2η Κοινή Ανακοίνωση των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και στελεχών προερχόμενων από “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”

H Ανανεωτική Αριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής προερχόμενα από το ΠΟΤΑΜΙ, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων της Πρωτοβουλίας για την Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, της λεγόμενης και τρίτης συνιστώσας, διατυπώνουν σημεία συναντίληψης σε βασικά θέματα εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  1. Η νίκη των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, σε μια χώρα που μοιάζει με την Ελλάδα, αποτελεί παράδειγμα και προκαλεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ανάκαμψη της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, με στρατηγική που θέτει απέναντι τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αναδεικνύει στο επίκεντρο τα αδύναμα λαϊκά στρώματα. Για να εκφραστεί και να μετουσιωθεί η διάχυτη «κοινωνική διαμαρτυρία» σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Για να αντιμετωπιστούν τα νέα προβλήματα από τις οικονομικές ανισότητες, την ενεργειακή φτώχεια, το ψηφιακό χάσμα.

Η επιτυχία της  Πορτογαλίας αποτελεί και «μάθημα» για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, το οποίο συνεχίζει να κινείται σε σωστή κατεύθυνση και μετά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Η συσπείρωση δυνάμεων στο ΚΙΝΑΛ με μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών στην κατεύθυνση της Προόδου και της Κοινωνικής συνοχής.

Η  στρατηγική της αυτόνομης πορείας δεν είναι μια περιχαράκωση ή μια μονοκομματική λογική, ούτε λογική ίσων αποστάσεων. Είναι μια στρατηγική  εναλλακτικού πόλου προς την Δεξιά με ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στην κριτική στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της συρρίκνωσης του Δημόσιου χώρου, στον ρεαλισμό των συνθέσεων της Αγοράς με το Κράτος, στην υπεράσπιση των ευάλωτων στρωμάτων, στην κουλτούρα της Ανοιχτής Κοινωνίας. Ταυτόχρονα με την αμφισβήτηση του αριστερού λαϊκισμού και του ανορθολογισμού όσων υπερασπίζονται το «χθες». Αυτή η γραμμή δεν πρέπει να  εμπλέκεται σε «αντι-δεξιά» ή «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπα, αλλά να συγκροτηθεί ως μια προωθητική κατεύθυνση για την ανάπτυξη της χώρας με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο.

  1. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αποτελεί αντικειμενικά τον πολιτικό χώρο της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και οφείλει να είναι ένα ευρύχωρο κοινό σπίτι όλων των κεντροαριστερών τάσεων. Από τον ισχυρό ρόλο του ΠΑΣΟΚ μέχρι την Ανανεωτική Αριστερά, το Προοδευτικό Κέντρο, τις εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας. Ένας πλατύς, ανοιχτός φορέας που ενώνει και συσπειρώνει σε πολυτασική βάση με τις απαραίτητες συνθέσεις τα προοδευτικά ρεύματα. Ένα σύγχρονο συλλογικό πολιτικό υποκείμενο, που δεν μένει προσκολλημένο στα ιστορικά στερεότυπα της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά με νέα βηματισμό και δημιουργική μετεξέλιξη του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Στηρίζουμε τη Σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ, ως σύγχρονη δύναμη αξιών της νέας εποχής και θα αγωνιστούμε ενωτικά και με τη νέα ηγεσία για την επιτυχία του εγχειρήματος με ένα συνολικό πρόγραμμα – αφήγημα που θα απευθύνεται και θα στοχεύει:

  • στα μη προνομιούχα, οικονομικά αδύναμα τμήματα της κοινωνίας μέσω της αναδιανομής, της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών, της διασφάλισης δικαιωμάτων, στην έξοδό τους από την κοινωνική δυσπραγία.
  • στα νέα δυναμικά και παραγωγικά κοινωνικά στρώματα και φορείς, υποκείμενα των νέων μορφών εργασίας, που αναδεικνύει η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι νέες τεχνολογίες, η διασυνδετικότητα και ο δικτυακός μετασχηματισμός.
  • στην αντιμετώπιση των ισχυρών διεθνών προκλήσεων και πρωτίστως της κλιματικής κρίσης, της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, της υγειονομικής ευαλωτότητας και των πανδημιών.
  1. Οι σύγχρονες προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις παραδοσιακές δομές οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όταν μάλιστα η πανδημία και η κλιματική κρίση ήρθαν να προστεθούν στα προβλήματα της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς. Η συντηρητική πολιτική της ΝΔ με την απογείωση των πελατειακών σχέσεων επιτείνει τα χρονίζοντα προβλήματα. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις έχουν αδρανοποιηθεί υπέρ του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» του Μαξίμου, που έχει οδηγήσει όχι μόνον στον υπερσυγκεντρωτισμό στη λήψη των αποφάσεων και την de facto υποβάθμιση της επιτελικής λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης αλλά και σε πρωτοφανείς αστοχίες και αποτυχίες στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, ενώ θέτει και ζητήματα δημοκρατικής διαχείρισης και ελέγχου της κρατικής εξουσίας.

Η σοσιαλδημοκρατική ατζέντα μπορεί να οδηγήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η μεταφορά πεδίων πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αυστηρή εφαρμογή της καλής νομοθέτησης με την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η ενδυνάμωση της διαφάνειας σ’ όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων.

Συνεχίζουμε με στόχο τις βαθιές τομές όχι μόνο στο περιεχόμενο της πολιτικής, αλλά στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε πολιτική, για τη νίκη της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια