ΔΙΑΥΓΕΙΑ & Ανοικτή Διακυβέρνηση, η απάντηση μας στα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση

«ΔΙΑΥΓΕΙΑ & Ανοικτή Διακυβέρνηση, η απάντηση μας στα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση»

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η αποκάλυψη σκανδάλων κακοδιαχείρισης και προσέγγισης του κράτους ως λάφυρο, είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο της κυβερνητικής δραστηριότητας της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικές οι  πρόσφατες αποκαλύψεις για αναθέσεις σε βουλευτές της ΝΔ από το κράτος παρά το ασυμβίβαστο. Παράλληλα οι καταγγελίες για ύπαρξη σκοτεινών συναλλαγών με διαδρομές μαύρου χρήματος, που συνέδεσαν την περίοδο 2015-19 τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικούς κύκλους και συμφέροντα, πλήττει για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές υποδομές και δεν έχουν εξελιχθεί οι σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που σχεδιάστηκαν πριν μια δεκαετία παρά το γεγονός ότι αξιοποιούνται ως βάσεις για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν καινοφανείς. Παράλληλα – και ενώ η χώρα μας είναι τελευταία στους αντικειμενικούς δείκτες ψηφιακής μετάβασης στην Ευρώπη έχοντας το πιο ακριβό και αργό internet – πραγματοποιούνται χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και προκηρύσσονται ψηφιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από φορείς όπως η ΚΤΠ Α.Ε και η ΕΔΥΤΕ Α.Ε δημιουργώντας βάσιμες αμφιβολίες για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ενώ χαρακτηριστικάοι αντίστοιχες δράσεις δεν συνοδεύονται από δημόσια τεκμηρίωση για την σχέση κόστους/ωφέλειας για να διασφαλιστεί η δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας, το Πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/ έχει αφεθεί στην τύχη του.  Αρκετά συχνά ο πολίτης δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του κράτους, παρά μόνο αν γνωρίζει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), το οποίο είναι αδύνατο αν κάποιος δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης απόφασης!!!

Πολύ συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην αναζήτηση της πληροφορίας και την διαθεσιμότητα του συστήματος και των δεδομένων των αποφάσεων. Οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας είναι συχνές, χωρίς προειδοποίηση και τις περισσότερες φορές δεν παρέχεται πληροφόρηση για το είδος του προβλήματος. Μηνύματα όπως “Εσωτερικό σφάλμα διακομιστή. Κωδικός σφάλματος: 500” και “Παρουσιάστηκε Σφάλμα:SEARCH-006” που παρουσιάζονται, είναι ενδεικτικό της προχειρότητας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι από το Υπουργείο, την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες πληροφορίες, που αφορούν την ορθή διαχείριση, την διαφάνεια και την λογοδοσία.

Τα τελευταία χρόνια τόσο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και από την Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση ή πρωτοβουλία για την ενίσχυση ή την εισαγωγή εργαλείων συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας. Τι έκανε ο κ Πιερρακάκης, για το opengov, την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Κεντρικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων; Καμία βελτίωση δεν υλοποιήθηκε σε υποδομές που υλοποιήθηκαν πριν μία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βασισμένες στις αρχές της ανοιχτότητας, όπως ο συνεργατικός σχεδιασμός με ανοιχτά πρότυπα, οι ανοιχτές τεχνολογίες και τα ανοιχτά δεδομένα. Σε διεθνές επίπεδο, οι διαδικασίες είναι ανοιχτές στο κοινό και συνοδεύονται από συνεχή ενημέρωση (π.χ https://www.opengovernment.org.uk/ , https://open.usa.gov/) Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες δράσεις και για την πρόοδο  τους.

Η άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας συστήματος όπως αυτό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η άμεση αναβάθμιση του θεσμού της που εγγυάται την διαφάνεια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει στην πράξη πολιτικές για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Πρέπει να υπάρχει εύληπτη ενημέρωση, τεκμηρίωση, διαφάνεια και  λογοδοσία για κάθε πράξη της διοίκησης και για κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Με το ν. 3861 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010 καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η λογοδοσία και η διαφάνεια στους θεσμούς, στις διαδικασίες και στα δεδομένα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εμπιστοσύνη, για ένα υγιές επιχειρηματικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με ευημερία.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (https://digitalsociety.gr/programma) περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης στην ΕλλάδαΜε τομές όπως η υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑη διάθεση δημόσιας πληροφορίαςτα ανοικτά δεδομένα και η αξιοποίηση της καλής πρακτικής των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ, σε ένα μεγάλο εύρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας και ειδικότερα σε κάθε δραστηριότητα στην οποία καταλήγει δημόσιο χρήμα ή δημόσια περιουσία. Χρειάζεται πλέον η πρακτική ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ με την οριζόντια υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων φορέων του Κράτους, δίχως εξαιρέσεις, από το πρώτο ευρώ και υποχρεωτική συμπερίληψη στην δημοσιότητα και των υπεργολάβων και εταιρειών που εισπράττουν δημόσιο χρήμα μέσω τρίτων εταιρειών! Με πλήρη δημοσιότητα των στοιχείων των Διοικήσεων & των μετόχων τους.

Ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας εδράζεται στην ενδυνάμωση των Δημοκρατικών θεσμών που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συμμετοχής. Τα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν το μέσο για την επίτευξη των σκοπών αυτών. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τα έργα μας αποδεικνύουν ότι διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και την βούληση για την υλοποίηση δράσεων που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Πηγή: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια