Δ. ΕΝΟΤΗΤΑ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Γενικά: Οι “Κινήσεις Πολιτών” συγκροτήθηκαν από στελέχη πολιτικών κινήσεων και άλλα στελέχη της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, προωθώντας τα αιτήματα για ενότητα και ανανέωση. Για το λόγο αυτό οι Κινήσεις Πολιτών αποτελούν ένα μεταβατικό πολιτικό οργανισμό, που δεν προσλαμβάνει χαρακτηριστικά κόμματος, αλλά βασίζεται στην εθελοντική πολιτική αυτοοργάνωση εκατοντάδων πολιτών από όλη τη χώρα, που μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, και αξιοποιώντας πρωτίστως τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα.
Ονομασία: Προτείνεται η σημερινή ονομασία να τροποποιηθεί, διατηρώντας ως τίτλο μόνο το “Κινήσεις Πολιτών” και έχοντας ως υπότιτλο “Για τη Σοσιαλδημοκρατία και την Ενότητα της Προοδευτικής Παράταξης”.
Συμμετέχοντες Πολίτες: “Συμμετέχοντες Πολίτες” (ΣΠ) αποκαλούνται οι προοδευτικοί πολίτες που δηλώνουν συμμετοχή στις δραστηριότητες των “Κινήσεων Πολιτών”, υποστηρίζουν  τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας και συμφωνούν με τις βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργιάς.
Οργάνωση: Οι “Συμμετέχοντες Πολίτες” οργανώνονται κατά Περιφέρεια, Νομό και Δήμο, ανάλογα με τις κατά τόπους δυνατότητες, σε Συντονιστικές Επιτροπές (ΣΠ) των Κινήσεων Πολιτών. Κάθε Συντονιστική Επιτροπή, εάν απαρτίζεται από περισσότερα από 15 μέλη, ορίζει ολιγομελή (3-7 μέλη) Συντονιστική Γραμματεία (ΣΓ) Περιφέρειας, Νομού ή Δήμου.
Οι Συντονιστικές Επιτροπές και οι Συντονιστικές Γραμματείες ασχολούνται και παρεμβαίνουν κατά προτεραιότητα στα σημαντικά ζητήματα της περιοχής τους, συμμετέχουν στις κεντρικές δραστηριότητες διαλόγου, διαμόρφωσης θέσεων και πολιτικής των Κινήσεων Πολιτών και επιδιώκουν τη αύξηση των συμμετοχών. Ο τρόπος και η συχνότητα επικοινωνίας καθορίζεται από τις ίδιες τις Συντονιστικές Επιτροπές, ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής.
Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή: Η Συνδιάσκεψη εκλέγει 50μελή Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) η οποία απαρτίζεται από δυο εκπρόσωπους από κάθε μία από τις 12 Περιφέρειες εκτός Αττικής (2Χ12=24) και από 26 επιπλέον μέλη. Κάθε Περιφέρεια εκλέγει αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη τα δυο μέλη της στην ΚΣΕ, (ή εναλλακτικά εκλέγονται από το κοινό ψηφοδέλτιο της Συνδιάσκεψης βάση ποσόστωσης), και τα 26 επιπλέον μέλη εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο με δυνατότητα σταυροδοσίας μέχρι 13 σταυρούς.

Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μια φορά ανά δίμηνο, και συζητάει, αποφασίζει και συντονίζει τις πολιτικές και οργανωτικές δραστηριότητες των “Κινήσεων Πολιτών”. Η ημερήσια διάταξη, οι εισηγήσεις και η σύνοψη των πρακτικών κάθε συνεδρίασης κοινοποιούνται σε όλους στους  Συμμετέχοντες Πολίτες ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης συνδιαμόρφωσης.
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή εκλέγει 9μελή Κεντρική Συντονιστική Γραμματεία (ΚΣΓ), η οποία συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και συντονίζει, στα ενδιάμεσα των συνεδριάσεων της ΚΣΕ, τις πολιτικές και συντονιστικές δραστηριότητες. Η ΚΣΕ συγκροτεί ανάλογα με τις ανάγκες ειδικές Ομάδες Εργασίας για επιμέρους θέματα, όπως τα προγραμματικά, τα οργανωτικά κ.α.

Εκπροσώπηση: Για την Κεντρική Εκπροσώπηση των Κινήσεων Πολιτών εκφράστηκαν δυο απόψεις. Η πρώτη προτείνει την διατήρηση του σημερινού σχήματος της 3μελους εκπροσώπησης, και η δεύτερη την εκλογή ενός βασικού εκπροσώπου. Η άποψη περί 3μελούς βασίζεται στην ανάγκη διατήρησης του “πλουραλιστικού” και μη αρχηγικού χαρακτήρα των “Κινήσεων”, καθώς και στο γεγονός ότι δεν διαθέτουμε στελέχη πλήρους και αποκλειστικής  απασχόλησης στην πολιτική για να επωμιστούν μια τόσο μεγάλη και χρονοβόρα ευθύνη. Η δεύτερη άποψη θεωρεί ότι χρειάζεται ένα πρόσωπο να σηματοδοτεί τις Κινήσεις προκειμένου να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και να αναβαθμιστεί η δημόσια παρουσία με την εμφάνιση ενός σταθερού προσώπου δίπλα στη Γεννηματά και τον Θεοχαρόπουλο. Επί του θέματος αυτού θα πρέπει να αποφασίσει η Συνδιάσκεψη.
Συνδιάσκεψη: Η Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών, συνέρχεται τακτικά, μια φορά τον χρόνο και απαρτίζεται από όλους τους Συμμετέχοντες Πολίτες που δηλώνουν εμπρόθεσμα τη συμμετοχή τους. Η Συνδιάσκεψη αποφασίζει επί των πολιτικών και οργανωτικών εισηγήσεων και εκλέγει την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και την εκπροσώπηση (μονοπρόσωπη ή πολυπρόσωπη). Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης προτείνεται από την Κ.Σ.Ε. και εγκρίνεται από το Σώμα.
Οικονομικά: Εκτός από τις δυνατότητες κάλυψης μέρος των λειτουργικών εξόδων από την κρατική επιχορήγηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προτείνεται η καθιέρωση συμβολικής ετήσιας συνδρομής ύψους 10 ευρώ για κάθε Συμμετέχοντα Πολίτη.
Νομική Μορφή: Αν και οι “Κινήσεις Πολιτών” δεν αποτελούν κόμμα και δεν λειτουργούν ως κόμμα, προτείνεται να υιοθετηθεί η νομική μορφή “κόμματος” προκειμένου να εξασφαλιστεί η μόνη νομική υπόσταση που παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εθνικές εκλογές, με την αναγραφή της ονομασίας ή/και του λογότυπου στα ψηφοδέλτια και τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων από την προβλεπόμενη κρατική επιδότηση. Επίσης, έχοντας νομική μορφή, θα υφίσταται ΑΦΜ, και τραπεζικός λογαριασμός για τις αναγκαίες οικονομικές συναλλαγές (έξοδα, οικονομικές συνδρομές, κ.α.).
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Δημητρης Χριστόπουλος
8 years ago

Εχουμε ενα πολύ μεγαλο στοίχημα μπροστά μας.

Ειναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Πως θα το καταφέρουμε αυτο;

Με ενα ανοιγμα στην κοινωνία με ανοιχτές διαδικασίες.

Ανοιχτά όργανα διαβούλευσεις. (Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας)

Οι εσωκομματικές διαδικασίες να μην στηρίζονται σε “κομματικούς” μηχανισμούς και “παρέες” ήταν πολύ ασχημο το φαινόμενο που συνέβαινε παλαιότερα και συμβαίνει ακόμα σε διαφορες παρατάξεις ακόμα και στην βουλή οπου γίνονται συνεδριάσεις και ανεξάρτητα απο το τί λέει ο καθένας οι σύνεδροι ψηφίζουν με βάση τα συμφέροντα και την διαθεση για αναρρίχηση στην εξουσία.

Για να μην κουράζω λοιπόν :
Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές με δεδομένο οτι στην Αριστερά μετά την περιεργη κυβερνητική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υπάρχει κατί νέο και καθαρό. Στα δεξιά η περίεργη ακροβασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή τρομάζει. Θα έλεγα πως ο χώρος της Κεντροαριστεράς απαλλαγμένος απο τα βαρίδια του παρελθόντος και προσελκύωντας νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν και όχι να κερδίσουν είναι η μοναδική ελπίδα για κάτι νέο και ελπιδοφόρο.

Μανώλης Πετράκης
8 years ago

Σχετικά, με τις διαδικασίες εκλογής της ΚΣΕ θεωρώ θετική την ελάχιστη ποσοστιαία εκπροσώπηση όλων των περιφερειών (έστω και αν δεν λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά κριτήρια ή κριτήρια του αριθμού μελών των ΚΠ σε κάθε περιφέρεια). Ταυτόχρονα, όμως εκτιμώ ότι η δεύτερη πρόταση (η εντός παρενθέσεως) δεν εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα της βούλησης της περιφέρειας. Δηλαδή, εκτιμώ ότι μόνο τα μέλη κάθε περιφέρειας θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους στην ΚΣΕ & όχι μέσο του κοινού ψηφοδελτίου.

Αυτό το στηρίζω σε δύο παραμέτρους: (α) Σε μια συνδιάσκεψη στην Αθήνα δεν είναι εύκολο να παραβρεθούν όλα τα μέλη που απαρτίζουν τις «κινήσεις Πολιτών» σε μια περιφέρεια, άρα δεν θα εκφραστούν καθολικά τα μέλη της και (β) στο «κοινό ψηφοδέλτιο» τα μέλη άλλων περιφερειών και δη των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά (Αττική- Κ. Μακεδονία) θα μπορούν στην ουσία να «ετεροκαθορίσουν» ποιοι θα εκπροσωπήσουν κάποια/-ες περιφέρεια/-ες.

Άρα, συνοψίζοντας, προτείνω η συνδιάσκεψη να εκλέγει 26 μέλη με καθολική ψηφοφορία και στην συνέχεια (ίσως με κάποια περιφερειακή πολιτική διαδικασία παρουσία κάποιου μέλους της ΚΣΕ από τα 26) κάθε Περιφέρεια να εκλέγει αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη τα δυο μέλη της στην ΚΣΕ (ψηφοφορία με 1 σταυρό).

Σε ότι αφορά την σταυροδοσία για την ΚΣΕ, νομίζω ότι η δυνατότητα χρήσης αριθμού σταυρών ίσων με το 50% του συνόλου των μελών που θα εκλεγούν από την συνδιάσκεψη (13/26) δεν είναι δόκιμη για ένα σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτός ο αριθμός σταυρών ευνοεί την παραδοσιακή «ανταλλαγή» ψήφων και την συγκρότηση ομαδοποιήσεων με λογική «λιστομαχίας». Εκτιμώ και προτείνω η σταυροδοσία για την εκλογή των μελών της ΚΣΕ να μην ξεπερνάει το 20% του 26, δηλαδή τους 5 σταυρούς.

Σε ότι αφορά την Κεντρική Εκπροσώπηση των Κινήσεων Πολιτών θεωρώ σημαντικό να καλυφθούν και οι δύο απαιτήσεις που τίθενται ως προβληματισμός. Δηλαδή, να διασφαλίζεται τόσο μια πλουραλιστική παρουσία των ΚΠ, αποτρέποντας δομές «αρχηγικού χαρακτήρα», αλλά και να υπάρχει κάποιο πρόσωπο/-α (“πρώτοι μεταξύ ίσων”) που τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση ίδρυσης του νέου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας (ή έστω τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές), θα εκπροσωπεί τις ΚΠ με πιο «έντονο τρόπο».

Αν και δεν αποσαφηνίζεται στην πρόταση πως θα γίνεται η εκλογή του ενός (τριμελούς) ή του άλλου (μονομελούς) σχήματος, προτείνω να εκλέγεται από την Συνδιάσκεψη μια «τριμελής ομάδα» με καθολική ψηφοφορία (με 1 σταυρό) ή εναλλακτικά η ΚΣΓ να γίνει 12 μελής (εκλογή με 3 σταυρούς από τα μέλη της ΚΣΕ) και οι 3 πρώτοι σε σταυρούς να θεωρείται αυτόματα, ότι αποτελούν αυτή την τριμελή ομάδα.

Αν ακολουθηθεί η πρώτη εκδοχή οι «τρεις» θα κατανείμουν μεταξύ τους τις αρμοδιότητες του «Συντονιστή», του «Αναπληρωτή Συντονιστή» και του «εκπροσώπου επικοινωνίας» των Κινήσεων Πολιτών… (ή εναλλακτικά από τους 12 της ΚΣΓ οι τρεις πρώτους σε σταυρούς θα έχουν αυτές τις αρμοδιότητες.) Δηλαδή δεν θα υπάρχουν οι βαρύγδουποι τίτλοι του Προέδρου ή του Γραμματέα, κλπ, που δίνουν αυτό τον αρχηγικό/πυραμιδικό χαρακτήρα στην κορυφή. Με αυτό τον τρόπο οι ΚΠ θα έχουν τόσο μια συλλογική διοίκηση (3+9 / 12) μελών, όπου οι 3 θα μπορούν με πλήρη εξουσιοδότηση/νομιμοποίηση από την συνδιάσκεψη (ή από την ΚΣΕ, στην 2η περίπτωση, αφού θα είναι οι 3 πρώτοι σε σταυρούς) να εκπροσωπούν, ανάλογα με την περίπτωση, είτε μονοπρόσωπα, είτε ως σύνολο, είτε εναλλάξ, τις ΚΠ.

Ταυτόχρονα, μια και ζούμε στην εποχή της “εικόνας” και της επικοινωνίας, οι ΚΠ θα διαθέτουν τουλάχιστον τρία κεντρικά πρόσωπα που θα μπορούν να τις εκπροσωπούν σε επίπεδο ΜΜΕ, εκδηλώσεων ή άλλων δράσεων… Προσωπικά, θεωρώ, ότι η περίοδος μέχρι την συγκρότηση του νέου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και οι πιθανές διεργασίες πολιτικού διαλόγου, κλπ, που θα απαιτηθούν σε αυτή την φάση (ή και πιθανές εκλογές) επιβάλουν την πολυπρόσωπη δομή, αλλά και την παρουσίαση-αποτύπωση του/των «προσώπου/-ων» των ΚΠ στην κοινή γνώμη της χώρας.