Ενιαία Κεντροαριστερά χωρίς παραγοντισμούς και ηγεμονισμούς

Theoharopoulos Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», υποστηρίζει ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας την αδυναμία του Αλ. Τσίπρα να αντιληφθεί τους διεθνείς συσχετισμούς και το πώς πρέπει να διαπραγματευθεί, απομονώνοντας συνεχώς τη χώρα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι χρειάζεται νέα κυβέρνηση κοινής αποδοχής που με ορίζοντα τριετίας θα βγάλει οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια και χαρακτηρίζει πολύ θετική εξέλιξη την πρόσφατη συμφωνία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη για τη συμπόρευση του προοδευτικού χώρου. Τονίζει, ωστόσο, πως σε αυτή την προσπάθεια «δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μικροκομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί και ηγεμονισμοί», ενώ αποκαλύπτει ότι οι διαθέσεις συμμετοχής εκπροσώπων συλλογικοτήτων, φορέων, κινήσεων και κομμάτων στο εγχείρημα είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμό των μελών της υπό σύσταση Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσιούφο

Κύριε Θεοχαρόπουλε, μιλήσατε για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, εκ μέρους της κυβέρνησης, των συνομιλιών που διέρρευσαν στο WikiLeaks. Τι, κατά την άποψή σας, επιδιώκει η κυβέρνηση;

Επιδιώκει να δείξει ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τα αδιέξοδα που βιώνουμε αλλά κάποιοι «κακοί ξένοι» που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει μία αναποτελεσματική κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει από την πλευρά των εταίρων πράγματι και ακραίες φωνές που υποστηρίζουν την εφαρμογή μέτρων δογματικής λιτότητας. Αυτό που θα έπρεπε να επιδιώξει η κυβέρνηση είναι να εκμεταλλευθεί από την μια πλευρά τις θέσεις ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και από την άλλη του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Δεν αξιοποιούν ούτε την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για την αναδιάρθρωση του χρέους και συνεχώς υποχωρούν από τα συμφωνηθέντα με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα.

Τι ενδεχομένως κρύβεται πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει σκηνικό ρήξης με το ΔΝΤ;

Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει σκηνικό ρήξης στη βάση διαρροών τηλεφωνικών συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ. Σήμερα λόγω αυτής της τακτικής της κυβέρνησης, η χώρα είναι σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα. Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να καταλάβει τους διεθνείς συσχετισμούς και το πώς πρέπει να διαπραγματεύεται, απομονώνει συνεχώς την χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία δεν καλύπτεται από την επίθεση κατά των πράγματι διαχρονικά ακραίων απόψεων του ΔΝΤ.

Το κλίμα αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις πληροφορίες περί νέου πακέτου μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που μπορεί να οδηγήσει; Θα μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μια τέτοια συμφωνία;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναποτελεσματική και δεν μπορεί να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε εξυγιαντικές ρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Για αυτό τον λόγο προχωρεί συνεχώς σε υφεσιακά μέτρα και στην υπερφολόγηση οδηγώντας τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Ανησυχώ ότι το κλίμα αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα, καθώς τα προτεινόμενα μέτρα είναι και οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα. Μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα αντιευρωπαϊσμού επιβεβαιώνοντας τις λογικές του κ. Σόιμπλε.

Η λύση σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο θα μπορούσε να είναι η προσφυγή στις κάλπες ή επιμένετε στην εξεύρεση μιας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή;

Η χώρα οδηγήθηκε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και τα αδιέξοδα είναι και πάλι μπροστά μας. Το αίτημα για εκλογές του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε όσους πιστεύουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει. Μάλιστα την προηγούμενη ακριβώς ημέρα ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση που δεν θα επιτρέπουν τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τη λήξη της τετραετίας. Δεν πέρασε παρά μόνο μία ημέρα και διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή που θα προωθήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Μία νέα κυβέρνηση κοινής αποδοχής που με ορίζοντα τριετίας θα βγάλει οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, αν δεν γίνει κατανοητό πώς φθάσαμε στο σημερινό σημείο και πώς θα υπερβούμε την κρίση θα έρθουν τα χειρότερα.

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι στις επόμενες εκλογές θα μπορέσει ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς να συσπειρωθεί σε ένα σχήμα που θα υπερβαίνει -ως προς τη συμμετοχή- τις δυνάμεις της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Τον Σεπτέμβριο ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών δείξαμε ότι αν ήμαστε αποφασισμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε ενωμένοι. Ήταν η πρώτη φορά που μέσα σε λίγους μήνες από την εκλογή νέας ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ δεν μείναμε στα λόγια αλλά κάναμε πράξεις τις διακηρύξεις μας. Με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό, αναδειχθήκαμε τρίτη δημοκρατική δύναμη, στην ουσία οι πολίτες μας είπαν, «προχωρήστε, η ενότητα μας αφορά». Με την ίδια αποφασιστικότητα προχωράμε και σήμερα και επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση κομμάτων, κινήσεων, φορέων για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, τον ισχυρό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε όχι για έναν εκλογικό συνασπισμό ως σημαία ευκαιρίας αλλά για μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Πώς εκτιμάτε την πρόσφατη συμφωνία της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη; Η προσπάθεια αυτή θα καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή για ακόμη μια φορά κάτι θα χαλάσει στο τέλος;

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Δημιουργεί νέες προσδοκίες που δεν πρέπει να διαψευστούν. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί από ατέρμονες συζητήσεις και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μικροκομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί και ηγεμονισμοί. Αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα μας περιμένει. Όποιος υπονομεύσει με προσχηματικές δικαιολογίες το εγχείρημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προοδευτικούς πολίτες και την κοινωνία που δεν έχουν άλλες αντοχές, θέλουν άμεσα τη δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου σοσιαλδημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού πόλου.

Ενας από τους στόχους της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου που συγκροτείται είναι και η διερεύνηση των διαθεσιμοτήτων για τη συμμετοχή στο όλο εγχείρημα. Λίγες μέρες πριν τη συγκρότηση της Επιτροπής ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη σύνθεσή της;

Κοινωνικά στελέχη που έχουν ενεργή αναφορά σε συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής, της εργασίας, της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και η συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και των κινήσεων. Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί το αντικείμενο της Επιτροπής αυτής είναι, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του επόμενου διμήνου, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο κοινών προγραμματικών θέσεων. Γιατί η οποιαδήποτε συνεργασία θα βασίζεται σε προγραμματική ατζέντα και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Αντιμετωπίζουμε το ευχάριστο πρόβλημα οι διαθέσεις συμμετοχής εκπροσώπων συλλογικοτήτων, φορέων, κινήσεων και κομμάτων να είναι πολύ περισσότερες από τον αριθμό μελών της Επιτροπής. Αυτό δείχνει την κοινωνική ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού χώρου.

Αρχηγός με άμεση εκλογή από τη βάση

Ενα από τα ζητήματα που θα κληθείτε να απαντήσετε, σε έναν δεύτερο χρόνο, θα είναι και αυτό του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα. Ποια χαρακτηριστικά, κατά την άποψη σας, θα πρέπει να έχουν και τι δεν θα πρέπει να «κουβαλούν» όσοι διεκδικήσουν τη θέση αυτή;

Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί με ανοιχτό διάλογο το νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της. Ο τόπος έχει ανάγκη από κινήσεις που ξεκινούν από τη βάση και όχι από την κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση κινητοποιεί τον ευρύτερο χώρο και γι’ αυτό προτείνεται να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με άμεση εκλογή από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Όμως προηγούνται όλα όσα σας ανέφερα. Επιδίωξη είναι να προωθηθεί στο μεταβατικό διάστημα ένας πολυκομματικός φορέας με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα. Τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων για επικεφαλής θα τα επιλέξει η ίδια η βάση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Χριστοφορος Σταφυλαρακης
7 years ago

Ενωμενει ολοι μαζι να προχωρησουμε μπροστα.Χωρις ηγεμονισμους, και καρεκλες να βολευτουμε, η να αρπαξουμε την ευκερια να τα οικονομισουμε. Θελουμε ανθρωπους με ηψηλη καταρτησει , γλωσσομαθης ,με γνωση και εμπειρια,με αποφασιστηκοτητα ,και ορεξη για δουλεια. Πρεπει να κοιταξουμε η χωρα να προχωρησει…να τρεξει. <>.