ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ “ΚΙΝHΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ” ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

“ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΑ. ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑ ΕΠΙΣΗΣ”

Οι Κινήσεις Πολιτών Για την Σοσιαλδημοκρατία, όπως και όλοι οι Έλληνες αλλά και εκατομμύρια Ευρωπαίων, παρακολουθούν με ανησυχία την εργαλειοποίηση του προσφυγικού προβλήματος που επιχειρεί το καθεστώς Ερντογάν στον Έβρο.

Οι σπασμωδικές αυτές ενέργειες οφείλονται στα γενικότερα οικονομικά και γεωπολιτικά αδιέξοδα που έχει οδηγήσει την γείτονα χώρα η αλλοπρόσαλλη και αποσταθεροποιητική πολιτική του Τούρκου Προέδρου.

Η μετατροπή χιλιάδων εκπατρισμένων ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση, σε αιχμή του δόρατος μιας “υβριδικής επίθεσης” προς τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης που φυλάσσονται από την Ελλάδα, όχι μόνο αντιβαίνει σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αλλά και στο στοιχειώδη ανθρωπισμό που οφείλει να επιδεικνύει ένα σύγχρονο κράτος.

Μια τέτοια “υβριδική επίθεση” είναι εξάλλου επιχειρησιακά ανόητη και  καταδικασμένη σε αποτυχία εξυπηρετώντας μόνο την εσωτερική και εξωτερική προπαγάνδα του Τουρκικού καθεστώτος.

Οι «Κινήσεις» έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην  ικανότητα και ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας που είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι να επιτελέσουν το δύσκολο έργο φύλαξης των συνόρων μας, έργο το οποίο για μια ακόμη φορά φέρουν σε πέρας με απόλυτη επάρκεια.

Οι «Κινήσεις», όπως όλοι οι Έλληνες, προτάσσουν την προάσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας, παράλληλα όμως πιστεύουν ότι εξίσου ύψιστο χρέος όλων μας είναι η διαφύλαξη της δημοκρατικής ομαλότητας στην πατρίδα μας.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο μεταναστευτικό / προσφυγικό, ανεύθυνες και εξωθεσμικές ομάδες σε αρκετά σημεία της επικράτειας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν τόσο στον Έβρο όσο στα νησιά του Β. Αιγαίου  αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα και την νόμιμη εξουσία του κράτους και υποκαθιστώντας την με πράξεις αυτοδικίας.

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες μέσα από την τηλεόραση και τα ειδησεογραφικά μέσα περιστατικών όπως τα ακόλουθα :

(α) Πολίτες υποκινούμενοι από ακροδεξιούς στη Λέσβο και τη Χίο επιτίθενται σε άνδρες των ΜΑΤ, ενώ κοιμόντουσαν, και προπηλακίζουν δημοσιογράφο και μετανάστες.

(β) Εκατοντάδες  κάτοικοι του Βόλου συμμετέχουν σε ομάδα του Facebook με τίτλο Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών και με ακροδεξιά ρητορική καλούν τα μέλη τους να κινηθούν προς τον Έβρο.

(γ) Ένοπλες ομάδες πολιτών με στολές παραλλαγής και ακροδεξιό λόγο οργανώνονται και περιπολούν τα σύνορα υποδυόμενοι τους Ράμπο του Έβρου.

(δ) “Άγνωστοι” πυρπολούν και καταστρέφουν το σχολικό κέντρο για προσφυγόπουλα του Ελβετικού Σταυρού, μια από τις ελάχιστες αξιοπρεπείς δομές που λειτουργούσαν στην πολύπαθη Μόρια.

(ε) Νεοναζί από τη Γερμανία και την Αυστρία έρχονται στην Λέσβο καιτον Έβρο για να ενισχύσουν τους ομοϊδεάτες τους.

Η ανεξέλεγκτη δράση και η παρουσία των ομάδων αυτών αποτελεί ευθεία προσβολή της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας μας, υπονομεύει τη διαπραγματευτική της θέση σε ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα και αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες ενός, τραγικού για τα εθνικά συμφέροντα, ατυχήματος.

Η κυβέρνηση οφείλει πρωτίστως να ελέγξει αποτελεσματικά τη δράση τους που επιτρέπει στο πολιτικό αυγό του φασισμού να εκκολάπτεται ξανά και παράλληλα προσφέρει επιχειρήματα στην προπαγανδιστική μηχανή του κ. Ερντογάν. Πρέπει να τους απομακρύνει αμέσως από την περιοχή των συνόρων και να σταματήσει την δράση τους στα νησιά .

Παράλληλα τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα πρέπει να αφήσουν το κρίσιμο αυτό θέμα έξω από το πεδίο της πολιτικής τους αντιπαράθεσης. Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αξιοποιεί τον ανεύθυνο λόγο  μειοψηφικών ομάδων για να καταγγείλει συνολικά την αξιωματική αντιπολίτευση  ως «Δούρειο Ίππο του Ερντογάν», χαρακτηρισμός που απ άδει κάθε έννοιας κοινοβουλευτικής ηπιότητας και φιλελεύθερου πολιτικού πολιτισμού.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να στηρίξει τις προσπάθειες των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας, να μείνει στην μεγάλη και ουσιαστική εικόνα και να απέχει από μεμψίμοιρη κριτική επί τεχνικών και επικοινωνιακών ζητημάτων.  Ορθώς ο Πρόεδρος του Σύριζα , που εκφράζει κεντρικά τις θέσεις του κόμματός του, δήλωσε την συμφωνία του με την πολιτική της Κυβέρνησης για την φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

Το προσφυγικό πρόβλημα είναι εδώ για να μείνει. Γεωπολιτικές,  οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές μελέτες τεκμηριώνουν το ότι τα επόμενα χρόνια οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη θα αυξάνονται. Οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα θα δεχθούν τεράστιες πιέσεις στις οποίες θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. Η σημερινή Ενωσιακή πολιτική στο θέμα είναι ευκαιριακή και καταστροφική.

Το πρόβλημα αφορά την Ευρώπη συνολικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική που θα ίσο–κατανέμει τις ευθύνες και το κόστος σε όλα τα κράτη μέλη. Τόσο η Κυβέρνηση με την θεσμική της παρουσία στα κοινοτικά όργανα όσο και η Αντιπολίτευση μέσα από τα ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά δίκτυα πρέπει να εργασθούν συντονισμένα και με πνεύμα ενότητας προς αυτή την κατεύθυνση.

Όχι μόνο η κοινωνική ισορροπία των χωρών πρώτης υποδοχής, των χωρών που συγκροτούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης, αλλά και η ίδια η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης θα κριθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από την πολιτική για το προσφυγικό.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια