ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ 6-5-2016
Η Κίνηση Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία είναι μία από τις συνιστώσες της Δημ. Συμπαράταξης . Δημιουργήθηκε για να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη διαλόγου για την ίδρυση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και για να πιέσει τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούσαν και αυτές την δημουργία της, να εγκαταλείψουν παλαιές αντιλήψεις αρχηγισμού και κομματοκρατίας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ολοκλήρωση του βήματος αυτού.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους ίδιους τους πολίτες, άμεσα, χωρίς καθοδήγηση από κανένα, μέσω του διαδικτύου με μεθόδους αυτοοργάνωσης και άμεσης δημοκρατίας. Συμμετείχαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στις εκλογές μέσα από την ΔΗΣΥ και ήδη έχουμε αποκτήσει οργανωτικό σχήμα με την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή , αποτελούμενη από 60 άτομα Πανελλήνια, στην οποία είμαι μέλος, και περιφερειακές οργανώσεις. Φυσικά στόχος μας είναι να αποκτήσουμε Επιτροπές Στήριξης και αυτοοργάνωσης σε επίπεδο Δήμου και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Εμείς πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ανήκει στο μετριοπαθές κέντρο, δεν εκφράζεται από το νέο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και περιμένει τις πρωτοβουλίες μας για να πλαισιώσει την νέα Δημοκρατική Παράταξη που έχει ιστορικό χρέος να δώσει για μία ακόμη φορά λύση στα προβλήματα του τόπου μας.
Α. Ειδικότερα στην διακήρυξη Διακήρυξη ίδρυσης της Κίνησής μας τονίζουμε:
-τρίτη συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και στις διαδικασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου για ένα σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.
-Στην κρίσιμη αυτή περίοδο μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την εθνική συνεννόηση, την πολιτική σταθερότητα, την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στον πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε, απέτυχε παταγωδώς να κυβερνήσει τον τόπο γιατί απέναντι σ’ αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, προέταξε τον λαϊκισμό, τον πολιτικό αμοραλισμό, τον εθνικό διχασμό, τον ευρωσκεπτικισμό, τον κρατισμό, τον κομματισμό, την πελατοκρατία. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και με το λόμπυ της δραχμής σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα, η Ελλάδα έφτασε στην άτυπη χρεοκοπία, με κλειστές τράπεζες, με ουρές στα ΑΤΜ, με λουκέτα σε επιχειρήσεις, με νέο κύμα απολύσεων, με 60 δις. ευρώ επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος και στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ.
-Η Ελλάδα έπρεπε να απωλέσει πόρους και δυνατότητες, να επιστρέψει στην ύφεση, να εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, για να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του και να υπογράψει ένα τρίτο πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο. Όλοι αυτοί οι έξι μήνες ήταν στρωμένοι με ψέματα, με πράξεις που δίχασαν το λαό, με αποκορύφωμα το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, το οποίο ανέβασε αντί να κατεβάσει το βαθμό δυσκολίας της διαπραγμάτευσης.
-Μαζί όμως με τη χρεοκοπία της χώρας, χρεοκόπησε και η νεοκομμουνιστική και κινηματική αριστερά, η οποία λόγω της κρίσης και της τρωθείσας αξιοπιστίας των παλαιών πολιτικών δυνάμεων, απέκτησε δύναμη αναντίστοιχη με τις ιδέες της, υιοθετώντας πολιτικές και στρατηγικές ασύμβατες με τους κανόνες αλλά και με τα δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Η σφοδρή σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, που οδήγησε στη διάσπαση του και στη συνεχή αποψίλωση του, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για την επανασυσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού φορέα.
-το ΠΑΣΟΚ εάν δεν μετεξελιχθεί και παραμείνει στη σημερινή του μορφή, δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις κρίσιμες εξελίξεις και να αποτελέσει ξανά ισχυρή πολιτική δύναμη.
-Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στηριγμένο στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας. Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την περιεκτική δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή.
-Η ουσιαστική μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο με όρους ανοικτότητας, διαφάνειας και συμμετοχής.
-Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, συγκρότησαν για τις τελευταίες εκλογές τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας χωρίς να καταλύεται προς το παρόν η αυτοτέλεια και ο διακριτός ρόλος των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν, αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης και συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη με τη δημιουργία Επιτροπών σε όλη τη χώρα.
-Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την εκλογική ενίσχυση της Κεντροαριστεράς, έτσι ώστε να μπορεί να προωθήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών-μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.
-Όταν εξασφαλιστεί η πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα, οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.
-Ένα ιδρυτικό συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, που με τη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και θα διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας, απορρίπτοντας κάθε είδους αρχηγισμό που παραπέμπει σε καταδικασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος.
Β.Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυση της Κίνησής μας μέχρι σήμερα, έγινε διάλογος μέσω του διαδικτύου αλλά και θεματικά πάνελ και διαμορφώσαμε τις ακόλουθες θέσεις μας, που στοχεύουν στην δημιουργία της Νέας Ελλάδας.
ΟΙ 25 ΘΕΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
- Νέο παραγωγικό μοντέλο με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια, την περιβαλλοντική και θαλάσσια οικονομία, τον τουρισμό, την πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και στο διαμετακομιστικό εμπόριο.
- Εκτεταμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές με εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
- Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών προμηθειών με αναπτυξιακό προσανατολισμό και με μετρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
- Θέσπιση αντισταθμιστικής πολιτικής στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις μεγάλες εξωγενείς επενδύσεις.
- Ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυση των διασυνδέσεων της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή.
- Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Αποσύνδεση της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές.
- Εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει την εκλογή με σταυρό σε μικρές εκλογικές περιφέρειες και εκλογή με λίστα σε ευρύτερες περιφέρειες.
- Υπουργοί, διοικητικές δημόσιων οργανισμών να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για πολιτική θέση μόνο μετά από 8 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους και θητεία 10 ετών σε όλες τις πολιτικές θέσεις.
- Επιλογή όλων των Γενικών Διευθυντών και Διοικητών Δημόσιων Οργανισμών άμεσα από συμβούλιο επιλογής που θα οριστεί με πλειοψηφία 3/5 της Βουλής.
- Είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας από τους ΟΤΑ με λειτουργία αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των μικρότερων δήμων.
- Κατοχύρωση της εσωτερικής ανεξαρτησίας με αναμόρφωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και της ανεξαρτησίας του εισαγγελικού κλάδου και καθιέρωση συγκεκριμένου και εύλογου χρόνου για την εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων.
- Υποχρεωτική θεσμοθέτηση της χρήσης του OpenGov για την επιλογή/αξιολόγηση όλων των θέσεων δημόσιας ευθύνης.
- Διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους ως ώριμη εξέλιξη που εξυπηρετεί ταυτόχρονα την εκκλησία, το κράτος και την ευρύτερη κοινωνία.
- Δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου, διαγενεακά αλληλέγγυου ασφαλιστικού συστήματος, που θα επιμερίζει τη διαγενεακή και ενδογενεακή αλληλεγγύη.
- Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της επέκτασής του για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού.
- Επανίδρυση του ΕΣΥ με κεντρικό όργανο διοίκησης, επανασχεδιασμό νοσοκομειακών και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δημόσιας Υγείας-Πρόληψης με εξασφάλιση του 15% της δημόσιας δαπάνης υγείας, επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Κέντρων Υγείας και καθιέρωση της οικογενειακής ιατρικής.
- Επαναφορά του θεσμού των Προτύπων Σχολείων.
- Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ να γίνεται βάσει του Εθνικού Απολυτηρίου σε αριθμούς εισακτέων που θα καθορίζουν αποκλειστικά τα ίδια τα Ιδρύματα.
- Χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ βάσει της αξιολόγησης των τμημάτων από την ΑΔΙΠ.
- Όλα τα τμήματα να μπορούν να δημιουργήσουν αγγλόφωνα τμήματα με δίδακτρα.
- Ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
- Αντιμετώπιση του πολιτισμού στη χώρα μας τόσο ως οικονομικό εργαλείο, λόγω της συμβολής του στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη νέων «κοιτασμάτων απασχόλησης» και της στενής του σχέσης με τον Τουρισμό, όσο και ως μέσο ανάδειξης της ταυτότητας της χώρας.
- Μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Πολιτική Ένωση Ομοσπονδιακής λογικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης, με ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινωνικής Ευρώπης, ανάπτυξη ισχυρών πολιτικών στους τομείς της μετανάστευσης, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς και ενδυνάμωσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα μέσα από το σάιτ μας στο διαδίκτυο (socialdemo.gr) να συμμετάσχει στον διάλογο αυτό, κάνοντας προτάσεις. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Κίνησής μας. Κάθε πολίτης να συμμετέχει ενεργά και να εμπλουτίσει τον διάλογο αυτό, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών , με κατάληξη στο βάθος του τούνελ την δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης της Κεντροαριστεράς, μέσα από ένα ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, την εκλογή του Αρχηγούμέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και φυσικά την δημιουργία οργάνων σε όλη την χώρα.
Η όλη προσπάθεια δεν γίνεται για να αναδειχθούν κάποιοι μέσα από αυτήν, ή για να βρουνε χώρο έκφρασης ορισμένοι που έχουν μπεί στο περιθώριο. Δεν μας απασχολεί αυτό καθόλου. Είναι τόσα τα προβλήματα και οι απαντήσεις πολυσύνθετες, που το τελευταίο που μας απασχολεί είναι τα πρόσωπα.
Εμείς καλούμε τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, γιατί η χώρα μας θα βγεί από το αδιέξοδο μόνο αν το θελήσουν οι ίδιοι. Το 1.500.000 μη συμμετέχοντες ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα να αδιαφορούν για την τύχη της χώρας, των ίδιων και των παιδιών τους!
Ηγουμενίτσα 6-5-2016