Ανακοίνωση των “Κινήσεων” για την πορεία προς το Έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Με προβληματισμό και ανησυχία η Συντονιστική Γραμματεία των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία παρακολουθεί τις δημόσιες τοποθετήσεις σειράς προβεβλημένων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής για την περαιτέρω πορεία του.

Προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για λόγους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς.

Διαδικαστικά, διότι η απόφαση για ένα κόμμα πολυτασικό, ένα κόμμα όπου θα συνυπάρχουν ιδεολογικά συγγενείς μεν αλλά οργανωτικά διακριτές πολιτικές οντότητες, ελήφθη από το ιδρυτικό συνέδριο. Τροποποίηση αυτής της θεμελιώδους απόφασης μπορεί να ληφθεί μόνο από ένα νέο συνέδριο. Οφείλουμε λοιπόν να πάμε σε ένα συνέδριο όχι βεβιασμένα αλλά συντεταγμένα. Και κυρίως με βάση το εσωκομματικό “θεσμικό καθεστώς” που ισχύει σήμερα : με αναλογική εκπροσώπηση όλων των συλλογικοτήτων που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Ουσιαστικά, διότι το εγχείρημα αναγέννησης μιας σύγχρονης κεντροαριστεράς περνά μέσα από σκληρή και διαρκή δουλειά συσπείρωσης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα ευρύ σχήμα που θα επανακτήσει την ιδεολογική και προγραμματική ηγεμονία στον πέραν της συντηρητικής παράταξης χώρο.

Δεν εξυπηρετεί την κεντροαριστερά ο εσωστρεφής περιορισμός της σε ένα μικρό και συγκεντρωτικό σχήμα. Μια τέτοια προοπτική εγκαταλείπει ευρύτατες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου προς μεν τα αριστερά βορά του ΣΥΡΙΖΑ προς δε τα δεξιά έρμαιο της  ΝΔ. Κινδυνεύει δε να μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής σε απλό πολιτικό παρακολούθημα και κυβερνητικό συμπλήρωμα των δύο βασικών μονομάχων.

Οι “Κινήσεις” από την ίδρυσή τους εργάστηκαν για μια ουσιαστική και ριζική ιδεολογική και προγραμματική ανανέωση της Σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστεί συλλογικά και το Κίνημα Αλλαγής.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια