Αναρτήσεις Μιχάλη Χάλαρη, Γραμματέα των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, για την Προεδρία της Δημοκρατίας στο Facebook

Στις 16/1 με τίτλο “Προεδρολογίας το Ανάγνωσμα: Από τον Θεσμικό Ρόλο στην Πολιτική Εκμετάλλευση” έγραψε:

“Η απόφαση να μην στηριχθεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τον συμβολικό και ουσιαστικό της ρόλο, αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα. Το μήνυμα που αποστέλλεται με αυτή την επιλογή είναι ανησυχητικό, ειδικά όταν οι λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση αποκαλύπτουν την προσπάθεια εξευμενισμού πιο συντηρητικών και αντιδραστικών ακροατηρίων.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, οφείλει να ενσαρκώνει την εθνική ενότητα. Δεν μπορεί να περιορίζεται σε πρόσωπα που ταυτίζονται απολύτως με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, που είχε στόχο να αποσυνδέσει τον θεσμό από εκλογικά παιχνίδια, χρησιμοποιείται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη ως εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης. Ο κορυφαίος πολιτειακός θεσμός φέρνεται στα μέτρα κομματικών και προσωπικών συμφερόντων, πλήττοντας τη θεσμική του αξία.

Για τον προοδευτικό χώρο, το έλλειμμα στρατηγικής είναι προφανές. Αντί να υποστηριχθεί το αυτονόητο -η επανεκλογή της Προέδρου που είχε ήδη στηριχθεί ευρέως- πολλοί έσπευσαν να προτείνουν υποψηφιότητες που είτε δεν είχαν πιθανότητα εκλογής είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν επιθυμούσαν καν να είναι υποψήφιοι. Αυτή η έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής αφήνει κενό χώρο που εκμεταλλεύεται πλήρως η κυβερνητική παράταξη.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με αυτές τις πρακτικές, κράτησε σταθερά μια θεσμική και αξιοπρεπή στάση. Σεβάστηκε τη διαδικασία και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για έναν Πρόεδρο που ενσαρκώνει τη σύνθεση και την υπέρβαση.

Η σημερινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον Τάσο Γιαννίτση, μια προσωπικότητα με πολιτικό βάθος, εμπειρία και κύρος, δεν περιορίζεται στο ζήτημα της εκλογιμότητας. Αντίθετα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: η Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Η επιλογή αυτή συμβολίζει την ανάγκη για έναν ανώτατο πολιτειακό άρχοντα που λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας, υπερβαίνοντας τις κομματικές διαφορές και εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα κομματικό λάφυρο. Απαιτείται σεβασμός στη θεσμική της αποστολή και επιλογές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία μας.”

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Στις 15/1  σχολίασε την πρόταση του Πρωθυπουργού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώς ακολούθως:

Η επιλογή του κ. Τασούλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, χωρίς την αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης, ενισχύει την εικόνα ενός Πρωθυπουργού που λειτουργεί σαν « ο γιος του πάρ’ τα όλα» και ως κομματάρχης παλαιάς κοπής, παρά ως ηγέτης όλων των Ελλήνων. Επιδιώκει την πλήρη κομματικοποίηση και δεν αντιλαμβάνεται ότι το ύπατο πολιτειακό αξίωμα απαιτεί ενότητα και υπερκομματική στάση. Μια τέτοια απόφαση είναι κοντόφθαλμη και ενισχύει τις διαιρέσεις, την ώρα που η εθνική ομοψυχία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ως  επόμενος Πρόεδρος έπρεπε να προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία ένα πρόσωπο με διακριτό πολιτικό λόγο, κύρος, πολιτικό βεληνεκές και βαθιά πολιτική συγκρότηση. Ένα πρόσωπο που να μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας και της συνέχειας του έθνους, όχι ένα πρόσωπο επιφανειακό, άφωνο και άοσμο.

Η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στις διαδικασίες και τις παραδόσεις που ενισχύουν την ενότητα και την πολυφωνία. Η παράβλεψη αυτών των αξιών θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια