25 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  1. Νέο παραγωγικό μοντέλο με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια, την περιβαλλοντική και θαλάσσια οικονομία, τον τουρισμό, την πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία και στο διαμετακομιστικό εμπόριο.
  1. Εκτεταμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές με εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
  1. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών προμηθειών με αναπτυξιακό προσανατολισμό και με μετρήσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
  1. Θέσπιση αντισταθμιστικής πολιτικής στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις μεγάλες εξωγενείς επενδύσεις.
  1. Ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυση των διασυνδέσεων της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή.
  1. Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  1. Αποσύνδεση της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές.
  1. Εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει την εκλογή με σταυρό σε μικρές εκλογικές περιφέρειες και εκλογή με λίστα σε ευρύτερες περιφέρειες.
  1. Υπουργοί, διοικητικές δημόσιων οργανισμών να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για πολιτική θέση μόνο μετά από 8 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους και θητεία 10 ετών σε όλες τις πολιτικές θέσεις.
  1. Επιλογή όλων των Γενικών Διευθυντών και Διοικητών Δημόσιων Οργανισμών  άμεσα από συμβούλιο επιλογής που θα οριστεί με πλειοψηφία 3/5 της Βουλής.
  1. Είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας από τους ΟΤΑ με λειτουργία αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των μικρότερων δήμων.
  1. Κατοχύρωση της εσωτερικής ανεξαρτησίας με αναμόρφωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και της ανεξαρτησίας του εισαγγελικού κλάδου και καθιέρωση συγκεκριμένου και εύλογου χρόνου για την εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων.
  1. Υποχρεωτική θεσμοθέτηση της χρήσης του OpenGov για την επιλογή/αξιολόγηση όλων των θέσεων δημόσιας ευθύνης.
  1. Διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους ως ώριμη εξέλιξη που εξυπηρετεί ταυτόχρονα την εκκλησία, το κράτος και την ευρύτερη κοινωνία.
  1. Δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου, διαγενεακά αλληλέγγυου ασφαλιστικού συστήματος, που θα επιμερίζει τη διαγενεακή και ενδογενεακή αλληλεγγύη.
  1. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της επέκτασής του για την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού.
  1. Επανίδρυση του ΕΣΥ με κεντρικό όργανο διοίκησης, επανασχεδιασμό νοσοκομειακών και πρωτοβάθμιων υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
  1. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δημόσιας Υγείας-Πρόληψης με εξασφάλιση του 15% της δημόσιας δαπάνης υγείας, επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Κέντρων Υγείας και καθιέρωση της οικογενειακής ιατρικής.
  1. Επαναφορά του θεσμού των Προτύπων Σχολείων.
  1. Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ να γίνεται βάσει του Εθνικού Απολυτηρίου σε αριθμούς εισακτέων που θα καθορίζουν αποκλειστικά τα ίδια τα Ιδρύματα.
  1. Χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ βάσει της αξιολόγησης των τμημάτων από την ΑΔΙΠ.
  1. Όλα τα τμήματα να μπορούν να δημιουργήσουν αγγλόφωνα τμήματα με δίδακτρα.
  1. Ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
  1. Αντιμετώπιση του πολιτισμού στη χώρα μας τόσο ως οικονομικό εργαλείο,  λόγω της συμβολής του στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη νέων «κοιτασμάτων απασχόλησης» και της στενής του σχέσης με τον Τουρισμό, όσο και ως μέσο ανάδειξης της ταυτότητας της χώρας.
  1. Μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Πολιτική Ένωση Ομοσπονδιακής λογικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης, με ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινωνικής Ευρώπης, ανάπτυξη ισχυρών πολιτικών στους τομείς της μετανάστευσης, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς και ενδυνάμωσης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια