Α1. Ποιοι Είμαστε

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Κρίνεται το μέλλον, η προοπτική, η δημοκρατική θεσμική συγκρότηση, η αναπτυξιακή πορεία, η  Ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Προϋπόθεση για να βγούμε απ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση, να ξεπεράσουμε την κρίση, να προωθήσουμε τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι η ενότητα και ανανέωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου.

Ως ενεργοί πολίτες, πολιτικοποιημένοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε υπηρετήσει αταλάντευτα το σκοπό της ενότητας και της ανανέωσης του χώρου. Δηλώσαμε παρόντες και παρούσες σε όλα τα ενωτικά μέχρι σήμερα σχήματα. Υποστηρίξαμε πολλοί από εμάς την ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στις εθνικές εκλογές του Γενάρη 2015, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς. Με Ιδρυτική Διακήρυξη στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, εμείς, μέλη κινήσεων πολιτών και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, αποφασίσαμε να συνενωθούμε με την ονομασία «ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και να συμμετάσχουμε ως τρίτος συντελεστής και ισότιμος εταίρος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Το ιδεολογικόπολιτικό μας στίγμα είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και επιδίωξη μας είναι να δοθεί ένα τέλος στην πολυδιάσπαση και αποδυνάμωση του χώρου με την προγραμματική και οργανωτική ενοποίηση των δυνάμεων της Προοδευτικής Παράταξης για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Ο τόπος έχει ανάγκη από την παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές γνήσια προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που μπορούν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης στηριγμένο τόσο στους κανόνες τις οικονομικής αποτελεσματικότητας, όσο και στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας. Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή.
Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια. Θέλουμε μαζί τους να προχωρήσουμε στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την αριστεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη και που κλονίζουν το σύστημα υγείας. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν δημιουργικά στην πατρίδα μας, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα αξιοποιούν το ταλέντο και τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους εφόδια. Να διασφαλίσουμε την επαναφορά της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ισχυρό, ισότιμο, ενεργό, κανονικό  κράτος μέλος και να συμβάλλουμε έτσι στην κοινή προσπάθεια των ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών στο να διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο μείγμα μακροοικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής υπέρβασης  της κρίσης απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

6 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ιωακείμ Γρυσπολάκης
8 years ago

Ως ενεργοί πολίτες, πολιτικοποιημένοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε υπηρετήσει αταλάντευτα το σκοπό της ενότητας και της ανανέωσης του χώρου.

Κώστας Ιωακειμίδης
8 years ago

Αγαπητοί φίλοι ,
σίγουρα αυτός ο ιστορικός πολιτικός χώρος , μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί ώστε να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική δύναμη , ιδιαίτερα σήμερα, μπροστά στις προφανείς πλέον ανεπάρκειες του πολιτικού μας συστήματος . Για να μπορέσει όμως να γίνει αυτό με επιτυχία , είναι απαραίτητα κατά την ταπεινή μου γνώμη δύο προαπαιτούμενα :
1) Να γίνει γενναία αυτοκριτική , όχι για να “αυτομαστιγωθούμε” , αλλά
για να προσδιορίσουμε τι φταίει για την πολιτική περιθωριοποίησή
της σοσιαλδημοκρατίας και πια η “χωρο-ταξική” θέση της , στα
πλαίσια μιας κοινωνίας σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση .
2) Το δεύτερο προαπαιτούμενο πιστεύω πως , μετά απ’ όσα έγιναν
τα τελευταία έξι-εφτά χρόνια , είναι ένα γενναίο και ειλικρινές
άνοιγμα στην κοινωνία , με παραμερισμό των κατεστημένων
νοοτροπιών , διαδικασιών, συμβόλων και προσώπων , που
ταυτίστηκαν με τη μνημονιακή καταστροφή .
Γνωρίζω ότι τα παραπάνω δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθούν ,
πιστεύω όμως πως είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει , μια “νέα
αριστερά” , που θα συνδυάζει προγραμματικά , το κοινωνικά ευαισθητοποιημένο όραμα με τον αποτελεσματικό πολιτικό ορθολογισμό και θα είναι ικανή να συσπειρώνει δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική , σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα .

Τάκης Αναστόπουλος
8 years ago

στον τίτλο πρέπι να αναφέρουμε το σημερινό όνομα:
1η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μανώλης Πετράκης
8 years ago

Νομίζω ότι η περιγραφή “ποιοι είμαστε” είναι πολύ κατατοπιστική για τις αρχές και τις αξίες που εκπροσωπούμε-υπηρετούμε, αλλά και για την γνήσια αγωνία μας για την ανασυγκρότηση του χώρου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τα αναγκαία “ψήγματα” του οράματος μας για την χώρα.
Νομίζω, όμως, ότι απαιτείται και μια αναφορά στο “σε ποιους απευθυνόμαστε”. Δηλαδή, νομίζω ότι χρειάζεται μια πιο έντονη αναφορά στην “ιδιότητα” αυτών στους οποίους απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης. Έτσι, παρότι υπάρχουν αναφορές στους “νέους” &τις “δημιουργικές δυνάμεις” και ένα κάλεσμα σε όσους θέλουν τα ίδια με εμάς, θεωρώ, ότι δεν φτάνει.
Στην κοινωνία πλέον υπάρχουν ομάδες που αξιολογούν ότι δεν έχουν προοπτική, ότι δεν αντιπροσωπεύονται (κενό αντιπροσώπευσης), κλπ. Επίσης, υπάρχουν οι ομάδες του “νέου περιθωρίου” που εκτός από τους άνεργους περιλαμβάνει και τους “επισφαλώς εργαζόμενους”.
Αν δεν ακουμπήσουμε & τέτοιες ομάδες, για τους πολλούς, θα μοιάζει σαν μια άλλη “πολιτική αναζήτηση ακαδημαϊκού τύπου κάποιων ελιτιστών, ασφαλών, βολεμένων, κλπ” (αυτή ήταν η αίσθηση που είχε η νέα γενιά για τον ΣΥΝ του 1992-2004)

Έτσι προτείνω μετά το : «Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή», κάτι σαν την ακόλουθη προσθήκη:

“Θέλουμε να βρεθούν στο προσκήνιο οι δημιουργικές και παραγωγικές, πνευματικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, αγροτικές, υπαλληλικές, εργατικές και λοιπές επαγγελματικές δυνάμεις αυτού του τόπου, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την έξοδο από την κρίση. Και, ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, στους χιλιάδες που νιώθουν ότι «γονάτισαν», ότι δεν αντέχουν, ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, ότι δεν τους εκπροσωπεί κανείς.
Τους καλούμε, όλους, σε μια νέα κοινωνική συμμαχία, που δεν θα επιστρέφει, αλλά θα συγκρούεται με το παρελθόν, και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τις αιτίες, αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες, της κρίσης. Μια νέα κοινωνική συμμαχία μεταρρύθμισης, αλήθειας & στέρεης ελπίδας…”

«…Θέλουμε μαζί τους να προχωρήσουμε στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την αριστεία, την…»

Αριστείδης Ραμαντάς
8 years ago

Αυτό που επιθυμούμε εμείς οι ανένταχτοι κεντροαριστεροί δεν είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus αλλά ενα νεο κόμμα απο μηδενική βάση. Δεν καλείς κόμματα σε αυτήν την προσπάθεια αλλά την κοινωνία μέσα απο μία ειλικρινή διακήρυξη . Μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στη δημαροποιηση των κομμάτων του χώρου η οποια ούτως ή αλλως ειναι θέμα χρόνου.
Στις κινήσεις πολιτών υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι οι οποίοι τραβούν ολη τη λάντζα για να μη φαίνεται το ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι όμως στρώνουν το χαλί στην ανυπόληπτη και πολιτικα κενή Φώφη και στην παρέα της μαθουσάλες της πολιτικής ,κομματικούς και πρώην κρατικοδίαιτους . Ολοι αυτοί ποσώς ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση του χώρου αλλά για τη διατήρηση ενος μικρού ποσοστού που θα τους εξασφαλίσει συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.
Η δημοκρατική συμπαραταξη δεν αυξησε τα ποσοστα πασοκ+δημαρ+κινημα, εχει πολυ χαμηλα ποσοστά στα αστικά κέντρα και ειναι εξαφανισμένη στη νεολαια , μονο σε ηλικιες ανω των 70 εχει μεγαλα ποσοστα. Ολοι αυτοί οι γεροντες σε οποιαδηποτε διαδικασια ψηφοφοριας ειναι κατευθυνόμενοι απο το ΠΑΣΟΚ( βουλευτες, πολιτευτες ,κομματικους) . Εκπλήσομαι ομως γιατί αξιόλογοι άνθρωποι και επιστ΄ήμονες παίζετε το παιχνίδι του Λαλιώτη και του Σκανδαλίδη.

Χριστόπουλος Δημήτρης
8 years ago

Θα είμαι επιφυλακτικός σε 2 σημεία:

1.) Αναφέρεται στο κείμενο ” να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη…”

2.)Επισης αναφέρεται “…Προοδευτικής Παράταξης για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.”

Για το μεν πρώτο σχόλιο επειδή είδα στην ενότητα παιδεία άρθρο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ελπίζω να μην υπονοείτε εδώ οτι η παιδεία θα ανοίξει τα φτερά της με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

Για την δεύτερη αναφορά με προβληματίζει ο όρος “Συγχρονη Σοσιαλδημοκρατία”. Ο Σοσιαλισμός και η Σοσιαλδημοκρατία ευρύτερα εχουν συγκεκριμμένες θέσεις και απόψεις, δεν νομίζω οτι χρειάζεται το “Σύγχρονη”