Συνέντευξη στον 9,84 του Ν.Διακουλάκη, για το Πακέτο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ

 Συνέντευξη στην εκπομπή του Άρη Τόλιου στον 984 έδωσε ο Νίκος Διακουλάκης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», με αφορμή τις δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Α. Χαρίτση σχετικά με το “Σχέδιο Γιούνκερ”, που όπως λέει τώρα ο Υφυπουργός «είναι απολύτως ανταγωνιστικό, δεν υφίσταται δηλαδή καμία γεωγραφική ή τομεακή κατανομή. Με λίγα λόγια, είπε, δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο πακέτο Γιούνκερ ύψους 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».

Βασικά σημεία της Συνέντευξης:

-Έστω και με καθυστέρηση, ομολογείται επίσημα ότι δεν είχε βάση ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι δήθεν κερδήθηκε με τη “διαπραγμάτευση” του τρίτου μνημονίου και ένα πακέτο Γιούνκερ για την Ελλάδα ύψους 35 δισ. Κανένα ευρώ δεν είναι δεδομένο ότι θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα, χωρίς ανταγωνιστικές προτάσεις.
-Τα μόνα λεφτά που έχουν δεσμευτεί για την Ελλάδα ήδη από το 2012 είναι τα 20 δις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,  με εγκεκριμένα όλα τα επιχειρησιακά του προγράμματα από το Δεκ. 2014, ελάχιστα όμως έχουν ενεργοποιηθεί για να τροφοδοτήσουν την ζητούμενη και τόσο αναγκαία ανάπτυξη. Και αυτοί όμως οι πόροι θα πρέπει να διατεθούν σε ώριμα, επιλέξιμα έργα με κανόνες και διαφάνεια, για να μην μας ζητούν πίσω πόρους μετά από τους ελέγχους. Και βέβαια να έχουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα στο εισόδημα και την απασχόληση των Ελλήνων.
-Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το πακέτο Γιούνκερ, δεν επιδοτεί, αλλά δίνει εγγυήσεις και δάνεια χαμηλών επιτοκίων σε έργα βιώσιμα, που θα έχουν οπωσδήποτε ιδιωτική συμμετοχή και χρηματοδότηση. Έχει όμως προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στις χώρες-μέλη της ΕΕ, τέτοιο ώστε στο πρώτο κατάλογο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο να έχουν  ενταχθεί έργα από 24 χώρες, συνολικού ύψους 71 δις, από τα 315 δις του όλου πακέτου.
-Υπήρξε μια μεγάλη αδράνεια στην προετοιμασία έργων από την  Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται κανένα ελληνικό έργο στον πρώτο κατάλογο του περασμένου Μαρτίου. Το πρώτο ελληνικό έργο εντάχθηκε πριν ένα μήνα και ήταν μια ιδιωτική επένδυση βιομηχανίας τροφίμων από την Κρήτη που απευθύνθηκε κατ’ ευθείαν στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που έχει δημιουργήσει η ΕΕ, όπως μπορούν να κάνουν όλοι οι φορείς.
-Τις τελευταίες μέρες έχει επιτέλους ετοιμαστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης ένας κατάλογος 42 έργων σε τομείς που εξυπηρετούν εθνικές προτεραιότητες (έργα ΑΠΕ και φυσικού αερίου, μαρίνες, υδατοδρόμια, θεματικού τουρισμού, έξυπνων κτηρίων και πόλεων, έργα πληροφορικής, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης κλπ). Επίσης πόροι του πακέτου Γιούνκερ θα διατεθούν μέσω εθνικών ενδιάμεσων φορέων, κυρίως τραπεζών, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Είναι αναγκαίο να κινητοποιηθεί  η πολιτεία και όλοι οι φορείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για να αξιοποιήσει η χώρα στο μέγιστο βαθμό σε μια κρίσιμη περίοδο, τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και εγγυήσεις. Τα θέματα αυτά πρέπει να ανέβουν στην κορυφή της ατζέντας των κομμάτων και του δημόσιου διαλόγου.

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια