ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, Σάββατο 16 Απριλίου

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία πραγματοποιούν την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, το Σάββατο 16 Απριλίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Stanley, Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη) με ώρα έναρξης στις 11:00 και με τη συμμετοχή 150 στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τα 900 μέλη των «Κινήσεων Πολιτών».

Τη Συνδιάσκεψη θα χαιρετήσουν στις 14:00, η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο Σπύρος Λυκούδης, Επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών.

Στη Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι Πολιτικές Θέσεις, που θα εισηγηθούν οι Νίκος Διακουλάκης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και Γιάννης Τούντας, οι αναγκαίες προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις και οι Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας των «Κινήσεων».

Στην πολιτική εισήγηση περιλαμβάνονται τα εξής βασικά σημεία:

Ως ενεργοί πολίτες, πολιτικοποιημένοι στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε υπηρετήσει αταλάντευτα το σκοπό της ενότητας και της ανανέωσης του χώρου. Το ιδεολογικόπολιτικό μας στίγμα είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και επιδίωξη μας είναι να δοθεί ένα τέλος στην πολυδιάσπαση και αποδυνάμωση του χώρου με την προγραμματική και οργανωτική ενοποίηση των δυνάμεων της Προοδευτικής Παράταξης για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Ο τόπος έχει ανάγκη από την παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές γνήσια προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που μπορούν να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης στηριγμένο τόσο στους κανόνες τις οικονομικής αποτελεσματικότητας, όσο και στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας. Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή.

Σήμερα, περισσότερο από χθες, η χώρα απειλείται από μια νέα εθνική περιπέτεια με την επάνοδο της ύφεσης και της συζήτησης περί Grexit, την ανεξέλεγκτη διόγκωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, το ασφαλιστικό και το φορολογικό να έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, τα ζωτικά θέματα εξωτερικής πολιτικής να περιπλέκονται και η θέση της Ελλάδας να εξασθενεί επικίνδυνα. Οι κίνδυνοι και απειλές αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μόνο από μια ισχυρή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών-φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Γι’ αυτό και δεν αποτελεί λύση οποιαδήποτε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ.

Με την επικοινωνιακή διγλωσσία, τον πολιτικό αμοραλισμό και την υποκρισία, προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και πρωτίστως ο πρόεδρός του, να νομιμοποιήσει τη κυβερνητική πολιτική, αγνοώντας ή παραβλέποντας τα αδιέξοδα της πολιτικής των «δυο αντίπαλων κόσμων» που επιχειρεί να εφαρμόσει. Έτσι, δηλητηριάζει και εξασθενεί τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, την ικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων, την εθνική συνεννόηση, την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, τις βασικές προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση.

Από την άλλη, η ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ συνιστά θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανεύθυνη εθνολαϊκίστικη Αριστερά που με καθεστωτική αντίληψη επιδιώκει να εδραιωθεί στην εξουσία. Με λαϊκίστικη δημαγωγία και ψεύδη επί ψευδών.

Είναι όμως γεγονός ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει ριζικά το δεξιό/παλαιοκομματικό δόγμα της συντηρητικής παράταξης. Δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί από τις γενεσιουργίες αιτίες που οδήγησαν στη χρεωκοπία τη χώρας την περίοδο 2004-2009 από τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή, αλλά και στον αντιμνημονιακό λαϊκισμό του Ζαππείου Ι και ΙΙ του Α. Σαμαρά.

Όμως, η ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να αποτελέσουν τους δύο πόλους ενός συρρικνωμένου και αδιέξοδου δικομματισμού, που θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος και θα επιφέρει νέα δεινά για τον τόπο. Γι’ αυτό επιτακτική είναι η ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της συγκρότησης ισχυρής Προοδευτικής Παράταξης, προκειμένου να υπάρξουν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προτείνουμε σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν την ενιαία πολιτική έκφραση και λειτουργία, με τη συγκρότηση Κεντρικού Πολιτικού Συμβουλίου, τη δημιουργία «Επιτροπής Πρωτοβουλίας» σε κάθε Δήμο και άμεση λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων. Με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα θα δοθεί η δυνατότητα για την ενεργοποίηση και ισότιμη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων δυνάμεων.

H συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη στις 31/3/16 για τη δημιουργία της κοινής Επιτροπής «Θέσεων και Διαλόγου», η οποία είναι σύμφωνη με την πρόταση που έχουν διατυπώσει οι Κινήσεις Πολιτών, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ανασυγκρότηση του χώρου. Οι «Κινήσεις» με τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή αυτή θα κλιμακώσουν τη συμβολή τους, ώστε το πρώτο αυτό μεγάλο βήμα να το ακολουθήσουν και άλλα για την ενότητα και ανανέωση της Προοδευτικής Παράταξης.

Οι Κινήσεις Πολιτών, χωρίς τους φραγμούς που προκαλούν οι κομματικές παθογένειες και ο κομματικός πατριωτισμός, δημιουργούν προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας με την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, ευαισθητοποιώντας και κινητοποιώντας κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε κομματικούς μηχανισμούς και σε παθογένειες του παρελθόντος, αποτελώντας έτσι εκείνη την πολιτική δύναμη που με προωθημένες και επεξεργασμένες θέσεις μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός νέου ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας».

Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 14 Απριλίου 2016

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΟΥΜΠΑΚΑΡΗΣ
8 years ago

Να ευχηθούμε (για μια ακόμα φορά) Καλή Επιτυχία στην προσπάθεια.