Η Δημοκρατία δεν εξαντλείται μόνο στις εκλογές!

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες επιεικώς απαράδεκτων σκηνών κυνηγητού και ξυλοδαρμού πολιτών από απαίδευτους αστυνομικούς και απόπειρας φακελώματος εν έτει 2021 από “φερέλπιδες” πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος από την μία και επιθέσεων μέχρι λιντσαρίσματος αστυνομικών από ανεξέλεγκτο όχλο χούλιγκανς και περιθωριακών από την άλλη, ενώ στην μέση δύο πολιτικές παρατάξεις – της Δεξιάς και της Αριστεράς – μαλώνουν σαν τα κοκόρια για το ποιος θα διατηρήσει το στενό πυρήνα των ψηφοφόρων τους κάνοντας επίκληση στο ένστικτο του φόβου των “νοικοκυραίων” οι μεν και στην έμφυτη ανάγκη για ελευθερία και δικαιώματα οι δε. Δεν υπολογίζουν τον απλό πολίτη όμως, που μαστίζεται από την πανδημία σωματικά, ψυχικά και οικονομικά, που πάσχει να βρει διαφυγή στα αδιέξοδα που του έχει δημιουργήσει η σημερινή πραγματικότητα, που ασφυκτιά στις συμπληγάδες τους και έχει απογοητευτεί. Οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης και της Νίκαιας είδαν την γειτονιά τους να καταστρέφεται, όπως επί πολλά χρόνια το βλέπουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων, και τα drones και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας απλά να κατευθύνουν τις δυνάμεις στα σημεία όπου ήταν ήδη στημένες οι κάμερες για να καταγράψουν την “μάχη”. Από την άλλη 5000 πολίτες διαμαρτύρονταν στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης για να ανακτήσουν την ηρεμία στην γειτονιά τους και το δικαίωμα στον περίπατο και το παιχνίδι των παιδιών τους, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη βέβαια.

Την ίδια ώρα η πανδημία καλπάζει και το σύστημα Υγείας γογγύζει. Ένα σύστημα Υγείας που παρά τον έναν χρόνο πανδημίας δεν έχει στελεχωθεί, ούτε οργανωθεί κατάλληλα και ανταπεξέρχεται στην Πρωτεύουσα λόγω της πληθώρας υγειονομικών δομών, απότοκο του συγκεντρωτισμού του, πλην της δεδομένες αυτοθυσίας του υπάρχοντος προσωπικού. Ως πότε όμως θα αντέχει σε αυτήν την κατάσταση; Δεν είναι αργά έστω και τώρα οι εφαρμογές και οι διαδικασίες που αναπτύχθηκαν για την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη εμβολιαστική αλυσίδα, παράλληλα με τις ανάλογες υποδομές που στήθηκαν στα Εμβολιαστικά Κέντρα, οι οποίες πρέπει να φυλαχθούν αυτήν την φορά και να είναι σε ετοιμότητα και όχι να καταντήσουν να ρημάξουν όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων, να χρησιμοποιηθούν μετά την πανδημία για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έγκαιρα και ποιοτικά.

Η προάσπιση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν κατακλείδι, δεν επιτυγχάνεται μόνο με την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας ή την εναλλαγή στην εξουσία, που έχει γίνει αυτοσκοπός των κομμάτων του νέου δικομματισμού. Χρειάζεται ενδιάμεσα από τις εκλογές ευθυκρισία, εγρήγορση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε ο πολίτης να νιώσει ότι η πολιτεία τον αφουγκράζεται. Αλλιώς ο κίνδυνος για διχασμό είναι μεγάλος. Η ενότητα και η πρόοδος πρέπει να επιτυγχάνονται με έργα, όχι μόνο με λόγια! Αναμένουμε λοιπόν, εκτός από τα όποια υπηρεσιακά μέτρα και τις διευθετήσεις/πυροσβεστικές παρεμβάσεις στα θέματα υγείας και ασφάλειας, να αναληφθεί συνολικά η πολιτική ευθύνη, έστω και τώρα, για Εθνική συνεννόηση στα ζητήματα που μας ταλανίζουν, στα οποία δεν χωρούν κομματικές ταμπέλες. Τι καλύτερο για να τιμήσουμε ουσιαστικά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το επαναστατικό σήμερα, εξάλλου, είναι το αυτονόητο!

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια