Το «Μακεδονικό» αποτέλεσε ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα το οποίο επηρέασε οριζόντια όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Δεν άφησε και το Κίνημα Αλλαγής ανεπηρέαστο, ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογηθούν οι χειρισμοί που έγιναν και να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό από την ατζέντα μας.
Όλοι στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε δηλώσει κατά καιρούς ότι η συγκρότηση ενός νέου πολυτασικού κόμματος της κεντροαριστεράς αποτελεί ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα, που απαιτεί υπομονή, χρόνο και συναινέσεις από όλους.
Οφείλουμε, κυρίως απέναντι στους 212.000 συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου, να έχουμε μεγαλύτερη διάθεση διαλόγου, που να οδηγεί σε συνθετικές αποφάσεις αποφεύγοντας εμμονές στη δική μας «αυθεντική» άποψη, ώστε να μπορεί να διαμορφώνεται η απαραίτητη κοινή στάση.
Η εσωκομματική δημοκρατία απαιτεί αφενός τη λειτουργία των οργάνων μας αφετέρου το σεβασμό σε αυτά μέσω της αδιάλειπτης συμμετοχής μας σε αυτά. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μία παράταξη που λειτουργεί στη λογική των διευθετήσεων όλους μας συνδέουν οι κοινοί αγώνες σε πλείστα θέματα, οι κοινές μας αξίες και η ιδρυτική μας διακήρυξη.
Οφείλουμε να κάνουμε ουσιαστικά πράξη το τρίπτυχο: Ενότητα – Διεύρυνση – Ανανέωση
Εδώ και τρία χρόνια οι «Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία» δίνουν το παράδειγμα με την ενωτική τους στάση για το πώς το Εγώ πρέπει να υποτάσσεται στο Εμείς, σε αυτήν την διαδικασία. Εδώ και τρία χρόνια εργαζόμαστε για την επιτυχία της διαμόρφωσης μίας εναλλακτικής λύσης στο κακέκτυπο του σημερινού δικομματισμού.
Εδώ και τρία χρόνια εργαζόμαστε για μια ουσιαστική και ριζική ιδεολογική και προγραμματική ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς.
Εδώ και τρία χρόνια επιχειρηματολογούμε υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών, κατά των αρχηγισμών κάθε είδους, αλλά και υπέρ της στήριξης των αποφάσεων της πλειοψηφίας, ακόμη κι αν διαφωνούμε με αυτές. Διότι έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία!
Η προκήρυξη του έκτακτου συνεδρίου μας είναι ένα βήμα αναγκαίο μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις το οποίο σαφώς πρέπει να είναι ενωτικό, εξωστρεφές και διαδικασία προσέγγισης εκ νέου του κόσμου της κεντροαριστεράς. Παρ’ ταύτα μας προβληματίζει και μας ανησυχεί για λόγους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς.
Δεν μας αφορά ένα κακέκτυπο συνέδριο που να θυμίζει συνέδρια άλλων εποχών όταν ο χώρος μας άγγιζε ποσοστά της τάξης του 40% και άνω όπου κυριαρχούσαν οι μάχες για την επικράτηση των μηχανισμών και όχι αυτές των ιδεών.
Διαδικαστικά, διότι η απόφαση για ένα κόμμα πολυτασικό, ένα κόμμα όπου θα συνυπάρχουν ιδεολογικά συγγενείς μεν αλλά οργανωτικά διακριτές πολιτικές οντότητες, ελήφθη από το ιδρυτικό συνέδριο. Τροποποίηση αυτής της θεμελιώδους απόφασης μπορεί να ληφθεί μόνο από ένα νέο συνέδριο. Οφείλουμε λοιπόν να πάμε σε ένα συνέδριο όχι βεβιασμένα αλλά συντεταγμένα. Και κυρίως με βάση το εσωκομματικό “θεσμικό καθεστώς” που ισχύει σήμερα: με αναλογική εκπροσώπηση όλων των συλλογικοτήτων που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής.
Ουσιαστικά, διότι το εγχείρημα αναγέννησης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς περνά μέσα από σκληρή και διαρκή δουλειά συσπείρωσης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα ευρύ σχήμα που θα επανακτήσει την ιδεολογική και προγραμματική ηγεμονία στον πέραν της συντηρητικής παράταξης χώρο.
Δεν εξυπηρετεί την κεντροαριστερά ο εσωστρεφής περιορισμός της σε ένα μικρό και συγκεντρωτικό σχήμα. Μια τέτοια προοπτική εγκαταλείπει ευρύτατες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου προς μεν τα αριστερά βορά του ΣΥΡΙΖΑ προς δε τα δεξιά έρμαιο της ΝΔ.
Κινδυνεύει δε να μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής σε απλό πολιτικό παρακολούθημα και κυβερνητικό συμπλήρωμα των δύο βασικών μονομάχων.
Προς την κατεύθυνση της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστεί συλλογικά και το Κίνημα Αλλαγής.
Στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας, οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους αυστηρά, οπότε ας κάνουμε την ακόμη πιο αυστηρή αυτοκριτική μας, πριν την λήψη οποιονδήποτε κρίσιμων αποφάσεων για την πολιτική μας υπόσταση.
Κλείνοντας να θυμίσω ότι η Φώφη Γεννηματά έλεγε στις ομιλίες της «Τα όνειρα μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας» και συμπληρώνουμε εμείς: Η Ελλάδα που εμείς ονειρευόμαστε δεν λέγεται ουτοπία και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα Ισχυρό, Δημοκρατικό Κίνημα Αλλαγής!
Όταν οι “κινήσεις”γράφουν τα αυτονόητα κάποιοι άλλοι σύντροφοι δεν θέλουν να ακούσουν….