Για το περιβάλλον ό,τι και να γίνει ποτέ δεν είναι αρκετό – Οι αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές είναι ουσιαστικά και αναπτυξιακές.
Οι παγκόσμιοι επέτειοι μας υποχρεώνουν κάθε χρόνο να κάνουμε έναν απολογισμό και μια υπενθύμιση των προτεραιοτήτων και εκκρεμοτήτων σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.
Για το περιβάλλον ό,τι και να γίνει ποτέ δεν είναι αρκετό. Η επικείμενη κλιματική αλλαγή και το πεπερασμένο των φυσικών πόρων, μας υποχρεώνουν σε μια βαθειά στροφή των αναπτυξιακών πολιτικών σε κατεύθυνση πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών κινδύνων / προκλήσεων, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα. Η φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας υποδεικνύει την ακολουθητέα οδό, με εξοικονόμηση και επανάχρηση των φυσικών και παραγόμενων πόρων, οι δε ευρωπαϊκές πολιτικές παρέχουν τεχνογνωσία και στήριξη στα κράτη μέλη για την προώθηση της και γενικότερα για τον σεβασμό του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου. Οι αποτελεσματικές περιβαλλοντικές πολιτικές είναι ουσιαστικά και αναπτυξιακές.
Στην χώρα μας, παρότι τυπικά ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο οι ευρωπαϊκές οδηγίες, η υστέρηση ολοκληρωμένων πολιτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης αναδεικνύεται συνεχώς σε πλείστους τομείς όπως:
- Η προστασία της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων φυσικών περιοχών (ΝΑΤΟΥΡΑ) και του τοπίου
- Η προστασία των θαλασσών του παράκτιου χώρου και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων
- Η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων
- Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των επενδύσεων αλλά και η περιφρούρηση για την εφαρμογή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων
- Η ενεργειακή πολιτική με γνώμονα την εξοικονόμηση και τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου κλπ.
Πέρα από τα γνωστά παραδείγματα απειλούμενων προστίμων όπως στην διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, των βιομηχανικών αποβλήτων και των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ, το έλλειμμα ολοκληρωμένων πολιτικών αναδεικνύεται σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς και είναι καθημερινά ενώπιόν μας
Οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, επιθυμούν να αναδείξουν ένα βασικό ζήτημα που συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος:
Την ανάγκη μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα αποσαφηνίζει τον ρόλο και την αρμοδιότητα σε κάθε πολιτικό-διοικητική βαθμίδα (Κράτος Περιφέρεια, Δήμος).
Επιτακτική θεωρείται, η καθιέρωση και η ανάληψη από το κράτος του επιτελικού εκείνου ρόλου για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών, και η ουσιαστική και υπεύθυνη αυτοδιοίκηση με σαφώς οριοθετημένες αρμοδιότητες στη διαχείριση και κυρίως τον έλεγχο του περιβάλλοντος, ενσωματώνοντας τη συμμετοχή των πολιτών.
Δυστυχώς τόσο το συζητούμενο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο όσο και ο «Κλεισθένης» δεν ασχολούνται επαρκώς με τα παραπάνω, με ορατό τον κίνδυνο για την αναπαραγωγή των γνωστών διοικητικών παθογενειών και διάχυση ευθυνών, βασική αιτία της προβληματικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, που –επί πλέον- δεν ευνοεί την τόσο αναγκαία ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην περιφρούρηση του περιβάλλοντος.
Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 04 Ιουνίου 2018