Διακήρυξη 3ης Σεπτέμβρη ’74 – Επαναδιακήρυξη 3ης Σεπτέμβρη 2018, του Κωστή Παυλίδη*

Ίσως η ορθότερη και πληρέστερη πολιτική διακήρυξη και θεώρηση των αντικειμενικών ιστορικών, κοινωνικών συνθηκών της Ελλάδας αλλά και όλων των αναπτυσσόμενων χωρών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, επίκαιρος όσο ποτέ και η κατοχύρωση των λαϊκών συμφερόντων ιδιαίτερα μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση, ασπαζόμενοι τις δημοκρατικές διαδικασίες, συγκροτούν μέγα πολιτικό ζητούμενο, ικανό να συσπειρώσει τους ελεύθερα σκεπτόμενους Έλληνες. Η κοινωνική απελευθέρωση παραμένει στόχος απαραίτητος να θεμελιώσει μοναδική πορεία ανάπτυξης σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής μόρφωσης και οικονομίας σ’ όλα τα επίπεδα.

Οφείλουμε να θυμόμαστε την δολοφονία του ιστορικού συμβιβασμού στα 1980, την δολοφονία της πρωτοβουλίας των έξι όπως ονομάστηκε εκείνη η μοναδική σύγκλιση χωρών που συμμετείχε η Ελλάδα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αργότερα η δολοφονία της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, για να αντιληφθούμε απ’ τη μία τι δολοφόνησαν οι παγκόσμιοι ισορροπούντες, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυσκολίες που ενέχουν οι πολιτικές εθνικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Έτσι μετά τις δολοφονίες που αναφέραμε η αδυναμία διαχείρισης ενός τεράστιου κοινωνικού ρεμβανσισμού της μεταδικτατορικής Ελλάδας, μαζί με την πρόωρη αποχώρηση του Α. Παπανδρέου αλλά και άλλων σπουδαίων πρωτεργατών αυτής της περιόδου όπως ο Γεννηματάς, η Μερκούρη, ο Αλευράς, ο Μώραλης, ο Τρίτσης και άλλοι, παραμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος που εισήλθε σε περιπέτεια, που πρέπει όμως να επαναδομήσει στην σκέψη του αυτήν την μοναδική και αρμόζουσα πολιτική θεώρηση της 3ης του Σεπτέμβρη του ’74. Αυτή η διακήρυξη αποτελεί  εναλλακτική πρόταση σ’ όλα τα ιδεολογικά ρεύματα ακόμη και σήμερα και η πίστη σ’ αυτήν μπορεί να σφυρηλατήσει πορεία απελευθέρωσης της χώρας απ’ της συμπληγάδες που στρατηγικά οι εξουσιάζοντες των κόσμο μας οδήγησαν.

Επανίδρυση ενός κινήματος αλλαγής με αρχές σαν αυτές της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το ’74 αποτελεί πολιτική διεξόδου απ’ την σημερινή περίοδο της εξάρτησης, υποτίμησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας. Το κίνημα αλλαγής αποτελεί χώρο κοινωνικό και πολιτικό που μπορεί να ξεδιπλώσει στρατηγικές εμπνευσμένες απ’ την ιστορικότερη διακήρυξη της πολιτικής ζωής της χώρας γιατί ακριβώς αυτή η διακήρυξη δόμησε σκέψεις μοναδικές που πρέπει όμως να πειθαρχήσουν στην υλοποίηση όλων αυτών των πολιτικών που απορρέουν απ’ αυτήν την πλήρη και πρέπουσα πολιτική διακήρυξη.

Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα και θα το κάνει!

Κωστής Παυλίδης, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια