Χαιρετισμός Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία

Αγαπητές φίλες,  Αγαπητοί φίλοι,

Η  4η Πανελλαδική σας Συνδιάσκεψη, είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον της μεγάλης πολιτικής μας οικογένειας, της σοσιαλδημοκρατίας.

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι η  πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την επαναφορά στο προσκήνιο των ιδεών και των πολιτικών της σοσιαλδημοκρατίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη και κυρίως, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η επιστροφή στον καθοδηγητικό  ρόλο του κράτους στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, στην αναδιενεμητική πολιτική και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, δημιουργεί νέες μεγάλες προκλήσεις , ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Στον κόσμο που προβάλλει στον ορίζοντα,   οι κοινωνίες που αναδύονται πλέον μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις, είναι κοινωνίες ρίσκου, επισφάλειας, ανισοτήτων. Χαρακτηριστικά που τις κάνουν ακόμη πιο ευάλωτες μπροστά στην τεχνολογική αλλαγή, την κλιματική κρίση, τη μετανάστευση, την γήρανση του πληθυσμού, φαινόμενα που μας αφορούν και είναι ήδη εδώ, και στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Η οικονομική ανάκαμψη μέσα από παραγωγικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να πάει χέρι – χέρι με την περιβαλλοντική προστασία, την κλιματική ουδετερότητα. Η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να πάει χέρι- χέρι με τη δημιουργία καλά αμειβόμενων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Η εξωστρέφεια και παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων χρειάζεται μια νέα σχέση με το τραπεζικό σύστημα, νέα εργαλεία χρηματοδότησης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού τους και ενθάρρυνση της συνεργασίας με άλλες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.  Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη χρειάζεται ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας,  στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την εξάλειψη της φτώχειας, την αναγνώριση δικαιωμάτων στους αποκλεισμένους, ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές. Και φυσικά, δημοκρατικούς θεσμούς που θα ενισχύουν την συμμετοχή, την διαφάνεια, τον διάλογο, την αξιολόγηση, τη λογοδοσία.

Είναι φανερό ότι με βάση αυτές τις επιλογές θα οριοθετηθούν και θα αξιολογηθούν από τους πολίτες οι πολιτικές δυνάμεις την επόμενη μέρα,  Μετά από μια πενταετία οπισθοδρόμησης, λαϊκισμού και δημαγωγίας, τη σκυτάλη διακυβέρνησης έχει πάρει η συντήρηση, μεταμφιεσμένη με το προσωπείο ενός δήθεν κεντρώου μεταρρυθμισμού. Η Κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε μέσα στις πιο δύσκολες και σκοτεινές για την ελληνική κοινωνία μέρες, τις μέρες του φόβου και της ανασφάλειας, ότι έχει προτεραιότητες που δεν αφορούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον. Στη σκιά της πανδημίας προωθεί αλλαγές που υποβαθμίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, στριμώχνει στο καναβάτσο τις μικρές επιχειρήσεις, ψαλιδίζει το ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτους, κάνει ΄δώρα’ στην φίλα προσκείμενη επιχειρηματική ελίτ,  υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος με το μάτι στραμμένο πάντα στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών. Ανασύρει δηλαδή μέρα με τη μέρα αντιλήψεις, νοοτροπίες  και πρακτικές από το γνωστό και βεβαρημένο παρελθόν της ελληνικής δεξιάς, καλύπτοντάς τις με τόνους χορηγούμενης προπαγάνδας και επίθεση στην πολιτική πολυφωνία.

Στις συνθήκες αυτές το Κίνημα Αλλαγής, ως γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, έχει καθήκον αλλά και ευκαιρία να ανακτήσει τον πολιτικό του χώρο και να παλέψει για νέες κοινωνικές συμμαχίες, ανατρέποντας τους εκλογικούς συσχετισμούς, διεκδικώντας τον αυτόνομο,  πρωταγωνιστικό του ρόλο

Σε αυτήν  την προσπάθεια η συμμετοχή και η συμβολή όλων είναι σημαντική και πολύτιμη,

Είμαστε, όλοι μαζί,  σύμμαχοι για την ιδεολογική και πολιτική ανάκαμψη της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας και τη μετατροπή της σε δύναμη εξουσίας.

Εύχομαι λοιπόν από καρδιάς καλή επιτυχία και μια γόνιμη και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων στην Συνδιάσκεψή σας, της οποίας τα συμπεράσματα, αναμένω με ενδιαφέρον.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια