Ο προφορικός χαιρετισμός του Γιάννη Τούντα ως εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στο συνέδριο του Ποταμιού

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί σύνεδροι του Ποταμιού

Να ευχαριστήσω κι εγώ για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ κοντά σας, να είμαστε ανάμεσα σε στελέχη του Ποταμιού που δώσαμε στο παρελθόν κοινούς αγώνες, να είμαστε σήμερα εδώ με εσάς που δίνουμε μαζί τον αγώνα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και για την έξοδο από την κρίση.

Θα είμαι σύντομος για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας και θα επιμείνω μόνο σε δυο σημεία. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να σας πείσω ότι η χώρα απειλείται από μια νέα εθνική τραγωδία. Το ερώτημα είναι πως απαντάμε σε αυτή την απειλή. Είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι η απάντηση πρέπει να είναι μία Κυβέρνηση ευρύτερης κοινοβουλευτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι σημαντικό και πρέπει να το κρατήσουμε ότι την ίδια απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, δίνει και το Ποτάμι, δίνει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Είναι τυχαίο ότι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα έχουν κοινή άποψη;

Και μήπως εδώ πρέπει να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση για το τι σημαίνει παλιό και νέο και να πούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση το παλιό είναι αυτοί που υποστηρίζουν την αναβίωση ενός αδιέξοδου δικομματισμού, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά; Και ότι το νέο είναι αυτοί που υποστηρίζουν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας;

Γιατί φίλες και φίλοι, το νέο ή το παλιό δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι ιδέες και οι θέσεις που εκφράζουν τα πρόσωπα. Μόνο που πρέπει να κατανοήσουμε ότι μια τέτοια λύση, που θέλει και η Συμπαράταξη και το Ποτάμι, είναι δύσκολο να προκύψει από τη σημερινή Βουλή. Θα έλεγα ότι είναι και δύσκολο να προκύψει και από την αυριανή Βουλή ακόμη κι αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Διότι μια τέτοια λύση απαιτεί πρώτα απ’ όλα αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Και αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σημαίνει ισχυροποίηση των δυνάμεων που βρίσκονται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία, των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Αυτή η ισχυροποίηση δεν θα προέλθει ούτε από συνεννοήσεις κορυφής, ούτε από συγκόλληση κομματικών μηχανισμών. Αυτή η ισχυροποίηση θα προέλθει εάν καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε την κοινωνική βάση της δημοκρατικής προοδευτικής Παράταξης. Και για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη βάση, αυτό το 20% των πολιτών που καταγράφεται δημοσκοπικά, πρέπει να ικανοποιήσουμε τα δυο βασικά αιτήματα αυτού του κόσμου. Το αίτημα της ενότητας και το αίτημα της ανανέωσης. Ενότητα χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς και ριζική ανανέωση σε πρόσωπα, σε πρακτικές και σε θέσεις.

Πρέπει εδώ να πούμε, φίλες και φίλοι, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέχρι σήμερα εκφράζει κυρίως το αίτημα της ενότητας και το Ποτάμι εκφράζει κυρίως το αίτημα της ανανέωσης. Εάν καταφέρουμε αυτά τα δυο αιτήματα να τα εκφράσουμε με κοινή φωνή, τότε θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε όλο αυτό το κοινωνικό δυναμικό της προοδευτικής δημοκρατικής Παράταξης.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι η χτεσινή πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ένα βήμα που μας επιτρέπει να πορευτούμε μαζί σας στο δρόμο του διαλόγου, να διερευνήσουμε κατά πόσο μπορούμε να συμφωνήσουμε σε προγραμματικές θέσεις, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για την Ελλάδα του 2021 που οραματιζόμαστε. Και αν συμφωνήσουμε, να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, ώστε αυτό το δρόμο του διαλόγου να τον μετατρέψουμε σε λεωφόρο σύγκλισης και ανασυγκρότησης της Παράταξής μας.

Καλή συνέχεια στις εργασίες σας.

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια