλεγχο της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της εγχώριας αγοράς,
  • με ποιοτική αναβάθμιση και προσοδοφόρα για τον παραγωγό εμπορική εκμετάλλευση /διακλαδική σύνδεση παλιών και νέων (πρωτογενών ή δευτερογενών)αγροτικών προϊόντων, με έλεγχο του κόστους παραγωγής.
  1. Θα εξουδετερώσει τις πολιτικές αποδυνάμωσης των κρατικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών, εκείνων που είναι συνταγματικά ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, καθώς και κάθε απόπειρα υπόσκαψης του δημόσιου αγαθού.
  • Για ένα νέο «στρατηγικό» ρόλο για το κράτος και το δημόσιο (κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση, ευρύτερος δημόσιος τομέας, πολιτική προστασία) με ισχυρές ικανότητες και δυνατότητες για μακροπρόθεσμες δράσεις, που θα εγγυάται
    • δημόσια αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες (ασφάλεια, πρόληψη, αποτελεσματική πολιτική προστασία, κ.λπ.) κ
    • τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (μεταφορών, δικτύων, τουριστικών βιομηχανικών περιοχών-βιοτεχνικών πάρκων/hubs)
    • τη δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή μέσω στρατηγικών άμεσων επενδύσεων (ΤΑΑ, κ.λπ.).
  • Για δημιουργία σύγχρονου κράτους, με διαφάνεια, αξιοκρατία, ανοικτότητα, διαύγεια παντού, με προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας των χρηματοδοτούμενων πολιτικών.
  • Για ένα δημόσιο που θα λειτουργεί με κανόνες που αποδυναμώνουν την γραφειοκρατία, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον πελατειασμό και τον κομματισμό.
  1. Θα συμβάλει στον διευρωπαϊκό διάλογο και στον συντονισμό της πολιτικής δράσης των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων
  • Προκειμένου να καταστεί πλειοψηφική στους λαούς της Ευρώπης η πρόταση της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας ως βάση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ομοσπονδιακής Πολιτείας.

Καλούμε σε ενεργή στήριξη με ψήφο στο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής:

  • Για να δώσουμε ώθηση στην μετάβαση σε ένα νέο συνεργατικό, συναινετικό, προγραμματικό μοντέλο διακυβέρνησης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις γύρω από ένα κοινό Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα για Βιώσιμη Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, πλούσια σε θέσεις εργασίας, ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη.
  • Γιατί θέλουμε να ξεφύγει η Ελλάδα από την πεπατημένη.
  • Γιατί το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται και τολμάει μεγάλες αλλαγές και τομές.
  • Γιατί θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μια αναπτυγμένη πολιτικά, θεσμικά και λειτουργικά Ευρωπαϊκή Χώρα.
  • Γιατί θέλουμε μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι.
  • Γιατί δεν θέλουμε να μας κυβερνούν ούτε τα μεγάλα τζάκια και τα ‘μεγαλοσυμφέροντα’, αλλά και ούτε και οι ανανήψαντες ‘μπαχαλάκηδες’ και καιροσκόποι!
  • Γιατί ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο νέος και η νέα, ο άνεργος έχουν το δικαίωμα να ζουν σε μια χώρα που νοιάζεται για αυτούς.
    • Γιατί το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει η φωνή τους!

 

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια