Ομιλία Μιχάλη Χάλαρη στην Άρτα στην Πολιτική Εκδήλωση και παρουσίαση Ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε αυτήν την πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες εκλογική μάχη, βρίσκομαι μαζί σας, εδώ στην Άρτα.

Η σημερινή σας παρουσία, είναι ιδιαίτερα συγκινητική και έχει διπλό νόημα:

Δείχνει τη δίψα σας, τη δίψα των Αρτινών, των Ηπειρωτών για Αλλαγή.

Για αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική, για μια άλλη πολιτική διέξοδο, που δεν κρατά σε ομηρία τις τεράστιες δυνατότητες της Άρτας, της Ηπείρου, της Ελλάδας.

Δείχνει όμως μαζί και την ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να συνεχίσουμε τους αγώνες τις ιστορικής μας Παράταξης.

Για την ανασύνταξη, την ισχυροποίηση, τη δυναμική παρουσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος – Κινήματος Αλλαγής .

Και ξέρουμε ότι αυτή η Παράταξή μας, η Δημοκρατική Παράταξη, πολεμήθηκε όσο καμία άλλη.

Γιατί αυτή είναι η Παράταξη που πάλεψε απέναντι στις δυνάμεις που ήθελαν την Ελλάδα και τον λαό εξαρτημένο.

Γιατί αυτή η Παράταξη έδωσε αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στον πολίτη, προστατεύοντας τον μη προνομιούχο με ένα κοινωνικό συμβόλαιο δικαιοσύνης.

Γιατί αυτή η Παράταξη δεν επέτρεψε να αγνοείται, να φιμώνεται η φωνή στον πολίτη. Έδωσε δύναμη στον Έλληνα και την Ελληνίδα, με τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Γιατί αυτή η Παράταξη αξιοποίησε τους πόρους, τους φόρους του Ελληνικού λαού και διεκδίκησε ευρωπαϊκά κονδύλια επενδύοντας στην αναπτυξιακή προοπτική του Ελληνισμού και όχι στα ρουσφέτια των ολιγαρχών.

Γιατί αυτή η παράταξη δεν φοβήθηκε να διατρανώσει την Ελληνική φωνή δυνατά για το δίκιο μας αλλά και τις αξίες μας σε όλη την υφήλιο.

Αλλάξαμε την Ελλάδα.  Και όχι μόνο.

Στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολίτευσης κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, ακόμη και όταν βρέθηκε μπροστά στην χρεοκοπία.

Αναλάβαμε ευθύνες που δεν ήταν δικές μας.

Δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος, όταν οι άλλοι μας λιθοβολούσαν.

Ως παράταξη μπορεί να το πληρώσαμε.

Ως χώρα όμως, πληρώσαμε ακόμα πιο ακριβά την αλαζονεία, το καλλιεργημένο μένος, τις ψεύτικες υποσχέσεις, την έλλειψη εθνικής, πατριωτικής συνείδησης των άλλων δυο παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληρώνουμε και σήμερα την έλλειψη οράματος, αλλά και την έλλειψη ενός σοβαρού προεκλογικού διαλόγου.

Τσακωμός για το πάπλωμα, για το ποιος θα πάρει την εξουσία, ποια κόμματα θα κυβερνήσουν, αλλά όχι πώς θα αλλάξουμε την εξουσία, ποια πορεία θα πρέπει να πάρει η χώρα.

Γιατί παραμένει επίκαιρο το δημοκρατικό διακύβευμα που έθεσε ο Ανδρέας – το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά ο λαός στην εξουσία.

Αυτήν τη δημοκρατική αντίληψη έφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που σήμερα όλοι θέλουν να τον καπηλεύονται.

Αντιγράφουν τον Ανδρέα.

Αντιγράφουν ακόμα και δικά μας συνθήματα.

Από την πράσινη ανάπτυξη μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Αντιγράφουν αλλά δεν μαθαίνουν.

Συμπεριφέρονται σαν τον αδιάβαστο μαθητή που προσπαθεί να αντιγράψει χωρίς να καταλαβαίνει τι αντιγράφει….

Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας.

Και εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι έχουμε το θάρρος, την πολιτική βούληση, να συγκρουστούμε.

Με κατεστημένα, με αντιλήψεις, με πρακτικές του παρελθόντος.

Και αυτό, φίλες και φίλοι, είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών.

Ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε με μία αντίληψη που πιστεύω πως είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας – να τελειώνουμε με τη λογική πως το κράτος είναι λάφυρο ενός κόμματος που κερδίζει.

Να τελειώνουμε με την αντίληψη ότι μοιράζουμε το βιος  του Ελληνικού λαού, όπως θέλουμε, σαν να ήταν δικό μας. Είτε σε μια κομματική νομενκλατούρα, είτε σε φίλους και γνωστούς, είτε στην ολιγαρχία του πλούτου.

Ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του πολίτη.

Αυτή ήταν και είναι η δική μας δημοκρατική αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας.

Αυτήν τη δημοκρατική αντίληψη έφερε στον δημόσιο βίο ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η αείμνηστή Φώφη Γεννηματά.

Κάνοντας το Κίνημά μας κίνημα λαού.

Δίνοντας αυτοπεποίθηση στον λαό, να πιστέψει ότι μπορεί.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε απόψε όλοι εδώ, για να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να κάνουμε αυτήν μας τη βούληση, που αποτελεί και στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από την ίδρυσή του, καθημερινή μέριμνα, καθημερινή πράξη, που θα επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι,

μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας,

μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία,

με κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου.

Μια σύγχρονη Πολιτεία,

με θεσμούς που λειτουργούν δημοκρατικά.

Μια κοινωνία,

Συνοχής, Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ασφάλειας.

Μια σύγχρονη Πολιτεία, Αξιών.

Που υπερασπίζεται Δικαιώματα, διασφαλίζει Ισονομία, Διαφάνεια, Αξιοκρατία, και,

κατοχυρώνει τον Έλεγχο και τη Λογοδοσία της εξουσίας ως συστατικά στοιχεία μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, και ο αγώνας για μια απελευθερωτική προοδευτική διαδικασία, για μια ελεύθερη πατρίδα, με ελεύθερους Έλληνες, αποτελεί για εμάς ιστορική αποστολή.

Κοντολογίς,

Μια σύγχρονη πολιτεία, με βιώσιμη οικονομία.

Δίκαιη,

Πράσινη,

Συμμετοχική,

Δημοκρατική,

Προοδευτική.

Μια κοινωνία όπου θα ισχύει ο νόμος του δικαίου και όχι ο νόμος του ισχυρού.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχουν στις εκλογές αυτές, επιλογές.

Και είναι κρίσιμες ιστορικά.

Δηλαδή, θα βιώνουμε συνεχώς τα επίχειρα της απρονοησίας μας.

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι ιδεολογικός, πολιτικός και κοινωνικός μας αντίπαλος και δεν υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης μαζί της, χωρίς την πραγματική ευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική μετεξέλιξη της.

Η σημερινή ΝΔ είναι ένα ψευδεπίγραφο κόμμα που υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας αλλά στην πράξη κυβέρνησε σαν ένα παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα με πελατειακές πρακτικές.

Κυριαρχούν τα ρουσφέτια και οι διορισμοί μετακλητών από τα παράθυρα, η σπατάλη τεράστιων ποσών σε απευθείας αναθέσεις με αδιαφανείς διαδικασίες.

Η μικροκομματική χρήση των θεσμών με τις παρακολουθήσεις αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών με τρόπους που συνιστούν κίνδυνο για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το πρόσφατο επεισόδιο του αποκλεισμού από τις εκλογές σειράς μικρών κομμάτων που θα μπορούσαν να αποσπάσουν ψήφους από την ΝΔ ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.

Δεν είμαστε ασφαλώς υπέρ της συμμετοχής των εχθρών της δημοκρατίας στην βουλή αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα διαφορετικό τρόπο όπως έχει προταθεί από διαπρεπείς συνταγματολόγους και με την συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Αλλά είναι τελείως διαφορετική περίπτωση ο αποκλεισμός άλλων κομμάτων για οριακούς τυπικούς λόγους, όπως πχ το Πράσινο Μωβ λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας του υπουργείου

Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά το αρμόδιο δικαστήριο που ερμηνεύει της διατάξεις αλλά το περιεχόμενο των διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση με προφανείς μικροκομματικους σκοπούς.

Για την αντιμετώπιση αυτής της Νέας Δημοκρατίας και του στείρου διπολισμού, απαιτείται η ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης της χώρας.

Μιας παράταξης, που με σαφή σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία και προοδευτικά χαρακτηριστικά, θα συγκροτήσει μια νέα κεντροαριστερή πολιτική και κοινωνική συμμαχία.

Μια συμμαχία που θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες, διασφαλίζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την συμμετοχή, αποδοχή και ευημερία του λαού, χωρίς λαϊκισμούς και διχαστικές ακρότητες.

Ήδη, αναδεικνύεται ότι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί, και από προγραμματικής σκοπιάς αλλά και από πλευράς τρόπου άσκησης πολιτικής, δηλαδή ως πολιτική ηθική, αισθητική και επικοινωνία, κάτι διαφορετικό στην ελληνική πολιτική ζωή…

Σας καλούμε για την εκλογική ενίσχυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της ενότητας της κεντροαριστεράς.

Μια τέτοια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα σε σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο.

Η περίοδος κοινών μετώπων σοσιαλιστών–κομμουνιστών έχει παρέλθει.

Η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι στην ουσία της κυβερνώσα αριστερά. Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας.

Το ότι στη χώρα μας μετατράπηκε σε κυβερνών κόμμα είναι ένα ιστορικό ατύχημα, που σε συνδυασμό με την ανίερη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.-καραμανλικής δεξιάς, που συνεχίζεται, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “δεξιόστροφη αριστερά”.

Από αυτό το γεγονός προκύπτει η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα σημερινά πολιτικά διλήμματα αλλά και η αδυναμία του να συγκροτηθεί ως ένα κανονικό κόμμα της μεταρρυθμιστικής και δημοκρατικής αριστεράς, αποκόπτοντας κάθε δεσμό με αντικαπιταλιστικές γραφικότητες και αριστερούς λαϊκισμούς.

Φίλες και Φίλοι

Ξεκινώ μια πιο ενδελεχή ανάλυση με 1η την σημερινή κυβέρνηση, την ΝΔ.

Αμετανόητη για τα λάθη της, είναι παραδομένη στις επιδιώξεις συμφερόντων και κατεστημένων.

Υπονομεύει δικαιώματα και αποδομεί τις κατακτήσεις του Ελληνικού λαού.

Πρώτο παράδειγμα:

Η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη σημασία και την προσφορά του δημόσιου συστήματος υγείας, εντούτοις, η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία για το ΕΣΥ.

Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας το υπονόμευσε.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη, ανύπαρκτη, με τα κέντρα υγείας υποστελεχωμένα και με ξεπερασμένες υποδομές.

Δευτεροβάθμια υγεία, τα νοσοκομεία μας, χωρίς ραχοκοκαλιά, με διαλυμένο τον κορμό του ιατρικού προσωπικού.

Οι γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν τα νοσοκομεία, κέντρα διερχομένων, λόγω της εξόδου των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και της εισόδου ιδιωτών γιατρών στο σύστημα υγείας, ως επισκέπτες.

Και οι ανάγκες, καλύπτονται με το επιχείρημα των έκτακτων συνθηκών λόγω πανδημίας, με νέους ανειδίκευτους γιατρούς, οι οποίοι τελικά αντί για τις ακριτικές περιοχές που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν, στελεχώνουν τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ακόμα και η κομπορρημοσύνη τους για τις μεγάλες επιτυχίες επί covid έχουν διαψευστεί. 24η η χώρα μας μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις μολύνσεις, πρωταθλητές σε θανάτους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Και οι υποδομές, με τεράστια προβλήματα, αλλά και με μεγάλες καθυστερήσεις στις συντηρήσεις και επισκευές, συνειδητά, ώστε να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες ο ιδιωτικός τομέας.

Μάλιστα, ξένα fund, προφανώς ενημερωμένα για τις κυβερνητικές επιλογές, αγοράζουν τώρα και ιδιωτικά νοσοκομεία, και παράλληλα, οργανώνουν δίκτυα διαγνωστικών κέντρων στην περιφέρεια, γιατί η ζήτηση λόγω εγκατάλειψης του ΕΣΥ, είναι μεγάλη.

Δεύτερο παράδειγμα:

Στην παιδεία, τα σχολεία με μεγάλα προβλήματα και οι εκπαιδευτικοί χωρίς τις απαραίτητες απολαβές, δίνουν μάχη με την αδιαφορία ενός κόμματος που κυβερνά με κατασκευασμένες εντυπώσεις.

Τα πανεπιστήμια, εσωστρεφή και παραδομένα στις σκοπιμότητες ενός ακαδημαϊκού κατεστημένου με το οποίο συνομιλεί προνομιακά η κυβέρνηση, αδυνατούν να ανοίξουν τις πόρτες τους στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και να ικανοποιήσουν τις σημερινές αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης παγκοσμίως, προσελκύοντας ξένους φοιτητές, όπως τόσες άλλες χώρες.

Και αντί για οποιαδήποτε πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να δημιουργήσουμε σύγχρονα δημόσια πανεπιστήμια ή να δώσουμε δυνατότητα δημιουργίας πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικών, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για εξειδικευμένη γνώση αλλά και ολοκληρωμένη κριτική αντίληψη, τι ακούμε από τον Πρωθυπουργό, να αναγγέλλει αναθεώρηση του άρθρου 16, για τους λάθος λόγους, τώρα που επέτρεψε πρώτα να γεμίσει ο τόπος ξένα πανεπιστήμια και κολέγια χωρίς την παραμικρή ρύθμιση.

Τρίτο παράδειγμα:

Ίσως το μεγαλύτερο, άγχος, φόβος, δυσκολία τεράστια για τον Έλληνα η αγορά, η ακρίβεια, η ασυδοσία.

Δεν έχουν προηγούμενο.

Και με μεγάλη θρασύτητα αποδίδεται αυτή η πραγματικότητα σε εισαγόμενα φαινόμενα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ρωτώ, τον προπέρσινο Σεπτέμβρη που ξεκίνησε το μεγάλο κύμα της ακρίβειας είχαμε πόλεμο; Όχι βέβαια.

Θυμήθηκε 10 ημέρες πριν από τις εκλογές να φέρει η κυβέρνηση νόμο για να ενισχύσει δήθεν την αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, και την παραγωγή από ομάδες, τώρα, μετά από τόσα χρόνια αφού άφησε να μεσολαβήσει πολύτιμος χρόνος, ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να πάνε στα χέρια λίγων.

Ίδια πρακτική και εδώ, όπως με τα πανεπιστήμια, προεκλογικές υποσχέσεις.

Όταν τόσα χρόνια είχαμε την επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτεί με κάθε είδους διευκολύνσεις ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, που μας ζητούσαν και συνεχίζουν να μας ζητούν να πληρώσουμε πανάκριβα αγαθά και υπηρεσίες.

Είμαστε από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης, με τα χαμηλότερα όμως εισοδήματα.

Και μάλιστα, η κυβέρνηση έχει περάσει πλέον σε νέα επίπεδα υποκρισίας, ώστε να θολώσει τα νερά της επιλογής της να κυβερνά και να υπηρετεί τους λίγους ισχυρούς.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 7,4% το 2022, διότι οι αυξήσεις είναι πολύ χαμηλότερες του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων.

Τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι η αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού. 66% των εσόδων του κράτους είναι έμμεσοι φόροι.

Δεν περνάμε, λοιπόν, καλά η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι,

Οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη, οι ολιγάρχες πάνε καλά και έχουμε χρέος να τελειώνουμε με την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Επίσης η προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελεί προγραμματική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Παρότι προσπαθεί να την οικειοποιηθεί ο κ. Τσίπρας, εμφανίζοντας δίπλα του την κυρία Κατσέλη, στην πραγματικότητα ο ίδιος καταψήφισε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αν τον είχαμε ακολουθήσει, χιλιάδες Έλληνες θα ήταν σήμερα στον δρόμο.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι η μόνη βιώσιμη και προς όφελος των πολιτών,

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι 120 δόσεις.

Ρωτήστε τους φίλους σας στην Άρτα στο Άνω Καλεντίνη στο Βουργαρέλι, στο Πέτα.:

Όσοι έκαναν αίτηση για της 120 δόσεις, εντάχθηκαν;

Ελάχιστοι, είναι η απάντηση.

Και αυτό δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και προεκλογικά κοροϊδεύει συνειδητά χιλιάδες Έλληνες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,που είναι σε οδυνηρή κατάσταση.

Και μετά από όλα αυτά, μας λένε ότι, η τσέπη μας, η οικονομία μας, δεν έχει σχέση με τη Δημοκρατία.

Δηλαδή, το να παραδίδεις πλούτο στους λίγους, δεν είναι ζήτημα Δημοκρατίας;

Το να αφήνεις τις ενεργειακές εταιρείες ασύδοτες και να τις πριμοδοτείς και από πάνω με τις ενισχύσεις που υποτίθεται δίνεις στους πολίτες αλλά πάνε τελικά σε αυτούς, δεν είναι ζήτημα Δημοκρατίας;

Το να λειτουργείς εκβιαστικά προς φίλους και εχθρούς, δεν είναι ζήτημα Δημοκρατίας;

Όμως, φίλες και φίλοι, υπάρχει ακόμη ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Εκείνο των συμφερόντων και κατεστημένων, που με τη βοήθεια των πελατειακών πολιτικών κομμάτων, επιχειρούν να ιδιοποιηθούν τον πλούτο του Ελληνικού λαού, είτε αυτός προέρχεται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε από την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.

Το παράδειγμα της παράδοσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – του ήλιου, των ανέμων, των νερών, της γεωθερμίας -, στα χέρια λίγων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους.

Τι θα ακολουθήσει;

Τα πάντα θα βρεθούν στο στόχαστρό τους.

Από το νερό που πίνουμε – το οποίο δώσαμε αγώνα να σώσουμε λίγα 24ωρα πριν κλείσει η Βουλή, και τις άλλες υπηρεσίες, την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ασφάλιση, μέχρι την κατοικία και τη γη μας. Όλα βορά στα συμφέροντα.

Η τακτική είναι πια εμφανής.

Ασφυξία οικονομική για τη δημόσια υγεία, ασφυξία οικονομική για την δημόσια παιδεία, ώστε ο κόσμος να στρέφεται σε ιδιώτες, ασφυξία των δανειοληπτών που χάνουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τα κτήματά τους σε funds και τράπεζες, ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να πουληθούν σε μεγάλα συμφέροντα, και στις περισσότερες περιπτώσεις σε ξένα χέρια.

Το ίδιο και στον τουρισμό.

Οι λεγόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα – και σωστά το τόνισε και ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτη, σε άρθρο του πρόσφατα – δεν είναι παραγωγικές. Απλά αλλάζουν χέρια. Από Έλληνες σε ξένους.

Τα ξενοδοχεία μας εκεί θα πάνε.

Και σε λίγο θα είμαστε, όπως έλεγε ο Ανδρέας, ξένοι στον τόπο μας.

Είναι ιστορική η ευθύνη γιατί, όλα δείχνουν ότι ο αφελληνισμός του πλούτου μας, είναι προ των πυλών.

Στο όνομα μιας δήθεν αποτελεσματικότητας, και μιας δήθεν ανοδικής οικονομικής πορείας.

Μέχρι χθες, αυτοί οι ισχυρισμοί φάνταζαν λογικοί.

Τώρα πια, κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση μιας θωρακισμένης οικονομίας.

Τώρα πια, όλα επιβεβαιώνουν ότι, ο πλούτος της χώρας, μεταβιβάζεται στα χέρια μερικών ισχυρών ολιγαρχών, οι οποίοι με τη βοήθεια κάποιων πελατειακών κομμάτων και με τη συνδρομή κάποιων επικοινωνιακών κέντρων, διαμορφώνουν μια εικονική πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι.

Και χάνουμε, φίλες και φίλοι, και μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Σε μια εποχή όπου οι πόροι και τα μέσα είναι τόσα πολλά, ώστε να μπορούμε με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει η ανθρωπότητα, εμείς βιώνουμε μια απαράδεκτη από κάθε άποψη αντίφαση.

Ενώ η τεχνολογία έχει κατακτήσει ακόμη και την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή αντί να αξιοποιείται για να απελευθερώνει τον άνθρωπο από τη μη δημιουργική εργασία, χρησιμοποιείται για να τον παρακολουθεί.

Σε μια εποχή που η επιστήμη έχει τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, καθιστώντας τον πολίτη εκτός από καταναλωτή και παραγωγό και αποθηκευτή ενέργειας, με οικονομικό όφελος για τον ίδιο, οι ΑΠΕ παραδίδονται στα συμφέροντα και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ακριβά.

Δηλαδή, στα δύο βασικά μέτωπα που πρέπει να αναλάβουμε ζωτικής σημασίας πρωτοβουλίες, η χώρα, με ευθύνη της σημερινής δεξιάς κυβέρνησης, έχει πάρει ήδη θέση, υπέρ των ολίγων και ισχυρών.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, η σημερινή κυβέρνηση δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή αντιπολίτευση, γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αδυνατεί να ασκήσει έλεγχο και κριτική επί της ουσίας και να εκφράσει μια αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Εξάλλου, και ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε πολλές από τις πελατειακές αντιλήψεις και πρακτικές της αμετανόητης, όπως επιβεβαιώνεται, δεξιάς.

Και θέλω, επειδή και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας πολλά μας λένε και μας αποδίδουν, να τους θυμίσω ότι, δεν είμαστε εμείς που κάνουμε πολιτική όπως μας συμφέρει κάθε φορά, κάτι που κάνουν και οι δύο.

Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορεί εσχάτως, ότι τάχα, συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να του θυμίσω ότι, ενώ η αδελφή του, ψήφισε με ευθύνη απέναντι στη χώρα την ανάγκη προσφυγής σε μηχανισμό στήριξης, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως και όλο του το κόμμα, ψήφιζαν τάχα αντιμνημονιακά μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ακόμη περισσότερο, χέρι – χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ, και δίπλα στη Χρυσή Αυγή, στις πλατείες, υπονόμευαν το μέλλον της χώρας.

Τώρα, σκοτώνονται ποιος από τους δύο θα είναι καλύτερος διαχειριστής, αλλά μέσα στην ΕΕ και το Ευρώ, ένα εθνικό κεκτημένο που αυτοί, και η ΝΔ που μας έφερε κοντά στην χρεοκοπία, και ο ΣΥΡΙΖΑ που μας πήγε σε ένα δημοψήφισμα ψευδεπίγραφο, έθεταν την πορεία μας στην Ευρώπη σε αμφισβήτηση.

Οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από τα ταυτόσημα μοντέλα διακυβέρνησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, είναι μεγάλες.

Ας σκεφτούμε ποιος είναι πιο κοντά στον κ. Τσίπρα;  Ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο κ. Μητσοτάκης;

Ποια παράταξη ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας; Το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία;

Αν το 2010 η πλειοψηφία των βουλευτών μας ψήφιζε ό,τι ψήφισαν μαζί οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, θα ήμασταν σήμερα στη δραχμή, γιατί ήταν στο ίδιο μέτωπο κατά της λογικής και υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας.

Ποιος είναι πιο κοντά στις πρακτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Πολάκη, που επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές;  Ο Νίκος Ανδρουλάκης  ή ο κ. Μητσοτάκης;

Ακούσατε ποτέ κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ για να έχουμε ισχυρή δημοκρατία και κράτος δικαίου;,

Από την άλλη τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019, όσο και της ΝΔ επιτέθηκαν λυσσαλέα στις ανεξάρτητες αρχές, όπως ο κ. Γεωργιάδης και άλλοι κατά του κ. Ράμμου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για να αποκαλύψουν το παρακράτος των υποκλοπών.

«Άρα, δεν μοιάζουμε εμείς σε αυτούς. Είναι απολύτως ίδιοι με ταυτόσημες πρακτικές»

Έχουμε τεράστιες πολιτικές και ηθικές διαφορές.

Δεν είχαμε  στο περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη  κανέναν να βαρύνεται με τα σκάνδαλα, που βαρύνεται ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Πρωθυπουργού, ο ανιψιός του.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να κάνει τη δουλειά της και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον κ. Δημητριάδη.

Ο κ. Τσίπρας έχει τον κολλητό του, που καταδικάστηκε με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αντί να τον στείλει σπίτι του. Και εκεί μοιάζουν.

Εμείς δεν ψάχνουμε με μεζούρα, αν είμαστε πιο κοντά στον έναν ή στον άλλον.

Διότι αυτοί είναι στην ίδια όχθη και εμείς είμαστε απέναντι. Γιατί αγωνιζόμαστε αξιακά, δημοκρατικά, με μόνο στόχο την ευημερία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας έχει περισσό θράσος όταν κάνει στο ΠΑΣΟΚ μαθήματα αντιδεξιάς.

Στα ψηφοδέλτιά μας δεν υπάρχουν ούτε οι ακροδεξιοί του Καμμένου ούτε οι υποστηρικτές της διακυβέρνησης της χρεοκοπίας της χώρας από τον Καραμανλή.

Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τη χώρα όρθια θυσιάζοντας μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου. Άρα, λοιπόν, τη δεξιά να μην την ψάχνουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς.

Γιατί την έχουν οι ίδιοι στα ψηφοδέλτιά τους,

Το δάχτυλο, λοιπόν, να το κουνούν μπροστά στον καθρέφτη τους. Όχι σε εμάς.

Εμείς δεν είμαστε υπηρέτες συμφερόντων, ούτε και υπονομεύσαμε ποτέ το μέλλον του λαού και της χώρας.

Να τελειώνει εδώ το ψέμα και η υποκρισία.

Ανησυχία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα προκαλεί στους αγρότες η πολιτική των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από το χάος και την πληθώρα προβλημάτων που επικράτησε κατά τις πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς και παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ότι από αρχές Απριλίου θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2023, μέχρι σήμερα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει εκτός λειτουργίας.

Το επιτελικό κράτος και η δήθεν ψηφιακή μετάβαση στον τρόπο εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ προκάλεσε επιτελικό χάος.

Με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στο ήδη μειωμένο γεωργικό εισόδημα, που καθημερινά συμπιέζεται από το κόστος παραγωγής, έρχεται να προστεθεί και ορατός πλέον ο κίνδυνος απώλειας των επιδοτήσεων.

Κανείς από την Κυβέρνηση δεν απαντάει ξεκάθαρα στον Έλληνα αγρότη:

  • Πότε θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που είναι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ;
  • Θα υπάρξει διαβούλευση πριν τη δημοσιοποίηση του; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων;
  • Πως θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων; Πότε θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Γεωργικού Συμβούλου;

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ή μήπως στην προσπάθεια απόκρυψης της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων;

Ως χώρος προτάσσουμε Το τεράστιο ζήτημα του δημογραφικού

Έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να στηρίξουμε με φορολογικά κίνητρα τα νέα ζευγάρια.

Έχουμε ένα άδικο φορολογικό σύστημα.

Έχουμε χρέος να στηρίξουμε την κοινωνία και τους συνταξιούχους.

Για αυτό προτείνουμε ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους και βέβαια κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».

Ακόμη ένα εξαιρετικά κρίσιμο για την περιφέρεια θέμα είναι αυτό της πράσινης μετάβασης, με δίκαιο τρόπο, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, δημοτικές κοινότητες και συνεταιρισμοί να έχουν τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα να κάνουν πάρκα ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής για τα επόμενα 15 χρόνια.

Έτσι θα γίνει μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση, που δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και σε υψηλό κόστος που θα υπονομεύσει την παραγωγή μας τα επόμενα χρόνια

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε αυτό το περιβάλλον, είναι κάτι περισσότερο από φανερό γιατί ζητούν από εμάς να τους πούμε με ποιους θα πάμε μετά τις εκλογές.

Φανερό, αλλά υποκριτικό.

Γιατί;

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, θέλει αυτοδυναμία. Άρα όχι συνεργασίες. Θέλει μάλιστα, μονοκρατορία. Να μπορεί αυθαίρετα να χρησιμοποιεί πόρους και εξουσία.

Γιατί ο κ. Τσίπρας, θέλει να είναι πρώτος για να συνεργαστεί. Μάλλον θέλει το κίνημα μας, το ιστορικό δημοκρατικό κίνημα, να χαθεί, για να μονοπωλήσει τον δημοκρατικό χώρο, χωρίς να έχει όμως αυτήν τη δημοκρατική παράδοση.

Θέλει συνεργασίες επωφελείς για τη χώρα ή θέλει αποτελέσματα επωφελή για το κομματικό του μικροσυμφερόν;

Με αυτά τα δεδομένα, και αφού αυτοί δεν θέλουν, εμείς γιατί πρέπει να πούμε με ποιον θα πάμε;

Φίλες και φίλοι,

Συνεργασία για να μοιράσουμε το πάπλωμα της εξουσίας δεν έχει νόημα και αποτελεί και ύβρη προς τον Ελληνικό λαό.

Συνεργασία για να αλλάξουμε τη χώρα, ναι.

Εμείς πράξαμε πάντα το εθνικό μας καθήκον, ακόμη και αν δεν είχαμε την ευθύνη, ακόμη και αν το πληρώσαμε ακριβά ως Παράταξη.

Τώρα, ας πουν αυτοί ανοιχτά και καθαρά τι θέλουν. Χωρίς υποκριτικά διλήμματα, χωρίς υπονοούμενα.

Φίλες και φίλοι,

Όλα συνομολογούν, ότι η επιλογή μας μπροστά στην κάλπη της 21ης Μαΐου, είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του Ελληνικού λαού και την πορεία της χώρας.

Τώρα πια, κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνώριζε.

Το διακύβευμα είναι ζωτικής σημασίας.

Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και θα δημιουργήσουμε μια οικονομία βιώσιμη, πράσινη, δίκαιη και συμμετοχική, μια Πολιτεία κοινωνικής συνοχής,

Ή θα παραδώσουμε τον πλούτο της χώρας και τους Ελληνικού λαού σε λίγα ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Από εμάς εξαρτάται το μέλλον και η μοίρα μας.

Ας επιλέξουμε με επίγνωση και σωφροσύνη.

Συντήρηση και οπισθοχώρηση ή πρόοδος, ελπίδα και προοπτική;

Οι επερχόμενες εκλογές, για όλους αυτούς τους λόγους, είναι κρίσιμες και καθοριστικές για πολλές δεκαετίες.

Το μέλλον μας, είναι στα χέρια μας.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει την πρόοδο, με αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική.

Σας Καλούμε σε ενεργή στήριξη με ψήφο στο ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής:

–        Για να δώσουμε ώθηση στην μετάβαση σε ένα νέο συνεργατικό, συναινετικό, προγραμματικό μοντέλο διακυβέρνησης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, όλων των δυνάμεων  που πιστεύουν στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις γύρω από ένα κοινό Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα για Βιώσιμη Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, πλούσια σε θέσεις εργασίας, ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη.

–        Γιατί θέλουμε να ξεφύγει η Ελλάδα από την πεπατημένη.

–        Γιατί το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται και τολμάει μεγάλες αλλαγές και τομές.

–        Γιατί θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μια αναπτυγμένη πολιτικά, θεσμικά και λειτουργικά Ευρωπαϊκή Χώρα.

–        Γιατί θέλουμε μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι.

–        Γιατί δεν θέλουμε να μας κυβερνούν ούτε τα μεγάλα τζάκια και τα ‘μεγαλοσυμφέροντα’, αλλά και ούτε και οι ανανήψαντες ‘μπαχαλάκηδες’ και καιροσκόποι!

–        Γιατί ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο νέος και η νέα, ο άνεργος έχουν το δικαίωμα να ζουν σε μια χώρα που νοιάζεται για αυτούς.

o       Γιατί το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει η φωνή τους!

Καλό μας αγώνα.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια