Πολιτική Απόφαση- Διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

socialdemocracy-1-715x498

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Απόφασης-Διακήρυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στη διάρκεια των εργασιών της 1ης πανελλαδικής πολιτικής – προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που διεξήχθη 14 & 15 Μαΐου στο ΣΕΦ.

1

Όσοι και όσες  δεν αντέχουμε άλλο να παρατηρούμε αμέτοχοι  την ολοένα και βαθύτερη κρίση, την παρατεινόμενη ύφεση, τη διαρκή υποβάθμιση και την προϊούσα αποσταθεροποίηση της χώρας

Όσοι κατανοούμε τον κόσμο ως μια αέναη διαπάλη  των δυνάμεων, της Προόδου με τις δυνάμεις της Συντήρησης με στόχο την ατομική και συλλογική ευημερία

Όσοι εξακολουθούμε να εμπνεόμαστε από τις διαχρονικές αξίες του προοδευτικού κινήματος, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, από τα ιδεώδη και τις καλύτερες παραδόσεις του σοσιαλιστικού κινήματος, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και Της ανανεωτικής αριστεράς.

Όσοι και όσες  νιώθουμε συνεχιστές και κληρονόμοι των μακροχρόνιων αγώνων για τον συνταγματικό πατριωτισμό, τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό, την κοινωνική αλλαγή , την ανοιχτή και ανεκτική,  τη δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία και οραματιζόμαστε για τον κόσμο μια νέα εποχή αναγέννησης και ανθρωπισμού.

Όσοι αναγνωρίζουμε σε κάθε πολίτη και ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του τάξη  το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στη γνώση, στην εργασία, στην επικοινωνία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην ατομική δημιουργία σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας

Όσοι και όσες  πιστεύουμε βαθειά στην Ελλάδα και τις δυνατότητες του ελληνισμού να βρει το δρόμο  που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα ισχυρή και ακμαία στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Όσοι αισθανόμαστε ευρωπαίοι γιατί είμαστε έλληνες και θέλουμε η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, να γίνει ο ισχυρός και ανταγωνιστικός, ο  προοδευτικός και δημοκρατικός υπερεθνικός πόλος στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης

Όσοι θεωρούμε  πατριωτικό μας  χρέος τη σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων, την ασφαλή προστασία των συνόρων, την υπεράσπιση της γλώσσας της πολιτισμικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας

Όσοι  και όσες νιώθουμε την ανάγκη να ενωθεί ξανά η κοινωνία μας  απέναντι στις σειρήνες του νέου διχασμού για να βγει η Ελλάδα από τα σημερινά αδιέξοδα και να εισέλθει πλησίστια σε μια νέα εποχή για να διεκδικήσει τη θέση  που της αξίζει

Κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή για την αναγέννηση της ευρείας προοδευτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει αυτή και   νέα αρχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες

2

Αυτή η αναγέννηση δεν συντελείται    σε συνθήκες ουδετερότητας και πολιτικής αχρωμίας. Μπορεί να γίνει πράξη μόνο ως  εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα στο χώρο της νέας και σύγχρονης Κεντροαριστεράς.

Με το παρελθόν μας συνδέει η μνήμη και η συνέχεια μιας μεγάλης και πλούσιας σε προσφορά κληρονομιάς. Με το παρόν μας συνδέει η ανάγκη  επιτέλους η χώρα να βγει  οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια και ο λαός από την ανασφάλεια και την ανέχεια. Με το μέλλον μας συνδέει η προοπτική μιας Ελλάδας ισχυρής, ασφαλούς και ευημερούσας μέσα, πάντοτε, στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Είμαστε σε ανειρήνευτη ρήξη με την πατριδοκαπηλία και με κάθε είδους λαϊκισμό είτε δεξιό είτε αριστερό.

Πιστεύουμε στον πάντρεμα της ισότητας με την ελευθερία, αλλά δεν ταυτίζουμε την ισότητα με την ισοπέδωση και την ελευθερία με την ασυδοσία και την επιβολή του «νόμου του οικονομικά ισχυρού».

Αρνούμαστε το δογματικό κρατισμό μιας Αριστεράς που στο όνομα της ισοπεδωτικής ισότητας και της ταξικής επιβολής καταργεί τη δημοκρατία, ιδιοποιείται το κράτος, ισοπεδώνει αντί να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και φτωχαίνει και τον τόπο και το λαό.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και σε κάθε καθεστώς ανομίας,  αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα και εκμαυλίζουν την κοινωνία μας.

Πιστεύουμε βαθειά ότι μια νέα ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών  με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης  προοδευτικής πρότασης, της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Πάνω στο θεμέλιο αυτό μπορεί εν δυνάμει στη χώρα μας να διαμορφωθεί ο νέος, σύγχρονος και ισχυρός  πόλος  εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού. Μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία μπορεί να γίνει το έναυσμα για την επανεκκίνηση της  ανάπτυξης  και να θωρακίσει τη δημοκρατία. Ένα νέο σχέδιο που συνδέει άρρηκτα την καθοριστική για τη χώρα παραγωγή του πλούτου με την αναδιανομή του υπέρ των αδυνάτων θα προσδώσει στην ανάπτυξη μόνιμα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και θα ενισχύσει την ίδια την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της.

Απαιτούνται γι’ αυτό προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού, στο κράτος, στην οικονομία, στους θεσμούς, στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα, στο πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα χρειάζεται «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο σώμα της. Καμία προοδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την πιστέψουν και δεν την  στηρίξουν οι ίδιοι οι πολίτες, αν δεν εξασφαλίζει το τετράπτυχο «Δημοκρατία – Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή».

3

Η πολιτική, θεσμική και οικονομική συγκρότηση της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, η οποία κυριαρχείται από ακραίες νεοσυντηρητικές ιδεοληψίες, απορρυθμίζει τις αγορές απελευθερώνοντας την αυθαιρεσία των κατεστημένων συμφερόντων. Διευρύνει τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εντατικοποιεί τις διαφορές Βορρά  – Νότου, κλιμακώνοντας τη ληστρική μεταφορά πόρων, τη  φτωχοποίηση και τη τυραννία του χρέους. Η φτώχεια μεγαλώνει και επεκτείνεται συνεχώς στον πλανήτη. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται. Η περιθωριοποίηση κοινωνιών και ανθρώπων αυξάνεται. Η σύγκρουση γεωστρατηγικών επιδιώξεων αναζωπυρώνει συνεχώς και για πολλά χρόνια σοβούσες εστίες έντασης και πολέμου και κρατά σε συνθήκες αποσταθεροποίησης ευρείες περιοχές. Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική , η Βαλκανική έρχονται ξανά στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων και  περιζώνουν τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα από αυτές τις περιοχές απειλούν να αλλάξουν ριζικά το δημογραφικό τοπίο. Την ίδια στιγμή εντείνεται και πολλαπλασιάζεται η διεθνής τρομοκρατική δράση. Επί τάπητος τίθεται ξανά για κοινωνίες και πολίτες το όριο ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία, γεγονός που απειλεί να ξυπνήσει συντηρητικά και ακροδεξιά ξενοφοβικά και μισαλλόδοξα ανακλαστικά.

Η Ευρώπη υπό το καθεστώς της  κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων στέκει φοβική και αμήχανη έτοιμη για μια ακόμη φορά να διολισθήσει σε ένα σκοτεινό μέλλον εθνικισμών, λαϊκισμού, και  αυταρχισμού. Επίμονη στην πολιτική λιτότητας και άνισης ανταλλαγής αντί της σύγκλισης των επιπέδων ανάπτυξης στο εσωτερικό της, διστακτική απέναντι στην επείγουσα ανάγκη για κοινή πολιτική ασφάλειας, άμυνας και προστασίας των συνόρων, διευρύνει τις ανισότητες σε γεωγραφικό, εθνικό και κοινωνικό επίπεδο και παρέχει ζωτικό χώρο σε λαϊκιστές ριζοσπάστες και σε κάθε είδους ξενοφοβικούς εξτρεμιστές. Εν τω μεταξύ η ενοποίηση προχωρά με βήματα χελώνας.

Αυτή η στασιμότητα και η υποχώρηση της Ευρώπης στο παγκόσμιο σκηνικό πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Πιστεύουμε στην προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με περισσότερη δημοκρατία, αποτελεσματικότερη υπερεθνική διακυβέρνηση στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης  και με  ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Προκρίνουμε την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Προτείνουμε την σημαντική  αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και  την εσωτερική αναδιανομή, των πόρων  μέσω και  της καθιέρωσης του ευρωομολόγου.

Στο βάθος του δρόμου η Ένωση χρειάζεται νέα συνθήκη με προοδευτικό πρόσημο που θα επανακαθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες της θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα διασφαλίσει την αναπτυξιακή της δύναμη και θα επιταχύνει τους ρυθμούς  της ενοποίησης

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι δημοκράτες και οι σοσιαλιστές της γηραιάς ηπείρου  οφείλουν να επεξεργαστούν και να προτείνουν το περιεχόμενο της Νέας Συνθήκης  με όρους πολιτικής και προγραμματικής αυτονομίας σε σχέση με τους συντηρητικούς.

4

 Σ’ αυτό το ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα. Συνθλίβεται από την οικονομική κρίση, την ανεργία, την αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση. Καθηλώνεται σε συνθήκες στασιμότητας και διαρκώς επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Η ατέρμονη σειρά των μνημονίων που κάτω από την τυχοδιωκτική πολιτική της Κυβέρνησης, γίνονται δυσμενέστερα και πρακτικώς ανεφάρμοστα προδιαγράφει ένα σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον. Πρόσφατες σημαντικές κατακτήσεις αναιρούνται ή τίθενται σε αμφισβήτηση. Το αποτέλεσμα είναι  από το επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων η χώρα να μεταπέσει στον αδύναμο κρίκο της Ένωσης και να διακυβεύεται η ίδια η γεωπολιτική της θέση. Πρόκειται για μια στρατηγική  υποχώρηση που ανοίγει παράθυρο νέων κινδύνων στην αντιμετώπιση των ανοιχτών εθνικών μας θεμάτων.

Τα κόμματα του μικρού «νέου δικομματισμού» αποδεικνύονται καθημερινά κατώτερα των περιστάσεων. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αντιμνημονιακή γλώσσα αλλά σκληρή μνημονιακή πρακτική οδηγεί τη χώρα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και το λαό σε περαιτέρω φτωχοποίηση.  Με τρόπους διαχείρισης της εξουσίας που ανάγονται στο πιο φαύλο και διεφθαρμένο παρελθόν, αγνοεί παντελώς το δημόσιο συμφέρον στο όνομα του ιδιοτελούς κομματικού συμφέροντος  υπηρετώντας καθεστωτικές πρακτικές.

Η δε νέο- Δεξιά εμφανίζεται ως ο θερμότερος θιασώτης της  μνημονιακής συνταγής, ως  ο όψιμος εγγυητής της κατά γράμμα εφαρμογής των μνημονίων υποκρινόμενη τη μεταρρυθμιστική δύναμη και υποκρύπτοντας επιμελώς το σκληρό αντιλαϊκό της  πρόσωπο

Είναι επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να βρει την πυξίδα της σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πριν και πάνω απ’ όλα για να καταδείξει το δρόμο που θα τη βγάλει οριστικά από την κρίση με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Και έπειτα για να δημιουργήσει  από τώρα τις προϋποθέσεις μιας νέας εποχής ευημερίας. Ο δρόμος αυτός για να  είναι ασφαλής και βιώσιμος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκός, γεγονός που καθιστά την επαναφορά της Ελλάδας στο κεντρικό πυρήνα της Ένωσης ως ισότιμο εταίρο και την ενεργό συμμετοχή της στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κρίσιμο και επείγοντα εθνικό στόχο. Δρόμος και στόχος που είναι ανέφικτος χωρίς την επανεκκίνηση και τη δυναμική μιας νέας ανάπτυξης. Χωρίς την ανασύνταξη της πολιτείας και την ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας. Χωρίς να ανακτήσουν οι Έλληνες στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τους και να πιστέψουν ξανά  στις δυνατότητές τους.

5

Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση. Γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση τους χρέους και χωρίς αναθεώρηση των δυσμενών και αντιαναπτυξιακών επιλογών του μνημονίου κατά την πορεία της εφαρμογής του είναι αδύνατη η γρήγορη έξοδος από την κρίση.

Έχουμε απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη  ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εσωτερική ανασύνταξη της χώρας, το ριζικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της.

Χρειαζόμαστε τώρα δραστική αλλαγή στη δομή και λειτουργία του κράτους που εμποδίζει την υλοποίηση των αποφάσεων και σπαταλά πόρους

Χρειαζόμαστε τώρα τη γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που ανακατανέμει τα βάρη με τρόπο δίκαιο και αναλογικό και τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών στόχων.

Χρειαζόμαστε τώρα να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο όριο και με κάθε νόμιμο τρόπο την δυνατότητα για ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων  σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση.

Χρειαζόμαστε τώρα να διασφαλίσουμε ρευστότητα στην αγορά δημιουργώντας νέες δομές και χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ενίσχυση νέων ή υγιών επιχειρήσεων διασφαλίζοντας ταυτόχρονα οριζόντια κίνητρα για νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε τώρα σταδιακή και  βήμα με βήμα επανάκτηση του κοινοτικού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις μέσα από συστηματική και επίμονη διαπραγμάτευση.

Παρόμοιας έντασης και δυναμικής τομές δεν είναι εφικτές με προσφυγή σε αλλεπάλληλες και αχρείαστες εκλογές όπου εναλλάσσονται στην Κυβέρνηση κόμματα μειοψηφίας. Ιδιαίτερα όταν το ένα ενώ υπογράφει τις συμφωνίες και τις εφαρμόζει με το χειρότερο δυνατό τρόπο διατείνεται ότι δεν τις πιστεύει και το άλλο, που ενώ στην πράξη είναι ανεφάρμοστες, διατείνεται ότι θα τις εφαρμόσει πιστά. Είναι τομές και αλλαγές που προϋποθέτουν μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, μια  Κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μόνο έτσι να μπορεί αξιόπιστα να διαπραγματεύεται και να εφαρμόζει συμφωνίες δείχνοντας την έμπρακτη βούληση της χώρας για διαρθρωτικές αλλαγές τώρα ανακτώντας παράλληλα σημείο προς σημείο την εθνική κυριαρχία και ακυρώνοντας την αναγκαστική επιτροπεία που εγκαθίδρυσε για τα επόμενα χρόνια η απαράδεκτη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης. Σ’ αυτή την ανάγκη εδράζεται η πρόταση μας για εθνική συνεννόηση και συνεργασία  σε κυβερνητικό επίπεδο όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων και η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ο εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος απέναντι στην ακολουθούμενη σήμερα πολιτική για να βγει η χώρα από την κρίση και να επανεκκινήσει η ανάπτυξη, είναι το διαβατήριό μας για την ανάκτηση από την Κεντροαριστερά της δυναμικής ενός πραγματικού  νέου ρεύματος πλειοψηφίας.

6

Σήμερα, ξεκινώντας την πορεία μας, θέλουμε να σημάνουμε έναν πραγματικό αναπτυξιακό συναγερμό που πρώτα απ’ όλα θα σαρώσει τις ψευδαισθήσεις ότι η χώρα μπορεί να καταναλώνει χωρίς να παράγει. Να δανείζεται χωρίς αντίκρισμα. Να χρεώνεται χωρίς προϋποθέσεις. Να επαναπαύεται στις επιδοτήσεις και να αγνοεί την παραγωγή. Να μετατρέπει το κράτος σε φέουδο κομματικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων και τους φορείς του σε διαμεσολαβητές. Να σπαταλά τους δημόσιους πόρους χωρίς να μετρά την κοινωνική τους ανταπόδοση. Να υποτάσσεται σε συντεχνιακές διεκδικήσεις χωρίς να υπολογίζει τους αποκλεισμένους, τους εκτός των τειχών. Να καλλιεργεί τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και να αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προοδευτική αλλαγή, σε κάθε στοιχειώδη εκσυγχρονισμό.

Πρωταρχικός στόχος της νέας ανάπτυξης είναι η ενίσχυση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και της μεταποίησης που προσθέτει αξία στο προϊόν, δημιουργεί και διασφαλίζει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και  καθιστά την ανάπτυξη αυτοτροφοδοτούμενη. Σήμα κατατεθέν έχουμε την ποιότητα και την ταυτότητα που αξιοποιεί στο έπακρο κάθε συγκριτικό  πλεονέκτημα της χώρας και θεμελιώνεται στην παιδεία, τον πολιτισμό, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Στην ακμάζουσα παραοικονομία, την άνιση κατανομή, τη διασπάθιση του δημοσίου πλούτου και τον άκρατο καταναλωτισμό είμαστε αποφασισμένοι να προτάξουμε την κουλτούρα  της παραγωγής, τη δικαιότερης διανομής, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Στόχος μας είναι να καταστεί ο έλληνας από μεταπράτης ιδεών, πλούτου και προϊόντων σε πραγματικό παραγωγό και δημιουργό. Η Ελλάδα της παραγωγής, της δημιουργίας, της νέας, δίκαιης και αναλογικής ευημερίας είναι η αξία και το όραμα που μας εμπνέει και μας οδηγεί.

Στο πλαίσιο αυτό:

■          Επίκεντρο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η ολοκλήρωση της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας. Η κινητοποίηση και η επανεπένδυση των πόρων της Περιφέρειας σε σύνολο δράσεων και παρεμβάσεων με κεντρικό προσανατολισμό και στόχους  που αναδεικνύουν την ταυτότητα, την ανταγωνιστικότητα, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ανανεώνουμε γι’ αυτό τους κρίσιμους αναπτυξιακούς θεσμούς του δημοκρατικού και αποκεντρωμένου προγραμματισμού, καθιστώντας το Δήμο και την Περιφέρεια Κεντρικούς και αυτεξούσιους φορείς της ανάπτυξης.

■          Σχεδιάζουμε μια οικονομική ανάπτυξη με παραγωγικό βάθος και πλήρη απασχόληση. Δίνουμε έμφαση στην οικονομία της γνώσης, στην έρευνα και στην καινοτομία. Προάγουμε σ’ αυτό τους βασικούς τομείς που για την Ελλάδα αποτελούν τους κρίσιμους αναπτυξιακούς πυλώνες: Το αγροδιατροφικό πρότυπο, την ενέργεια, τον τουρισμό, την πολιτισμική  ταυτότητα.

■          Στηρίζουμε την οικονομία των κοινωνικών εταίρων, επιδιώκουμε το δραστικό περιορισμό της αυθαιρεσίας των ισχυρών και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αδυνάτων. Εκδημοκρατίζουμε τις εργασιακές σχέσεις και ενδυναμώνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

■          Επιδιώκουμε συστηματικά και στοχευμένα τη δημιουργία μιας νέας  παραγωγικής   και  εξωστρεφούς   μεσαίας  τάξης που  θα διευρύνει τον παραγόμενο πλούτο, θα προωθήσει την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Ενισχύουμε γι’ αυτό αποφασιστικά τόσο τις συλλογικές μορφές οργάνωσης, τους συνεταιρισμούς και τις κοινοπραξίες,  όσο και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Και αποκαθιστούμε επιτέλους σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ταχύτατη διεκπεραίωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

■          Πιστεύουμε στον επιτελικό – παρεμβατικό ρόλο του κράτους, στην ανάγκη  να θέτει κανόνες, να ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας και να εγγυάται καλές επιχειρηματικές πρακτικές. Εκπροσωπούμε τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας   διοίκησης σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς γραφειοκρατία, διαφθορά, αναξιοκρατία και αδιαφάνεια.

■         Κηρύσσουμε ασυμβίβαστο πόλεμο στη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την «γκρίζα» οικονομία της αθέμιτης συναλλαγής και της μαύρης εργασίας. Καταπολεμούμε τις ανισότητες, εγκαθιδρύοντας πραγματική δημοκρατία και ίση πρόσβαση  στην  αγορά εργασίας.

■         Διεκδικούμε την περαιτέρω μεταρρύθμιση της παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης στο διεθνές πεδίο της γνώσης και του πολιτισμού.

7

Είμαστε η παράταξη που κυριολεκτικά δημιούργησε το κράτος – πρόνοια στην Ελλάδα και διεύρυνε τη νομιμοποιητική βάση της δημοκρατίας μας. Οφείλουμε στην κρίση που περνά σήμερα να αποδειχτούμε και πάλι οι πιο ευαίσθητοι κοινωνικοί δέκτες. Να αναγνωρίσουμε ότι καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας, χωρίς ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Οφείλουμε,  όμως, να ομολογήσουμε ότι το σημερινό κοινωνικό κράτος  στη χώρα μας,  σε όλες του τις εκφάνσεις, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο ΕΣΥ, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στις εργασιακές σχέσεις  και στην απασχόληση εμφανίζει εκτεταμένες κερδοσκοπικές εκροές και συντηρεί ένα από τα σημαντικότερα ποσοστά παραοικονομίας και αισχροκέρδειας. Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε όχι απλώς σε μια μεταρρύθμιση αλλά στην ανασύσταση του κοινωνικού κράτους.  Στόχος μας άμεσος και επιτακτικός είναι να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

Βασική μεριμνά μας είναι η συγκρότηση ενός αξιόπιστου κράτους δικαίου, το οποίο να  στηρίζεται σ’ ένα ορθολογικό κοινωνικό κράτος παροχής υπηρεσιών.

Αυτό σημαίνει στην πράξη:

  • Να θέσουμε τέρμα στο «γόρδιο δεσμό» που συνδέει στο χώρο των κοινωνικών υπηρεσιών τη δημόσια και την ιδιωτική οικονομία, θεσπίζοντας νέους κανόνες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει σε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας το σύγχρονο κοινωνικό κράτος
  • Να θέσουμε τέρμα στο νεοφιλελεύθερο  ψευτοδίλημμα «θέλουμε καθολικές ή επιλεκτικές παροχές» και στη θέση του να θέσουμε την προτεραιότητα μιας κοινωνικής πολιτικής η οποία στηρίζεται στην εξατομικευμένη προσέγγιση αλλά και στην καθολική λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών
  • Να θέσουμε τέρμα στην πρωτοκαθεδρία των επιδοματικών πολιτικών που σπαταλούν πόρους κατά κανόνα με άδικο τρόπο, ενισχύοντας την πραγματική κοινωνική ανταποδοτικότητα των επενδυόμενων πόρων
  • Να θέσουμε τέρμα στη στρέβλωση της δήθεν δωρεάν παιδείας και υγείας που συντηρεί ο ισοπεδωτικός κατακερματισμός των βαρών και πληρώνουν πανάκριβα οι μη έχοντες, θεσπίζοντας νέους κανόνες που τη διασφαλίζουν πραγματικά
  • Να θέσουμε τέρμα στην μονομερή επιδότηση της ανεργίας που μόνο προσωρινά ανακουφίζει προχωρώντας στην οριζόντια κινητροδότηση της εργασίας σε όλες τις όψεις της ανάπτυξης και διευρύνοντας το σύστημα κοινωνικής εργασίας

Τελικός μας  στόχος είναι να περάσουμε από ένα παθητικό, επιδοματικό κράτος- πρόνοια, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιλεκτικά γενναιόδωρο, ορθολογικό, αναδιανεμητικό με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητας παροχές. Ένα κοινωνικό κράτος που θεμελιώνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

8

Έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι κανένας νέος δρόμος, καμιά πραγματική μεταρρύθμιση δεν είναι εφικτή αν δεν αλλάξει πρωτίστως το πρόσωπο διακυβέρνησης αν δεν υπάρξει πραγματική τομή στο πολιτικό σύστημα και στη θεσμική διάρθρωση της πολιτείας. Χρειαζόμαστε την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας, να αποκτήσει τη δυναμική μιας νέας μεταπολίτευσης. Η χώρα χρειάζεται νέο Σύνταγμα.

Αυτό που πρέπει να  αλλάξει πρωτίστως είναι το πρότυπο διακυβέρνησης και το πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας,  τη δυναμική μιας νέας Μεταπολίτευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή: 

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα αντιπροσώπευσης αξιόπιστο, διαφανές, δίκαιο και δημοκρατικό που θα αναβαθμίσει τους κοινοβουλευτικούς και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς και θα κατοχυρώσει διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας. Η βουλή, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Συνδικάτο να ανακτήσουν το σύγχρονο ρόλο τους ως τα βάθρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και να προσαρμοστούν στην πιο εξελιγμένη και σύγχρονη  μορφή τους.

Πιστεύουμε  και επιδιώκουμε τη γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης που θα ανακατανέμει ευθύνες και αρμοδιότητες φέρνοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων πλησιέστερα στην κοινωνία των πολιτών και ενισχύοντας τους θεσμούς κοινωνικής διαβούλευσης.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε μια  νέα ισορροπία και σχέσεις αυτονομίας ανάμεσα στις συντεταγμένες εξουσίες,  στην εκτελεστική, στη νομοθετική και στη δικαστική καθώς και την αναβάθμιση της  ευθύνης και των αρμοδιοτήτων των φορέων τους.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε τη ριζική μεταρρύθμιση στο κράτος για μια Δημόσια Διοίκηση με στόχους και αποτελέσματα που θα κατοχυρώσει όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, αξιολόγησης, τεχνοκρατικής επάρκειας και αποτελεσματικότητας.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε να θεσπίσουμε νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των αντιπροσώπων που να κατοχυρώνει την αναβάθμιση των αιρετών, την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα  νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό σύστημα που κατοχυρώνει την εσωτερική δημοκρατία και τη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων, παραπέμπει την ευθύνη των πολιτικών προσώπων στο φυσικό δικαστή και καθιστά ανεξάρτητη αρχή το «πόθεν έσχες» των δημοσίων προσώπων και λειτουργών. Να θωρακίσουμε την πολιτική βούληση του λαού απέναντι στην αθέμιτη επιρροή του πολιτικού χρήματος και της διαπλοκής.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε την διεύρυνση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών αλλά και σαφή οριοθέτηση της ευθύνης τους σε καθεστώς ευνομίας και ισοπολιτείας.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε  αποφασιστικές τομές που κατοχυρώνουν την ασφάλεια των πολιτών σε μια ανοιχτή στην επικοινωνία των πολιτισμών κοινωνία που διαπνέεται από ανοχή στο διαφορετικό και σεβασμό στις κάθε λογής μειονότητες.

Πιστεύουμε και επιδιώκουμε τη δραστική βελτίωση στις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, τη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών ενισχύοντας την ανεξαρτησία της και στηρίζοντας την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των δικαστών.

Όλα αυτά νομοθετούνται και κατοχυρώνονται συνταγματικά σε μια ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ’  Ελληνικής Δημοκρατίας

*

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά χρειάζεται μια πραγματική ειρηνική επανάσταση. Και στη διάρκεια των δυο αιώνων ζωής του νεοελληνικού κράτους από την Ελλάδα της Ανεξαρτησίας ως την Ελλάδα της Ευρώπης και του Ευρώ σε παρόμοιες επαναστάσεις ηγείτο διαχρονικά μόνο η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Είναι αυτή που με την απουσία της έμπαινε η χώρα σε περιπέτειες και με την παρουσία της στο τιμόνι ζούσε εποχές προόδου και ευημερίας.

Αυτή την παράταξη φιλοδοξούμε να ανασυγκροτήσουμε.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου, τις πολιτικής οικολογίας και του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις παραγωγικές, εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στον κόσμο της εργασίας, της νέας γενιάς, στους σημερινούς μη προνομιούχους Έλληνες.

Τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στο δύσβατο αλλά όμορφο δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα έξω από τη κρίση και θα τη φέρει σε τροχιά νέας ευημερίας

Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του κομπάρσου στις εξελίξεις γιατί είμαστε διαχρονικά η δύναμη που πρωταγωνιστεί στις προοδευτικές αλλαγές, ανατροπές, μεταρρυθμίσεις.

Πραγματοποιούμε σήμερα, με τη ένα αποφασιστικό βήμα, αυτό της προγραμματικής εμβάθυνσης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ,  με σεβασμό στην ισοτιμία και τη διαφορετικότητα.

Προχωράμε όλοι και όλες, χωρίς να είμαστε ίδιοι.

Επενδύουμε στην αυτόβουλη πολιτική συμμετοχή των ενεργών πολιτών, στην αυτοοργάνωση τους και στο τεράστιο κινηματικό βάθος της παράταξης.

Δεν αθροίζουμε μηχανισμούς, αλλά δίνουμε βήμα διαλόγου και πρωτοβουλιών σε πολίτες και κινήματα.

Συνεχίζουμε…

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μ.Κ.Α.
8 years ago

Νομίζω ότι η Πολιτική Απόφαση-Διακήρυξη θα έπρεπε να έχει θεματικούς τίτλους.
Έτσι μοιάζει απλώς με έναν λόγο.