H oμιλία του Νίκου Διακουλάκη, Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, στη Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ

Φίλες και φίλοι
Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, εκ μέρους των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».
Με πολλούς από εσάς έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, στους πολιτικούς αγώνες για την «ανανέωση της αριστεράς», για το «δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία», για τους «στόχους του έθνους» μέσα στην «ενωμένη Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων», για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Στόχοι που, βέβαια, ισχύουν και σήμερα.
Συναντιόμαστε και πάλι, μαζί και με πολλούς άλλους στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με νεώτερους φίλους, για να συμβάλουμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Πριν ένα χρόνο, μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας απόθεσαν τις ελπίδες τους σε μια αλλαγή στο κυβερνητικό τιμόνι, αλλά σήμερα απογοητεύονται γιατί είναι φανερό ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να υλοποιήσει έστω και ένα ελάχιστο μέρος όσων υποσχέθηκε.
Αντίθετα συσσωρεύει νέα δεινά που βαθαίνουν την κρίση, βαδίζοντας «χωρίς γνώση και κατεύθυνση» όπως είπε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης, και κρύβοντας την αδυναμία της πίσω από μια διχαστική ρητορική και μικροκομματικές καθεστωτικές πρακτικές, με κύριο στόχο, όχι την αναζήτηση συναινέσεων και βιώσιμων λύσεων, αλλά πρώτιστα την άλωση του κράτους για την εδραίωση της εξουσίας τους.
Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ, για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα, η ισχυροποίηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, μέσα από την ανασυγκρότηση, την ενοποίηση και την ανανέωση του κατακερματισμένου πολιτικού μας χώρου, του χώρου των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων.
Με την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάναμε πριν έξι μήνες, ένα πρώτο μεγάλο ενωτικό βήμα. Επείγει όμως να κάνουμε και τα επόμενα βήματα, πριν παγιωθεί ένα νέο δικομματικό σκηνικό και αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ο δικός μας χώρος.
Καθυστερούμε, αλλά είναι θετικό ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο έντονη και πιεστική η συζήτηση για την ενότητα, για ένα ισχυρό προοδευτικό πόλο.
Η Συνδιάσκεψη σας πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινής προγραμματικής μας πορείας. Ακολουθεί η Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών τον Απρίλιο και η ενιαία Προγραμματική Συνδιάσκεψη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το Μάιο.
Δεν φαίνεται όμως να αρκούν, αγαπητές φίλες και φίλοι, οι προγραμματικές επεξεργασίες και οι συσκέψεις των φορέων μας, για να προσεγγίσουμε τους στόχους της ενότητας, της ανανέωσης και της ανάκαμψης.
Χρειάζεται κάτι περισσότερο που θα άρει τις επιφυλάξεις και την αποστασιοποίηση των πολιτών, που θα κινητοποιεί και θα συνεγείρει τη μεγάλη κοινωνική βάση της παράταξης, κάτω από μια νέα, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη προγραμματική πρόταση, με μια νέα πολιτική φυσιογνωμία και λειτουργία.
Οι πρόσφατες ενωτικές προτάσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δημιουργούν μια νέα ευκαιρία και καλλιεργούν μια νέα προσδοκία. Τις στηρίζουμε και ζητάμε να προχωρήσει γρήγορα η σύνθεση τους.
Είναι όμως αναγκαίο να τις αγκαλιάσουν και όλα τα κόμματα και οι υπόλοιπες συλλογικότητες και προσωπικότητες του χώρου. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, και ειδικά των νέων και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της σημερινής δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο,
-να ανοίξουμε ανοικτό διάλογο και να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί παλιοί μας συναγωνιστές έχουν απομακρυνθεί, ενώ αποτελούν μέρος των θετικών πεπραγμένων της προηγούμενης κοινής μας πορείας, της θετικής πλευράς της μεταπολίτευσης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν υπερβάσεις από όλους αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, στην κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης για την πολιτική ανάκαμψη του χώρου,
-να ενισχύσουμε την ενιαία πολιτική λειτουργία μας, την πανελλαδική μας δικτύωση και τα συμπαραταξιακά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος μας, έχοντας δεχθεί για ένα μεταβατικό διάστημα την πολιτική και οργανωτική αυτονομία των επιμέρους κομμάτων και φορέων, μέχρις ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την οργάνωση ενός ιδρυτικού συνεδρίου δημιουργίας ενιαίου κόμματος,
-να απευθυνθούμε στο νέο κόσμο, χωρίς εύκολες υποσχέσεις, δημαγωγίες και λαϊκισμούς και να στηρίξουμε τις δημιουργικές και τις παραγωγικές δυνάμεις που είναι οι συντελεστές της νέας ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης και της παραγωγής πλούτου, ώστε να μπορούν να στηριχθούν οι κοινωνικές πολιτικές και ένα βιώσιμο δημοσιονομικά κράτος, ικανό να ασκεί το ρυθμιστικό του ρόλου,
-να προτείνουμε ένα σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αντιστοιχεί στην σημερινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και θα βασίζεται σε αλήθειες και σε προτάσεις για δίκαιη κατανομή των βαρών, με αποκατάσταση των αδικιών ενός παλιού στρεβλού λαϊκίστικού-πελατειακού συστήματος,
-να συμβάλουμε στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία των θεσμών και των συλλογικών φορέων και στην ανάδειξη νέων εκπροσωπήσεων τους, απέναντι σε απαξιωμένες ηγεσίες, σε κρατικίστικα και πελατειακά δίκτυα και σε συντεχνιακά αναχώματα.
-να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό οργανισμό που θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα συμβάλλει στην προώθηση των στόχων και των πολιτικών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για περισσότερη Ευρώπη, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, χωρίς αποκλεισμούς.
Και μια ισχυρή Ελλάδα μέσα σε αυτή την Ευρώπη.
Καλή επιτυχία στη Συνδιάσκεψη σας

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια