Ώρες ευθύνης για την Ελληνική Κεντροαριστερά, Χρήστος Ι.Μπούρας*

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και το πολιτικό κλίμα ανεβάζει θερμοκρασία. Η πορεία για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς χρειάζεται μια γενναία πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία η οποία χωρίς αποκλεισμούς με προγραμματική συμφωνία σε Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, με Μέτωπο στο Λαϊκισμό, με Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις και Πολιτικές για Θέσεις Εργασίας Ανάπτυξη και Ευημερία, θα προσφέρει στην Ελληνική Κοινωνία ένα νέο Πολιτικό Αφήγημα για την Ανασυγκρότηση της Χώρας και της Ελληνικής Κεντροαριστεράς.

Θέλω να καταθέσω δυο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες πιστεύω πως θα βοηθήσουν στο παραπάνω πλαίσιο.

Η πρώτη αφορά την οργάνωση μια ανοιχτής εκδήλωσης μέσα στο Σεπτέμβριο με όλους όσους υπήρξαν πρωθυπουργοί ή εκφράζουν κάποια συλλογικότητα, ενδιαφέρονται για τη παράταξη και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα αναπροσδιορίζονται ως Κέντρο Μεταρρυθμιστικό ή Ριζοσπαστικό, Κεντροαριστερά, Σοσιαλδημοκράτες, Ανανεωτική Αριστερά, Οικολόγοι κλπ. Συγκεκριμένα αναφέρομαι σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ και προσωπικότητες όπως Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Α. Διαμαντοπούλου – Δίκτυο, Χ.Θεοχάρης – Δημοκρατική Ευθύνη, Γ. Ραγγούσης – Επόμενη Ελλάδα, Σ. Λυκούδης – ΜΕΤΑ, Γ. Φλωρίδης, Η. Μόσιαλος, Α. Παπαδόπουλος κλπ (συγγνώμη αν ξεχνώ κάποιον).

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν, να μην τους χαρίσουμε το δικαίωμα της σιωπής/απουσίας και να τους φέρουμε όλους προ των ευθυνών τους και για τη χώρα και για την Ελληνική Κεντροαριστερά. Χρειάζεται γενική επιστράτευση και δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Η θεματολογία της ανοιχτής εκδήλωσης θα μπορούσε να ήταν η εξής

1)Το πολιτικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας

2)Θέσεις για την ενότητα και τη σύγκλιση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς

Η δεύτερη πρόταση αφορά την εκλογή Ηγεσίας με ένα είδος Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, με την οποία θα αυξήσουμε τη συμμετοχή καλώντας τη κοινωνία να σηκωθεί από καναπέ. Δεν πρέπει να μείνουμε και να εξαντληθούμε στη μάχη των μηχανισμών, να μην εγκλωβιστούμε στην αντιπαράθεση των μηχανισμών και των φίλων τους, αλλά να δώσουμε τη μάχη με τη κοινωνία παρούσα. Μόνο έτσι η εκλεγμένη ηγεσία θα έχει τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και θέλουν ενότητα και συλλογικότητα. Μα προπάντων πρέπει όλοι μας να πάρουμε τις ευθύνες μας και να μην σιωπήσουμε. Πρέπει να εγκαταλείψουμε το ατομικό εγώ και να συναντηθούμε στο συλλογικό εμείς.

bouras*Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

3 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

ολο προτασεις κανουμε και τιποτε αλλο ο κοσμος βαρεθηκε να ακουη τις διαφορες προτασεις και δουλεια δεν γινετε το ερωτημα ειναι απλο θελουν δημοκρατικη παραταξη : αν οχι το πασοκ θα πρεπει να τραβηξη μονο του και οπου παει αρκετα με τις βλακειις του καθε παραγοντα αναστασιαδης ανεστης

Π.Ε.
7 years ago

Μια πρωτοβουλία η οποία χωρίς αποκλεισμούς με προγραμματική συμφωνία σε Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, με Μέτωπο στο Λαϊκισμό, με Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις και Πολιτικές για Θέσεις Εργασίας Ανάπτυξη και Ευημερία, θα προσφέρει στην Ελληνική Κοινωνία ένα νέο Πολιτικό Αφήγημα για την Ανασυγκρότηση της Χώρας και της Ελληνικής Κεντροαριστεράς…………………ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ , ΤΡΙΧΕΣ κ. ΚΑΘΗΓΗΤΑ

Γ.Μ.
7 years ago

Πομπώδη λόγια, στομφώδεις προτάσεις, παρασκηνιακές διεργασίες, όμιλοι προβληματισμού, όψιμες και αποσπασματικές κινήσεις. Ο κάθε παραγοντίσκος το παίζει ταγός και διανοούμενος και μεγάλος τιμονιέρης μαζί. Και το κυριότερο όλων, δεν μπορούμε να μιλήσουμε την γλώσσα του κόσμου. Αυτό το κείμενο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μια από τις ανακοινώσεις του οργουελιανού μεγάλου αδελφού. Ας μην ξεχνάμε πως (και) για αυτό μας μαύρισε ο κόσμος …..