ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Επιστολική ψήφος – 70 χρόνια μετά!!!

Έπρεπε να περάσουν 80 χρόνια –μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να βρεθούμε στην θέση ως χώρα να συζητήσουμε την δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου. Η Ελλάδα με τον εμφύλιο, την αποχή και την ανώμαλη κατάσταση που διένυε, όταν ψήφιζαν ακόμα και τα δέντρα, θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει πρακτικές άλλων Χωρών που θεσμοθέτησαν εκείνη την εποχή την επιστολική ψήφο.

Ο Κ. Καραμανλής για να απαλλαγεί από ότι συνέβαινε θεσμοθέτησε την αντιστοιχία ένα προς ένα ψηφοφόρου και εκλογικού τμήματος. Αυτό παραμένει μέχρι τις ημέρες μας. Εκείνη την εποχή, το μακρινό 1950-60, δεν υπήρχαν ηλεκτρονικές εφαρμογές! Έτσι και στις άλλες Χώρες η  εξ αποστάσεως ψηφοφορία διεξαγόταν με επιστολή που αναφέρονταν σε γραπτό-χάρτινο φάκελο. Με γραμματόσημο ή χωρίς οι πολίτες ταχυδρομούσαν την ψήφο τους και έτσι δεν είχαν την υποχρέωση να προσέλθουν σε εκλογικό κέντρο την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σήμερα όμως στην εποχή της 4ης προς 5η βιομηχανική επανάσταση υπάρχουν ασφαλείς ηλεκτρονικές εφαρμογές και η επιστολή έχει πρακτικά αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική επιστολή! Για αυτό όταν πια αναφερόμαστε για επιστολική ψήφο πρακτικά, σε πολλές Χώρες, μιλάμε για ηλεκτρονική ψήφο!

Στη χώρα μας, διαθέτουμε πλήρως μηχανογραφημένο εθνικό δημοτολόγιο και κάλυψη διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, με το 97% των Ελλήνων να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, αντί να εξαρτόμαστε από έντυπα και καταστάσεις, μπορούμε να διατηρούμε ηλεκτρονικά αρχεία, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στον υπεύθυνο δικαστικό σε κάθε εκλογικού κέντρου μπορούμε να  διαθέτουμε αντί τυπωμένα έγγραφα ηλεκτρονικά αρχεία και αντί να υπογράφει και να γράφει σε καταστάσεις και τετράδια να υπογράφει, και μάλιστα με πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή, σε ηλεκτρονικά αρχεία. Και το πρακτικό της καταμέτρησης και τον κατάλογο ψηφισάντων να τον καταθέσει ηλεκτρονικά!

Όποιος προσέρχεται να ψηφίσει μπορεί να καταγραφεί στο ηλεκτρονικό αρχείο και στην κεντρική βάση δεδομένων! Αν το τμήμα, σε μια απίθανη περίπτωση, δεν είναι συνδεδεμένο και διπλοψηφίσει κάποιος, θα τον βρούμε μετά με τον έλεγχο στα μηχανογραφημένα πρακτικά!

Έτσι πολύ απλά ο καθένας και η καθεμία εντός Επικράτειας μπορεί να ψηφίσει όπου βρίσκεται την ημέρα των εκλογών! Χωρίς να δηλώσει 40 μέρες πριν που θα είναι. Αυτή θα είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση. Και πολύ απλή!

Για να δούμε και την επιστολική. Όπως προαναφέραμε προφανώς σήμερα επιστολή σημαίνει ηλεκτρονική επιστολή. Στις προβλέψεις του Νόμου προς διαβούλευση όποιος/όποια θέλει να ψηφίσει επιστολικά μπαίνει σε μια εφαρμογή με τους μοναδικούς κωδικούς που έχει, πιστοποιείται και δηλώνει που να του στείλουν τα ψηφοδέλτια. Αφού το δηλώνει, γιατί δεν του τα στέλνουν ηλεκτρονικά;

Αφού στείλει την ψήφο του στέλνει πάλι ηλεκτρονικά, το δελτίο συμμετοχής πιστοποιημένο με τους κωδικούς του! Γιατί δεν στέλνει την ψήφο του ηλεκτρονικά πχ στην πιστοποιημένη και ελεγμένη εφαρμογή με το όνομα ΖΕΥΣ;

Το σχέδιο επιφέρει σημαντικά πρόσθετα κόστη στο κράτος. Συγκεκριμένα, το Κράτος θα επιβαρυνθεί με την αποστολή των ψηφοδελτίων. Με ταχυμεταφορά ή/και συστημένη επιστολή. Θα τυπώσει έγγραφα, φακέλους, ψηφοδέλτια. Ο ψηφοφόρος θα τα στείλει πίσω –με δικά του έξοδα! Λέει το σχέδιο «αν δεν δέχεται ο πάροχος  αντικαταβολή». Γιατί δεν είναι όρος του διαγωνισμού προμήθειας υπηρεσίας; Το Κράτος θα φτιάξει πολλά –άγνωστο πόσα, αλλά υποθέτουμε κοντά στα 1000, εκλογικά τμήματα όπου θα γίνει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Σε καθένα το πολύ 1000 ψηφοδέλτια. Από τις 7 το πρωί της ημέρας των εκλογών μέχρι τις 7 το βράδυ θα γίνεται η καταγραφή ψηφισάντων. Μετά η καταμέτρηση ψήφων! 1000 ψηφοδέλτια, ένα λεπτό το καθένα θα φτάσουμε μετά από 20 ώρες στις 3 το μεσημέρι της επόμενης! Ο δικαστικός και η εφορευτική θα είναι άγρυπνοι φύλακες!

Αλλά θα γίνουν και άλλες επιτροπές! Ανά 10 τμήματα μία που θα ελέγξει ποιοι ψήφισαν από αυτούς που το δήλωσαν, θα τους ενημερώσει αν δεν έφτασε η ψήφος τους, θα ενημερώσει τα εκλογικά τμήματα που ανήκουν για να πάνε εκεί να ψηφίσουν αν θέλουν!

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος; Τουλάχιστον 20% παραπάνω των σημερινών δαπανών!

Απλά λοιπόν! Εντός επικράτειας να μπορείς να ψηφίσεις όπου βρίσκεσαι. Επιστολική; Ακόμη και την ίδια μέρα να ψηφίσεις ηλεκτρονικά αφού το δηλώσεις και πιστοποιηθείς μέσω ΖΕΥΣ. Εύκολα και απλά. Χωρίς κόστος, επιτροπές, φακέλους, αλληλογραφία.

Πόσοι θα ψηφίσουν έτσι –αν γίνει ηλεκτρονικά και με απαλλαγή από το μοναδικό τμήμα; Εκτιμούμε τουλάχιστον ένα με μισό εκατομμύριο από τα 6 που ψηφίζουν και μισό εκατομμύριο από αυτούς που δεν ψηφίζουν. Ενώ με το ταχυδρομείο κάτω από 500 χιλιάδες τελικά. Για πολλούς λόγους.

Εν κατακλείδι η επιστολική ψήφος μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, διαδραματίζοντας έναν αποτελεσματικό, οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό ρόλο.

Καλά Φώτα!

Γραφείο Τύπου

Αθήνα,  3  Ιανουαρίου 2024

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια