Άρθρο που φιλοξενείται στην στήλη Inside Opinions της διαδικτυακής σελίδας insider.gr
Το προσεχές χρονικό διάστημα, των δώδεκα μηνών, η χώρα μας εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Ο κ. Πρωθυπουργός καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα και της καθαρής εξόδου δεσμεύοντας την πορεία του τόπου μας με αποφάσεις και υποχρεώσεις που βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν στο άδηλο μέλλον την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Η αλήθεια των αριθμών, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι -για την ώρα τουλάχιστον- η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά σε τίποτα τους πολίτες της χώρας η καταναλωτική δαπάνη των οποίων διαμορφώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου στα 31,786 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, τα νοικοκυριά κατανάλωναν 42,6 δισ. ευρώ (σ.σ. στοιχεία πρώτου τριμήνου 2008) στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ενώ με βάση τις χρονοσειρές της ΕΛΣΤΑΤ, αντίστοιχα μεγέθη με αυτά που καταγράφηκαν χθες για το πρώτο τρίμηνο του 2018, είχαν να εμφανιστούν από το 1ο τρίμηνο του 2000. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δραχμής της περιόδου 2000-2001.
Το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις ιδιαιτερότητες στην λειτουργία του, κάνει έναν τιτάνιο αγώνα απέναντι στον μικρό δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για να δώσει πραγματική ελπίδα στους πολίτες και προοπτική στη χώρα δίνοντας εγγυήσεις ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα κυβερνηθεί προοδευτικά ο τόπος. Στο ιδρυτικό συνέδριό μας αποφασίσαμε ομόφωνα την πολιτική μας στρατηγική στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της Εθνικής Συνεννόησης.
Η Εθνική Συνεννόηση έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει συστηματικά προετοιμάσει τις δημόσιες πολιτικές του που θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης για να επιτευχθεί αυτή, γνωρίζοντας πως οι δημόσιες πολιτικές σχεδιάζονται προσεκτικά με στόχους και επιχειρησιακά σχέδια εφαρμογής και όχι ως προεκλογικά συνθήματα με στόχο το βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος.
Στο νέο φορέα μας δεν χρειάζεται η υιοθέτηση λογικών του παλαιοκομματικού προτύπου ευχάριστης πλειοδοσίας που εξαφανίζει τις δυσκολίες, δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με πρόγραμμα και πολύ περισσότερο με κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο συνδέεται με τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει μόνο όταν καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί οι τομείς πολιτικής σε συνεργασία με αξιόλογους εμπειρογνώμονες και αυτές στηρίζονται στο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής που έχει κι αυτό εγκριθεί από το ιδρυτικό μας συνέδριο. Προτάσεις που αποτελούν αντικείμενο διαφορετικών προσεγγίσεων εντός Κινήματος Αλλαγής και αυτές έχουν καταγραφεί στο συνέδριο μας θα πρέπει για την τελική τους επιλογή να ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα εσωκομματικά δημοψηφίσματα (ηλεκτρονικά ή και με κάλπη). Οι ατεκμηρίωτες προτάσεις πολιτικής από την μία διευκολύνουν την επικράτηση του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέα Δημοκρατίας και από την άλλη όταν στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται η υποσχεσιολογία, ακολουθεί η απογοήτευση και η αγανάκτηση που σε συνθήκες κρίσης διευκολύνουν την ισχυροποίηση των λαϊκιστικών, εθνικιστικών και αντιδημοκρατικών κομμάτων που κεφαλαιοποιούν τις δυσκολίες και την ανέχεια για να κερδίζουν ψήφους.
Το Κίνημα Αλλαγής αν θέλει να είναι ο γνήσιος εκφραστής της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας πρέπει να πει ξεκάθαρα ότι η οικονομική πρόοδος πρέπει να συνδυάζεται με την κοινωνική προστασία και ασφάλεια, αλλά και ότι προϋπόθεση για ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι η οικονομική αποτελεσματικότητα στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τις τεχνολογικές αλλαγές. Ότι ανάπτυξη δεν σημαίνει απλώς υλική μεγέθυνση και αύξηση του πλούτου αλλά και δημιουργική εργασία που προσφέρει νόημα στην ζωή μου, ελεύθερος χρόνος τον οποίον δεν καταναλώνω αλλά βιώνω και απολαμβάνω, ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, διαρκής ενδυνάμωσή μου ως πολίτη. Ότι πρέπει να κρατήσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ενωμένες και δημοκρατικές με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ισότητας, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, πολιτικές που θα τις αντιλαμβάνεται ο Ευρωπαίος πολίτης στην καθημερινότητα του,
Ουσιαστικά η οικονομική επιτυχία και κοινωνική συνοχή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και δεν έχει νόημα να μιλάς αποσπασματικά μόνο για το ένα. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ακολουθήσει άλλη ρώτα σε σχέση με την ονομαζόμενη κοινωνική πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης που δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιδοματική πολιτική που στηρίζεται στους φόρους που μαζεύονται από τους συνήθεις συνεπείς και τη μεσαία τάξη, αφαιρώντας τα από την πραγματική οικονομία, για τα περίφημα μαξιλαράκια των υπερπλεονασμάτων, προεκλογικής και όχι αναπτυξιακής χρήσης. “Τα πλεονάσματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, δεδομένου ότι επί του παρόντος ο ιδιωτικός τομέας δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί βραχυπρόθεσμα – αλλά και οι ξένοι επενδυτές θα είναι γενικώς διστακτικοί χωρίς ρύθμιση χρέους”.
Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι κοινωνική πολιτική κάνουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και όταν η κοινωνική πολιτική δεν έχει παραγωγικό χαρακτήρα, τότε η γενιά του σήμερα αλλά και οι ερχόμενες γενιές δε θα έχουν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Το Κίνημα Αλλαγής το επόμενο διάστημα όταν δημοσιοποιεί τις πολιτικές του και μέχρι την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τομέων πολιτικής του οφείλει να κινηθεί σε δύο άξονες από τη μία να καταθέτει στον Ελληνικό λαό τις προτάσεις του στο πλαίσιο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για να ξανά ανακτήσει την εμπιστοσύνη του και από την άλλη το πλήρες πακέτο με τους στόχους και το επιχειρησιακό σχέδιο τους και η σύνδεση τους με τον προϋπολογισμό του κράτους να κατατίθεται στους κοινωνικούς εταίρους, σε εσωτερικά και διεθνή φόρα. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις τα παθήματα γίνανε μαθήματα και δικαίως ζητάς να εκφράσεις το νέο και να δώσεις προοπτική στη χώρα.