Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών και της Κοινωνικής Οικονομίας στην στέγαση , για την στήριξη των ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Παρουσίαση: ΣΥΡΟΣ ΚΟΣΚΟΒΟΛΗΣ για Ενοίκια και Κοινωνική Κατοικία

Η κρίση και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, το airbnb, το κενό κτηριακό απόθεμα στις πόλεις και η έλλειψη πολιτικής για την κοινωνική κατοικία κάνουν την απόκτηση στέγης να φαντάζει πλέον άπιαστο όνειρο. Τα υψηλά ενοίκια αποτελούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά , ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Το δικαίωμα στην κατοικία κατοχυρώνεται συνταγματικά στην Ελλάδα με το άρθρο 21 παρ.4 του Συντάγματος του 1975: «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους», τοποθετώντας το δικαίωμα στην κατοικία στο πλαίσιο των κοινωνικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων του. Αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα επιτάσσει αναδιανομή εισοδήματος για να ικανοποιηθεί το ελάχιστο κοινωνικό δικαίωμα, δεδομένου ότι η επιδείνωση των στεγαστικών συνθηκών είναι συνιστώσα κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού ( πρόσβαση της νέας γενιάς , των ευάλωτων και ειδικών ομάδων κλπ.).

Η απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να είναι μια εναλλακτική πολιτική, ενός συμμετοχικού και αποκεντρωμένου σοσιαλιστικού μοντέλου για την αντιμετώπιση των οικονομικών , κοινωνικών και πολιτικών ανισοτήτων (Τομά Πικετί «Κεφάλαιο και Ιδεολογία») με τη αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών ,πέρα από την κυριαρχία των αγορών και την σύγχρονη κρατική εξουσία ( λογική ανταγωνισμού στο κράτος πρόνοιας, την οικονομία , την δημόσια περιουσία κλπ) με:

  • Την αξιοποίηση των δημόσιων/κοινών αγαθών και πόρων με την διαχείριση από αυτούς που τα δημιουργούν ή τα κατέχουν, μέσα από ισότιμες συμμετοχικές διαδικασίες, που διαφέρει από την λογική τόσο της ιδιωτικής όσο και της κρατικής ιδιοκτησίας.
  • Την συμμετοχική πολιτική και κοινωνικότητα που δημιουργεί άλλες κοινωνικές σχέσεις,με συναπόφαση, συνεννόηση , αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, μοίρασμα ιδεών, συνεργασία,πρόταξη των ατομικών και κοινωνικών αγαθών έναντι του κέρδους.
  • Την ενίσχυση του διαμοιρασμού και του συνεργατισμού , των δικτύων αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, για την δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας με την οργάνωση θυλάκων οικονομικής δραστηριότητας σε προσεκτικά σχεδιασμένες συνεταιριστικές ή/και αυτοδιαχειριστικές μορφές παραγωγής , και με την ευρεία διασύνδεση του κοινωνικού κράτους με αξιόπιστες εκφάνσεις της κοινωνίας των πολιτών , η οποία όπως έχει αποδειχθεί , μπορεί να δώσει ευελιξία, νέους πόρους, μεγαλύτερο οικονομικό βάθος και πρόσθετη αποτελεσματικότητα στο κοινωνικό κράτος (ιδίως σε αυτοδιοικητικό επίπεδο), προκειμένου να εκπληρώσει την εξαιρετικά δύσκολη, υπό τις παρούσες συνθήκες , αποστολή του» (Γ. Σωτηρέλης, «Ποια αριστερά», 2017).

Η κρίση της πανδημίας έδειξε ότι το κράτος δεν είναι πλέον ικανό να χρηματοδοτεί κοινωνικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης έκτασης. Το κοινωνικό κράτος έχει αποδυναμωθεί με συνέπεια την απονομιμοποίησή του, όσο και της αγοράς. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για την ενεργοποίηση της ΚτΠ & της Κοινωνικής Οικονομίας (τρίτος τομέας) , για την παροχή υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο (proximity services), για την ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης και της επιβίωσης των κατοίκων.

Η ίδια η κρίση της πανδημίας απέδειξε αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες αμοιβαίας βοήθειας,αλλά και την ικανότητα της ΚτΠ και της Κοινωνικής Οικονομίας να δημιουργεί λύσεις εκεί που το κράτος και η αγορά απέτυχαν.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πολιτική για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, πραγματοποιείται με την ανάπτυξη του μη κερδοσκοπικού στεγαστικού τομέα, της συνεταιριστικής κατοικίας, της συλλογικής ιδιοκτησίας , των συνεταιρισμών γειτονιάς κ.ά.

Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο τους στην διαχείριση και την υπέρβαση της κρίσης της πανδημίας και έχει εγκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική οικονομία για τη στήριξη του «οικοσυστήματος εγγύτητας, κοινωνικής οικονομίας και πολιτικής ασφάλειας».

Στην παρουσίαση, εδώ, είναι οι προτάσεις του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Σύρου Κοσκοβόλη, στην διαδικτυακή εκδήλωση- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ, από την «Πρωτοβουλία για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση» (Ανανεωτική Αριστερά, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι) με την συμμετοχή των:

  • Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΚΙΝΑΛ- βουλευτής Ηλείας
  • Θωμάς Μαλούτας, ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων
  • Σύρος Κοσκοβόλης, μέλος Γραμματείας Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία
  • Βασίλης Δελής, απόφοιτος ΕΚΔΔΑ, μέλος διαχειριστικής ομάδας fb group ΞΕΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια