Εισήγηση του Μανώλη Πετράκη στην Προσυνεδριακή διαδικασία στης ΔΗΣΥ, στην Ιεράπετρα

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,

φίλες και φίλοι,

βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο μιας επίπονης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Μιας προσπάθειας που αν και πέρασε από διάφορα στάδια, από το 2013 και μετά, ουσιαστικά θεμελιώθηκε θεσμικά τον Σεπτέμβριο του 2015.

Τότε, το ΠΑνελλήνιο ΣΟσιαλιστικό ΚΙνημα, η ΔΗΜοκρατική ΑΡιστερά και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, τις οποίες έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ σήμερα, προχώρησαν στην εκλογική σύμπραξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αυτή η προσπάθεια, έγινε, τότε, αποδεκτή θετικά από ένα, μικρό έστω, κομμάτι των φίλων της προοδευτικής παράταξης. Έτσι, τιμήθηκε από χιλιάδες πολίτες στις εκλογές του Σεπτ. του 2015, ανατρέποντας για πρώτη φορά μετά το 2010, την πορεία εκλογικής συρρίκνωσης του χώρου μας.

Σήμερα, μετά από δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, τόσο για την επανένωση του χώρου, με την συμμετοχή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, όσο και για την διεύρυνση και την ανασύνθεση του (με την συμμετοχής της ΕΔΕΜ, κ.α.) Με σκοπό να επανέλθει ως πρωταγωνιστής στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια, το προσεχές πολιτικό & προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κομβικής σημασίας. Σε αυτό θα γίνουν τα αναγκαία πολιτικά και οργανωτικά βήματα για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού και σύγχρονου φορέα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Τα βήματα αυτά είναι:

  • Ο προσδιορισμός του ιδεολογικού στίγματος, της πολιτικής φυσιογνωμίας και της στρατηγικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, καθώς και των κατευθύνσεων που θέτουμε για την έξοδο από την κρίση.
  • Ο καθορισμός των αρχών λειτουργίας και της οργανωτικής δομής μας.
  • Η επεξεργασία του οδικού χάρτη για το νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.
  • Και η έναρξη του σχεδιασμού του Προγράμματος Ελλάδα. Ενόςπρογράμματος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας.

Αυτά είναι το αντικείμενο του Συνεδρίου στο τέλος του μήνα και τα θέματα προσυνεδριακού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου είμαστε σήμερα μαζί σας.

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗ. ΣΥ.

Σε ότι λοιπόν, αφορά το ιδεολογικό στίγμα και την πολιτική φυσιογνωμία μας είναι κομβικό, συντρόφισσες και σύντροφοι, να δούμε ορισμένα ζητήματα.

  1. Το πρώτο που επιδιώκουμε είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να ενώσει και να εκφράσει τους Σοσιαλιστές, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Ανανεωτική Αριστερά, το Προοδευτικό & Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Πολιτική Οικολογία.
  2. Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να δώσουμε απάντηση στις τέσσερις αντιθέσεις που διαπερνούν την κοινωνία μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης:
  • Την αντίθεση προόδου-συντήρησης. Στηρίζοντας την αέναη πρόοδο.
  • Την αντίθεση εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού. Στηρίζοντας τον διαρκή εκσυγχρονισμό.
  • Την αντίθεση αριστεράς-δεξιάς. Χτίζοντας μια πραγματική προοδευτική αριστερά, σε επίπεδο αρχών, αξιών, λόγων και πράξεων.
  • Την αντίθεση Ευρωπαϊσμού-αντιευρωπαϊσμού. Δίνοντας σαφή ώθηση σε μια πιο ολοκληρωμένη, αλλά και πιο ισορροπημένη, δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη.

Η ταυτόχρονη απάντηση σε όλες αυτές τις αντιθέσεις και ο απεγκλωβισμός μας από τεχνητά διλήμματα του τύπου, «λαϊκισμός απέναντι στην δημοκρατία» ή «ΣΥΡΙΖΑ – αντιΣΥΡΙΖΑ» ή «Δεξιά – αντιΔεξιά», είναι κομβικός.

Μόνο απατώντας, στα τέσσερα αυτά βασικά διλήμματα, μακριά από τα ψευτοδιλήμματα που μας τίθενται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ, θα μπορέσουμε:       Να χτίσουμε το νέο γνήσια προοδευτικό πόλο.

Να πετύχουμε την στρατηγική και εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και να αποτρέψουμε την ιδεολογική παλινόρθωση και την Κυβέρνηση της Δεξιάς.

Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τον τεχνητό μικρό «δικομματισμό», που συντηρείται στην τηλεοπτική σφαίρα. Και ότι πρέπει να αναδείξουμε αυτή την στρατηγική μας προσέγγιση στον καθημερινό πολιτικό μας λόγο.

Επίσης, επειδή πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται εντός και πέριξ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον ρόλο του «κέντρου», σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα, οφείλουμε να είμαστε σαφής: Το μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό κέντρο είναι απαραίτητη συνιστώσα & ζωογόνα δύναμη στην προσπάθεια μας.

Τόσο για τη νηφαλιότητα, το μέτρο και τον πολιτικό πολιτισμό, που συνήθως διαθέτει. Αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ισορροπητικό χώρο, έναντι των άκρων, και γιατί εκπροσωπεί τα πιο δημιουργικά τμήματα της αστικής μεσαίας τάξης.

Μια τάξη όμως, που από τη μια έχει συρρικνωθεί και από την άλλη οφείλει να σταθεί αλληλέγγυα στις αγωνίες των νέων «μη προνομιούχων» και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, που έχουν καταστραφεί από την οικονομική κρίση.

Γιατί μόνο με μια τέτοια πλειοψηφική κοινωνικά σύμπραξη μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να ανακτήσουμε μια πορεία αναδημιουργίας – μεγέθυνσης – ενδυνάμωσης της μεσαίας τάξης, όπως κάναμε από το 1981 μέχρι το 2004!

Μεσαία τάξη, με τέτοια μεγάλη επαγγελματική ποικιλομορφία,  περιφερειακή εξάπλωση σε όλη την χώρα & μέγεθος, δεν υπήρχε πριν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Α. Παπανδρέου και δεν θα υπάρξει ξανά, χωρίς μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη.

Και θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι μιλάμε πάντα για το «πολιτικό κέντρο» και όχι για έναν άμορφο «μεσαίο χώρο», παρακολούθημα της εκάστοτε εξουσίας, όπως αυτός που εισήγαγε στα πολιτικά πράγματα της χώρας ο Κώστας Καραμανλής και οι επικοινωνιολόγοι του.

Έτσι, όσο  σημαντικό και αν είναι το «κέντρο», η ταυτότητα της παράταξης επιβάλλεται να είναι, και είναι, Σοσιαλδημοκρατική. Με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνική, αλληλέγγυα και δίκαιη διάσταση της αναπτυξιακής και οικονομικής μας πολιτικής.

Και για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις το νέο μοντέλο ανάπτυξης & οικονομίας που οραματιζόμαστε δεν θα στηρίζεται στον κρατισμό ή σε εύκολες λύσεις, ευχολόγια και παροχολογία. Αλλά στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Στην διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά. Σε ένα κράτος στρατηγείο, που θα μελετά τις διεθνείς εξελίξεις, θα σχεδιάζει τις εθνικές προτεραιότητες, θα ενισχύει τις δημιουργικές και εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, θα ισορροπεί τις ανισότητες και θα καταστέλλει/τιμωρεί τις παράνομες & αντικοινωνικές πρακτικές.

Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά της παράταξης που θέλουμε να δημιουργήσουμε επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι:

Είμαστε Παράταξη Πατριωτική. Μακριά από τον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία, τον πόλεμο των πολιτισμών ή των θρησκειών. Μια παράταξη που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον μέσα από την συνεργασία, την φιλία και την σύμπραξη εθνών και κρατών. Και που επιδιώκει η χώρα μας να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου!

Είμαστε Παράταξη Ευρωπαϊκή. Προσηλωμένη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Διεκδικούμε όμως, αυτή να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας, ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Με εργαλεία την διαφάνεια και την λογοδοσία, έναντι των λαών της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη όπου όλοι θα έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις & δεν θα επικρατεί η «οπτική» του «ισχυρού».

Μια Ευρώπη που θα στηρίζει τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την παραγωγή και φυσικά αυτούς που δημιουργούν και εργάζονται, μειώνοντας τις περιφερειακές ανισότητες.

Μόνο έτσι, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα μπορέσει να εξελιχτεί σε μια βιώσιμη και δίκαιη ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τον εθνολαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό, που μαστίζει τις χώρες της Ε.Ε.

Το ευρωπαϊκό πεδίο είναι το πεδίο στο οποίο τα σοσιαλιστικά & σοσιαλδημοκρατικά κόμματα οφείλουν να αναδείξουν ένα εναλλακτικό δρόμο για την συμμετοχή της Ευρώπης στην παγκοσμιοποίηση.

Είμαστε Παράταξη Δημοκρατική. Παράταξη που επιδιώκει την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων. Την αποκέντρωση, την μεταφορά εξουσιών & αρμοδιοτήτων όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Την διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στην λήψη αποφάσεων & την λογοδοσία των θεσμών.

Είμαστε Παράταξη προοδευτική. Παράταξη που θέλει να συνδυάσει την αναπτυξιακή δυναμική, την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας & την επιχειρηματικότητα, με την ενίσχυση της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότιμη πρόσβαση όλων, στα δημόσια & κοινωνικά αγαθά.

Είμαστε Παράταξη Μεταρρυθμιστική. Παράταξη που στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν τους πολλούς και όχι τους λίγους. Μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν τις ίσες ευκαιρίες & όχι τα προνόμια και την «ειδική μεταχείριση» παρασιτικών συμφερόντων, πολιτικών φίλων ή κομματικών οπαδών. Μια παράταξη που υπηρετεί το τρίπτυχο:

  • Δυναμική Ελλάδα με Παραγωγική Οικονομία.
  • Ισχυρή Ελλάδα με Κοινωνία Δικαιοσύνης.
  • Εθνική Ομοψυχία με ενότητα των Ελλήνων.

Μακριά από τις διχαστικές λογικές που καλλιέργησε η «αντιμνημονιακή» δεξιά του Αντώνη Σαμαρά και η «αριστεροδεξιά» των Καμένων και του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε αυτή την πορεία προς την συγκρότηση του νέου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας επιδιώκει να εκφράσει ξανά όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα που έδωσαν δύναμη στις Κυβερνήσεις της «Αλλαγής». Τα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τα μεγάλα θεσμικά, οικονομικά και εθνικά επιτεύγματα της περιόδου 1993-2004. Τους πολίτες που στήριξαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις διαφάνειας, δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς, της περιόδου 2009-2011.

Στη νέα μας προσπάθεια καλούμε κοντά μας:

  • Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τα ελληνικά νοικοκυριά.
  • Τα μεσαία στρώματα που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και σήμερα φτωχοποιούνται και ισοπεδώνονται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με τους φόρους, την ανεργία, την περικοπή των συντάξεων, την απειλή των πλειστηριασμών.
  • Τους δημιουργικούς ανθρώπους, που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης.
  • Τα κοινωνικά στρώματα που καινοτομούν για την δημιουργία της νέας Ελληνικής Οικονομίας.
  • Τους νέους που θέλουν να δουλέψουν, να εξελιχθούν & να επιχειρήσουν στην πατρίδα τους, με αξιοκρατία και μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές.
  • Όσους πιστεύουν σε μια χώρα ανταγωνιστική, ανοιχτών οριζόντων που προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας στους πολίτες της.
  • Τους οικονομικά ασθενέστερους, που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Καλούμε όλες αυτές τις κατηγορίες πολιτών να συμπαραταχτούν μαζί μας και να σχεδιάσουμε από κοινού το περιεχόμενο των πολιτικών μας. Να σχεδιάσουμε, και στην συνέχεια να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα κάνουν πράξη τους βασικούς στόχους μας, που είναι: ΑΝΑΠΤΥΞΗ –ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει να εκφράσει μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, που θα οδηγήσει στην εθνική επιβίωση και στην οικονομική ανάκαμψη. Μακριά από κρατικοδίαιτες και παρασιτικές λογικές. Μακριά από προνομιακές σχέσεις με επιμέρους ομάδες εις βάρος της κοινωνίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καλέσω να συμβάλλεται και εσείς με τις δυνάμεις σας προκειμένου η ΔΗΣΥ να επιτύχει την συγκρότηση του νέου φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας στην πατρίδα μας. Προκειμένου να συγκροτήσουμε μια Ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, από κοινού με όλους όσους αφουγκράζονται τις ανησυχίες των πολιτών και επιθυμούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Οι ιδεολογικές, αξιακές και πολιτικές μας αρχές είναι σταθερές! Σήμερα, όμως μετά από 9 χρόνια ύφεσης & λιτότητας, επιβάλλεται να δώσουμε νέο περιεχόμενο στις πολιτικές μας προτάσεις. Ώστε αυτές να συγκροτήσουν μια ρεαλιστική προοδευτική & γνήσια αριστερή πρόταση, για να βγει η χώρα από την κρίση και να αποκτήσει ο λαός μας μια νέα ελπίδα.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε! Παραμένουμε απέναντι στην δεξιά! Η αντιπαράθεση μας με τις δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην πτώχευση, που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο και που αποθέωσαν τον παρασιτισμό, την αναξιοκρατία και την ευνοιοκρατία, είναι δεδομένη.

Εμείς δεν ξεγελιόμαστε! Όσο και αν φιλοτεχνήσουν ένα «μεταρρυθμιστικό» προσωπείο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο και αν προσαρμόσουν την ρητορική του, ώστε να λέει πολλά, χωρίς να λέει τίποτα. Εμείς γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην δεξιά παράταξη της πατρίδας μας. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει όμηρος του βαθέως κοινωνικού συντηρητισμού και του αδηφάγου-σπάταλου & παρασιτικού «Καραμανλισμού».

Σήμερα, καλούμαστε εμείς, να δείξουμε στους πολίτες, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την «αριστερή» φάρσα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει προοπτική, ότι υπάρχουν λύσεις, ότι υπάρχει ελπίδα! Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως είναι η στρατηγική και εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός μορφώματος που, επενδύοντας στην παραπληροφόρηση, εκμεταλλεύτηκε την αγωνία των πολιτών, και τελικά κορόιδεψε του πάντες με δοξασίες και απίστευτα ψέματα. Ενός μορφώματος που συνεχίζει την αδιέξοδη λιτότητα, παρότι η χώρα πετυχαίνει πλεονάσματα και μικρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης!

Αποδεικνύεται έτσι, ότι όχι μόνο δεν είχαν κανένα «δικό» τους σχέδιο, αλλά και ότι η μόνη ικανότητα & χρησιμότητα τους είναι να υπογράφουν και να ψηφίζουν οποιοδήποτε σχέδιο των θεσμών & των εταίρων.

Εμείς στις Κινήσεις Πολιτών, πιστεύουμε ότι αυτή η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ανακοπή της παλινόρθωσης της δεξιάς, μπορεί να γίνει εφικτή μέσα από την ίδρυση του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παράταξης. Για αυτό στηρίξαμε και στηρίζουμε αποφασιστικά όλες τις προσπάθειες για την συνεννόηση μεταξύ των στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Ο οδικός χάρτης που τίθεται προς διαβούλευση, ενόψει του Συνεδρίου, και που περιλαμβάνει:

  • Την συγκρότηση ενιαίου πολιτικού πλαισίου, μέσα από την λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου και τις αποφάσεις του επικείμενου συνεδρίου,
  • Την εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση,
  • Την δημιουργία Οργανωτικής Επιτροπής για το Ιδρυτικό Συνέδριο και Μητρώου μελών του Νέου φορέα, και
  • Την διεξαγωγή Συνεδρίου του το συντομότερο δυνατό,

μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αν και πιστεύουμε ότι το Ιδρυτικό συνέδριο θα έπρεπε να προηγείται της εκλογής επικεφαλής…

Μάλιστα θεωρούμε ότι, επιβάλλεται, αμέσως μετά το Συνέδριο, να συγκροτηθεί μια «ομάδα επαφής», με τα υπόλοιπα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου, ώστε να ευοδωθεί και να ολοκληρωθεί άμεσα η προσπάθεια ανασυγκρότησης που ξεκίνησε το 2015 με την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να καλέσω και εσάς, εδώ από την Ιεράπετρα, να θέσουμε, όλοι μαζί, τις βάσεις για αλλαγή σελίδας και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια