Εφαρμογή  της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ζητούν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Δελτίο Τύπου

 Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο και μέλη της ΕΔΕΚΑΠ, όλους του υποψηφίους Προέδρους  (σ. Νίκο Ανδρουλάκη,  σ. Παύλο Γερουλάνο σ. Χάρη Καστανίδη σ. Ανδρέα Λοβέρδο σ.  Γιώργο Παπανδρέου σ. Παύλο Χρηστίδη) την Πρόεδρο και το Γραμματέα  της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής ζητούν να εφαρμοστεί υβριδική ψηφοφορία δηλαδή τόσο δια ζώσης  με την παραδοσιακή κάλπη όσο και με εξ αποστάσεως με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία  (e-voting).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Θέμα:  «Εφαρμογή  της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)».

Αγαπητοί Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Ζούμε σε μια περίοδο ραγδαίων αλλά και καθοριστικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο, την ΕΕ αλλά και τη χώρα μας. Ο πυρήνας των αλλαγών εντοπίζεται στην ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στην εν εξελίξει 4η  Βιομηχανική Επανάσταση, στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, της επαυξημένης Πραγματικότητας, των ρομπότ, των αυτόνομων οχημάτων και του Διαδικτύου των Αντικειμένων.

Ως ιδεολογικός χώρος που θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία οφείλουμε να βλέπουμε αυτή τη  μεγάλη εικόνα του αύριο εντός της οποίας πρέπει να εντάξουμε και το ρόλο μας ως σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες που αντιλαμβάνονται τη χρήση της τεχνολογίας για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και προς όφελος της κοινωνίας των πολλών.

Με την παρούσα επιστολή επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση μας σχετική με τις διαδικασίες εκλογής προέδρου, ζητώντας αυτή να διεξαχθεί με υβριδική μορφή, δηλαδή τόσο με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία (e-voting) όσο και με φυσική παρουσία στην κάλπη με διασφαλισμένη πάντα την αξιοπιστία του συνόλου των διαδικασιών.

Η πρόταση μας είναι ρητώς εντός των προβλεπόμενων άρθρων του καταστατικού μας και συγκεκριμένα του άρθρου 20 που αναφέρεται περί το Ψηφιακό Κόμμα, e-κόμμα και της παρ 4 του του άρθρου 31 περί της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).  Επίσης η Ηλεκτρονική Ψηφοφορία δεν προσκρούει στην απόφαση της τελευταίας ΚΠΕ.

Την πρόταση  αυτή υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των μελών μας καθώς στο πλαίσιο λειτουργίας των «Κινήσεων» με βασικό πυλώνα την ηλεκτρονική δημοκρατία (e-democracy) σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που οργανώσαμε και στο ερώτημα αν θα συμμετείχαν στις διαδικασίες εκλογής προέδρου μέσω του συστήματος Zeus τo 90% απάντησε ΝΑΙ όπως και ότι το 95% θα συμμετάσχει στις διαδικασίες.

Η πρόταση μας να διεξαχθεί παράλληλα με την φυσική παρουσία και ηλεκτρονική ψηφοφορία με προηγούμενη προεγγραφή που είναι μια ισχυρά ασφαλής διαδικασία που έρχεται να επουλώσει αρκετά θέματα, να βοηθήσει στην αύξηση της συμμετοχής, και να βελτιώσει τα επίπεδα προστασίας από τον Covid 19.  Σε τεχνικό επίπεδο έχουν σχεδιαστεί και είναι δωρεάν διαθέσιμα:

  1. Αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, έως τώρα δεν έχει παρουσιαστεί άλλο εκτός της «Ψηφιακής Κάλπης Ζευς» του ΕΔΥΤΕ (GRNET), https://zeus.grnet.gr/zeus.
  2. Αξιόπιστη διαδικασία διαμόρφωσης του εκλογικού καταλόγου, έως τώρα έχει προταθεί μια διαδικασία που συνδυάζει στοιχεία από τέσσερις πιστοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία:

α) την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ,

β) την έκδοση ταυτότητας,

γ) την έκδοση πιστωτικής κάρτας,

και

δ) την απόκτηση κινητού

Ήδη ο διαχρονικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος η ΝΔ για πρώτη φορά εμφανίζεται πιο καινοτόμος απέναντι μας υλοποιώντας την εκλογική διαδικασία των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης Ζευς» του ΕΔΥΤΕ (GRNET).

Δεδομένου όμως ότι σε πολιτικό επίπεδο, οι προεκλογικές διαδικασίες και οι διαδικασίες της ψηφοφορίας πρέπει αφενός να είναι καταστατικά προβλεπόμενες αφετέρου αντικείμενο κοινής συμφωνίας των υποψηφίων για τη θέση του πρόεδρου ΚΙΝΑΛ, και  να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους ΖΗΤΑΜΕ τη συναίνεση όλων σας ώστε να πάμε ένα βήμα μπροστά εφαρμόζοντας και στην πράξη την καταστατικά προβλεπόμενη Ηλεκτρονική Ψηφοφορία  (e-voting).

Συντροφικά,

Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Μιχάλης Χάλαρης

Γραμματέας των ΚΠΣ

Γραφείο Τύπου

Αθήνα,  25  Οκτωβρίου 2021


Θέλεις να συμμετάσχεις στην προσπάθεια ανανέωσης της Κεντροαριστεράς; δήλωσε συμμετοχή στις δράσεις μας συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου στο http://socialdemo.gr/symmetoxi/, ενημέρωσε και όσους γνωρίζεις ότι ενδιαφέρονται για την ανανέωση της Κεντροαριστεράς να εγγραφούν στο http://socialdemo.gr/symmetoxi/.


 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια