ΟΙ “ΚΙΝHΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕYΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔAΛΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘHΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΔΑΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 1/2023 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, περί της νομιμότητας  διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκάλεσε σφοδρές και γενικευμένες αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο της χώρας. Οι  αντιδράσεις αυτές αφορούσαν τόσο την σκοπιμότητα της γνωμοδότησης  όσο και την νομική ορθότητά της σε σχέση με την αρμοδιότητά του κ. Ντογιάκου να επιχειρήσει ερμηνεία του Συντάγματος ως προς τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οι 16 Καθηγητές  Συνταγματικού Δικαίου, στην κοινή τους δήλωση εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη γνωμοδότηση, η οποία, όπως αναφέρουν «υποπίπτει σε μία σειρά σοβαρών ατοπημάτων» και επισημαίνουν ότι «η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα (άρθρο 19 §2) και η έκτασή της δεν μπορεί να περιοριστεί ουδ’ επ’ ελάχιστο από τον νομοθέτη».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, θα έπρεπε ως θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, να διερευνήσει τάχιστα  όλες τις αποχρώσες ενδείξεις ενδεχομένου σκανδάλου και όχι να  δημιουργεί προσκόμματα στον   Πρόεδρο  και τα μέλη της ΑΔΑΕ συμπεριλαμβανομένων και ερμηνειών περί κυρώσεων με τρόπο που θα μπορούσε να μπλοκάρει τους ελέγχους από την κατά το Σύνταγμα μοναδική αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα ευρήματα και οι συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις που καλεί τις ελληνικές αρχές να αποκαταστήσουν επειγόντως και να ενισχύσουν τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας. Επίσης, η ίδια επιτροπή καλεί τις ελληνικες αρχές να αποκαταστήσουν την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο  οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ και, τέλος, ζητεί αστυνομική έρευνα για την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού  με συμμετοχή της Europol.

Οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία εκφράζουμε  απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεση σε κάθε προσπάθεια περιορισμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου της ΑΔΑΕ και κάθε άμεσης  ή έμμεσης παρεμβολής στο έργο της όπως και σε κάθε προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης με πολιτική εκμετάλλευση μαρτυριών είτε από καλυμμένα είτε από ακάλυπτα πρόσωπα.

Είναι κοινή ευθύνη όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας να εγγυηθούν την απρόσκοπτη λειτουργία ενός κράτους δικαίου, το οποίο να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, να σέβεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και των δημόσιων λειτουργιών και να εφαρμόζει αποτελεσματικά το Σύνταγμα και τους νόμους..

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την αξιοκρατική στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι αρμόδιοι Τομείς πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε, αφενός να κωδικοποιήσουν τις υπάρχουσες προτάσεις του χώρου μας προς αυτή την κατεύθυνση, αφετέρου να καταθέσουν αυτές στο δημόσιο διάλογο ως προγραμματικό πλαίσιο.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια