Εκλογή Μητσοτάκη και Κεντροαριστερά, Π.Κ.Ιωακειμίδης

Η ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται, ως εχθρός του λαϊκισμού, να εμφορείται από μεταρρυθμιστικές ιδέες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία του κράτους και επομένως μπορεί να εκσυγχρονίσει το λόγο, πολιτική αλλά και οργάνωση και λειτουργία της συντηρητικής παράταξης.

Και η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, ευρωπαϊκού τύπου και περιεχομένου συντηρητική, κεντροδεξιά παράταξη. Ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να εύχεται κάποιος ο Κ. Μητσοτάκης να πετύχει στους στόχους του.

Αλλά εάν η χώρα έχει την ανάγκη της σύγχρονης κεντροδεξιάς, έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τη σύγχρονη κεντροαριστερά, από τη συγκρότηση του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ευρωπαϊκού τύπου. Κατά κάποιο τρόπο η εκλογή Μητσοτάκη υπογραμμίζει εύγλωττα την αναγκαιότητα αυτή – τη συγκρότηση/ ισχυροποίηση του κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Από την άποψη αυτή η εκλογή Μητσοτάκη δεν συνιστά – ως λέγεται – απειλή για την κεντροαριστερά. Συνιστά ευκαιρία, αρκεί να γίνουν οι σωστές επιλογές, βήματα, κινήσεις, στρατηγική.

Μια εκσυγχρονισμένη κεντροδεξιά δεν θα πάψει – ούτε πρέπει να πάψει – να είναι μια κατά βάση συντηρητική παράταξη, όπως θα ορίζεται αυτό από τις βασικές κοινωνικές δυνάμεις και συντεταγμένες που τη στηρίζουν και όπως συμβαίνει σ’όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ο εκσυγχρονισμός δεν αναιρεί τις βασικές πολιτικές και ιδεολογικές κατηγορίες και επιλογές. Δεν αναιρεί την επιτακτική ανάγκη της Σοσιαλδημοκρατίας. Το αντίθετο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) που αποτελεί τον πολιτικό σχηματισμό – κορμό για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς/ Σοσιαλδημοκρατίας με την ενότητα των ευρύτερων δυνάμεων του χώρου μπορεί να προβάλει με ιδιαίτερα ισχυρό και ορατό τρόπο τη διακριτή ταυτότητά της με την ανάδειξη του τρίπτυχου:

(i) Μεταρρυθμίσεις: η Κεντροαριστερά οφείλει να είναι η κυρίαρχη δύναμη των μεταρρυθμίσεων γνήσιου προοδευτικού χαρακτήρα, βήματα πιο μπροστά από κάθε άλλη μεταρρυθμιστκή στρατηγική. Μεταρρυθμίσεων που να καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού σχηματισμού.

Η Κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει να καταγραφεί ως η κατ’εξοχήν μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας σε λόγο, πολιτική, πράξη. Η δύναμη που βλέπει στο μέλλον και δεν αλλοιθωρίζει στο παρελθόν του λαϊκισμού. Η πραγματική δύναμη της ανανέωσης.

(ii) Κοινωνική διάσταση σ’όλες της τις εκδοχές (κοινωνικό κράτος, παροχή συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών, αναδιανομή, δίκαιη κοινωνία, ισότητα, κ.ά.) συνιστά ταυτολογικό στοιχείο της Κεντροαριστεράς/ Σοσιαλδημοκρατίας. Η προώθηση της μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές διαφοροποιεί το χώρο αυτό από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη.

(iii) Ευρώπη: η Κεντροαριστερά/ Σοσιαλδημοκρατία είναι η δύναμη που μπορεί (και πρέπει) να εκφράσει (και προωθήσει) την πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή πολιτική για τη χώρα, μια πολιτική που θα στοχεύει στη μετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Πολιτική Ένωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα και ισχυρό κοινωνικό περιεχόμενο με την Ελλαδα ισχυρό, κανονικό μέλος στον εσωτερικό πυρήνα της. .

Το παραπάνω τρίπτυχο, εξειδικευμένο σε συγκεκριμένες προτάσεις, αναδεικνύει την Κεντροαριστερά στην κεντρική προοδευτική δύναμη που εκφράζει τόσο τα νέα και ανερχόμενα στρώματα της κοινωνίας όσο και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι το τρίπτυχο που διαφοροποιεί την Κεντροαριστερά τόσο από την Κεντροδεξιά όσο και από την ανερμάτιστη Αριστερά. Αλλά χρειάζεται πολλαπλή δράση τώρα…

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

http://www.tanea.gr/triti-apopsi/article/5325699/eklogh-mhtsotakh-kai-kentroaristera

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια