Οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία δημοσιοποίησαν ως συλλογικότητα, σε συνεργασία με την Ανανεωτική Αριστερά και άλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής προερχόμενα από το “ΠΟΤΑΜΙ” το παρακάτω κείμενο ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων. Το κείμενο αυτό εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία των «Κινήσεων» ως παρέμβαση ενόψει των διαδικασιών που εξελίσσονται στο Κίνημα Αλλαγής. Με την παρέμβαση αυτή δεν σηματοδοτούμε κάποια οργανωτική μετεξέλιξη των Κινήσεων, ούτε εκφράζουμε στην στήριξη μας σε κάποιον εκ των υποψηφίων Προέδρων του ΚΙΝΑΛ. Σε Συντονιστική Επιτροπή των «Κινήσεων» θα συζητηθεί η στάση μας στην εκλογή προέδρου. Τα θέματα της οργανωτικής μετεξέλιξης μας θα τα συζητήσουμε σε πανελλαδική συνδιάσκεψη μετά τις εκλογές προέδρου.
Ακολουθεί το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:
«Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αποτελεί αντικειμενικά τον πολιτικό χώρο της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Η συσπείρωση δυνάμεων -μέσα και γύρω- από το ΚΙΝΑΛ σε μία αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών στην κατεύθυνση της Προόδου και της Κοινωνικής συνοχής.
Με την ευκαιρία των εσωκομματικών διαδικασιών τονίζουμε δύο κεντρικά ζητήματα:
1. Είναι σημαντικό να συγκροτηθεί ένας Προοδευτικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη συντηρητική παράταξη. Όχι με όρους «αντιδεξιού μετώπου», το οποίο δεν έχει σχέση με τους σύγχρονους όρους άσκησης πολιτικής, αλλά ως μια εναλλακτική στρατηγική σε σχέση με τον νεοφιλελευθερισμό, τις συντηρητικές αξίες, τη μεροληψία υπέρ των ισχυρών. Αν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση τότε θα αφήσει το πεδίο στον Αριστερό Λαϊκισμό.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφεται σε αυτή την αδυναμία και έχει σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς με την κρίση των μνημονίων. Η θετική προοπτική της προοδευτικής παράταξης βρίσκεται στην υιοθέτηση της σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης με σαφή μεταρρυθμιστική πνοή. Με την ανανέωση των ιδεών για το Κοινωνικό κράτος. Με οριοθέτηση από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και την Αυταρχική διακυβέρνηση. Με την Ευρωπαϊκή πορεία σε προοδευτικό προσανατολισμό. Με τις πιο πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Με την αντίληψη της «Ανοιχτής κοινωνίας» και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η επιδίωξη μας να συγκροτήσει το ΚΙΝΑΛ μία στέρεη εναλλακτική επιλογή προς τη ΝΔ έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας να απαντήσει στην επίθεση της συντηρητικής παράταξης στην κοινωνία και στην ελπίδα ευημερίας για τους πολλούς. Είναι επίσης καθήκον προς τους προοδευτικούς πολίτες, που νιώθουν τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το σύνδρομο του λαϊκισμού και τις εμμονές στις παλαιοκομμουνιστικές πεποιθήσεις, καθώς και στην αδυναμία να σταθεί κριτικά απέναντι στα τραγικά σφάλματα την περίοδο της διακυβέρνησης με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Η αλλαγή των συσχετισμών δεν σημαίνει ούτε προεπιλογή πολιτικού συμμάχου, έξω από προγραμματικές συμφωνίες, ούτε μία συμπληρωματική θέση σε ένα
νέο δικομματισμό. Σημαίνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει στόχο να είναι ο εναλλακτικός πόλος προς την συντηρητική παράταξη.
2. Το εγχείρημα αυτό απαιτεί την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων. Πρέπει να αποτελεί τη συνέχεια του ελπιδοφόρου ανοίγματος του 2017 παρά τα λάθη και τις προσωπικές στρατηγικές. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ με τα ιστορικά χαρακτηριστικά του αποτελεί τη βασική δύναμη αυτού του σχεδίου. Η συγκέντρωση δυνάμεων, όμως, από το σύνολο της Κεντροαριστεράς με δυνάμεις του Προοδευτικού Κέντρου, της Οικολογίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς, είναι μία υπόθεση που απαιτεί υπερβάσεις. Δεν περιορίζεται στην αγωνία της ιστορικής δικαίωσης αλλά βάζει στο επίκεντρο τη νέα γενιά, τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, τα νέα κοινωνικά κινήματα.
Η επιμονή στο σχήμα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον.
Σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε. Για να γίνει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ βασικός παράγοντας οικοδόμησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς, της νέας μεγάλης Προοδευτικής παράταξης. Με την ευκαιρία των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά και στον δημόσιο διάλογο και στις κάλπες με βασικά κριτήρια τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις».