5 προτάσεις κατέθεσε ο Γιαννίτσης στη Βουλή για το ασφαλιστικό

gianitsis708Στη Βουλή μίλησε ο πρώην υπουργός Εργασίας -επί Σημίτη- Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος είχε στο παρελθόν εμπειρία στη διαχείριση θεμάτων του Ασφαλιστικού. O κ. Γιανίτσης εκλήθη στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του Ποταμιού.

«Το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι. Ποιοι θα είναι δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και συμπλήρωσε:

«Το πιο θεμελιακό στοιχείο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές, αλλά και με φόρους, επειδή είναι ελλειμματικό».

Ο κ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε αρχές για την επίλυση του Ασφαλιστικού:

  • αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων,
  • της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων,
  • της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη,
  • της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και
  • της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».

Ο κ. Γιαννίτσης στην ομιλία του συνέδεσε πλήρως την κατάσταση του ασφαλιστικού με την κρίση. Υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009. «Πάνω από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι το ασφαλιστικό πάει χέρι –χέρι με την φτωχοποίηση της κοινωνίας διότι «η κρίση του ασφαλιστικού έχει επιπτώσεις και στους εργαζομένους και στην οικονομία γενικότερα».

Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που όπως όμως τόνισε δεν εφαρμόζονται…

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια