Τι γίνεται με το πολεμικό ναυτικό;

Παλινωδίες και έλλειψη σχεδιασμού στην αγορά νέων μονάδων επιφάνειας.

Ξεκινάμε αυτή την ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε απόλυτα ο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) γνωρίζοντας ότι θα ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο εκτιμούμε πλέον ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της απόκτησης νέων μονάδων επιφάνειας. Το πολεμικό ναυτικό μας δεν γίνεται να υπηρετεί σε πλοία ηλικίας άνω των 40 ετών σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις και κινδύνους.

Χωρίς να αγνοούμε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία αγνόησε πλήρως κάθε εξοπλιστική ανάγκη, βλέπουμε και την κυβέρνηση της ΝΔ να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει στοιχειωδώς στρατηγικά.

Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο με αρκετές παλινωδίες η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να προμηθευτεί 3+1 (option) Γαλλικές φρεγάτες Belh@ra! + 4 κορβέτες (υπονοώντας ότι και αυτές θα είναι Γαλλικές). Τα πλοία αυτά οριακά καλύπταν τις βασικές ανάγκες του στόλου για την διατήρηση 16-18 επιχειρησιακών μεγάλων μονάδων.

Ωστόσο εν τέλει το option δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και ακυρώθηκε και κάθε συζήτηση για  τις κορβέτες, βρισκόμενοι πάλι στην αναζήτηση μεταχειρισμένων πλοίων!

Είναι πολλά ακόμα αυτά που μπορούμε να αναφερθούμε αλλά ένα γεγονός είναι απολύτως σαφές. Η κυβέρνηση προχωράει χωρίς σχεδιασμό θέτοντας σε κίνδυνο στην ουσία το προσωπικό του ΠΝ.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, ανά πάσα στιγμή οι σχέσεις με τη Τουρκία θα μπορούσαν ξανά να επιδεινωθούν, ενώ είναι σαφές ότι γενικά στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να χρειαστεί για πολλούς λόγους να χρειαστεί να επιχειρήσει το ΠΝ. Πώς θα το κάνει; Με πλοία 40+ ετών; Χωρίς αντίμετρα στις σύγχρονες απειλές όπως είναι τα αυτόνομα αεροσκάφη και πλοία;

Καλούμε τη κυβέρνηση να λειτουργήσει με συγκρότηση και με σοβαρότητα. Ενώ πέρα από την οποιαδήποτε άμεση ενίσχυση του ΠΝ με ορίζοντα 15ετίας είναι καιρός να σχεδιάσουμε το μέλλον και για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια με τη συμμετοχή και της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και των Ελλήνων ερευνητών και μηχανικών.

Μια και είναι αναπόφευκτο να διαθέτουμε μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού στους εξοπλισμούς, πρέπει να χαραχτεί μια Εθνική πολιτική γραμμή που θα καθιστά την Πολεμική βιομηχανία, βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια