ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΔΕΝ ΕIΝΑΙ ΠΑΡAΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚHΣ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ | Ανακοίνωση των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν ιδρύονται ως υποκατάστατο της τουριστικής ζήτησης για Air BnB, εστιατόρια, καφέ και μπαράκια, σε περιοχές και σε περιόδους που αυτή δεν υπάρχει. Δεν λειτουργούν  προς ενίσχυση των τοπικών αγορών εστίασης και στέγασης.

Ιδρύονται και λειτουργούν με κριτήρια ακαδημαϊκά και στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και  διδασκαλίας και στη δημιουργία καλών πολιτών. Συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας όχι δημιουργώντας καταναλωτική ζήτηση αλλά παράγοντας καινοτομία και τροφοδοτώντας με νέες ιδέες , μεθόδους και τεχνικές λύσεις την αγορά και τις δημόσιες πολιτικές. Προσφέροντας, επίσης, στην κοινωνία, εθνικά και τοπικά, ενεργούς πολίτες, όπως και στις επιχειρήσεις αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης ικανό να χειριστεί πολύπλοκα προβλήματα σε αβέβαιες εποχές.

Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη όχι τροφοδοτώντας το τοπικό λιανεμπόριο με μεταφερόμενη ζήτηση αλλά ερευνώντας τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και υποστηρίζοντας μελετητικά και συμβουλευτικά τις τοπικές επιχειρήσεις και τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Και εντάσσοντας τις περιοχές που εδρεύουν σε διεθνή δίκτυα καινοτομίας, μάθησης και ανάπτυξης.

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα πρέπει να είναι  ενταγμένα όχι σε γεωγραφικά διάσπαρτα και οργανωτικά πολυδιασπασμένα  αλλά  σε χωροταξικά ενιαία και οργανωτικά ισχυρά ιδρύματα. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους αλλά και να συγκροτούν πραγματικές ακαδημαϊκές κοινότητες επιτρέποντας την δικτύωση και τις συνέργειες και βελτιστοποιώντας τα παραγόμενα επιστημονικά αποτελέσματα.

Όταν λοιπόν πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, και ιδίως όσα ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και ευαγγελίζονται την ανανέωση της πολιτικής, εγκαλούν ένα Πανεπιστήμιο για αποφάσεις που έλαβε αρμοδίως και κατά την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής του, όταν καλούν την κυβέρνηση να αγνοήσει και να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες και στις τοπικές κοινωνίες και στην χώρα συνολικά.

Αδιαφορούν για το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Και στέλνουν στις τοπικές κοινωνίες ένα πολύ κακό μήνυμα. Ένα μήνυμα που δεν τις προσανατολίζει προς το μέλλον αλλά τις γυρνά στην δεκαετία του πενήντα. Όταν η τοπική ανάπτυξη εξαρτιόταν από τις άδειες «μετά διανυκτερεύσεως και δημοσίων θεαμάτων» στους φαντάρους των περιφερειακών στρατοπέδων

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ
2 years ago

Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων κάτω από τον έλεγχο της Πολιτείας σχετικά με τα προγράμματα σπουδών , τη απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό ( ίσως και τον αριθμό των σπουδαστών ) . Πρέπει να θεσμοθετηθεί η συνταγματική αναγνώρισή τους ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα μόνο ή και την ακαδημαϊκή αναγνώριση ; είναι σωστό να δίνονται άδειες ασκήσεως επαγγέλματος ( νομίζω και ακαδημαϊκή αναγνώριση) σε αποφοίτους των ιδιωτικών Πανεπιστημίων της Κύπρου κι όχι πχ στο Deree College που επι δεκαετίες προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με υποδομές αρκετά ανώτερες από πολλά περιφερειακά ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ με συνοπτικές διαδικασίες ; Είναι ένα καυτό θέμα , που χώρος μας ( και το ΚΙΝΑΛ ) οφείλει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση χωρίς υπεκφυγές ,