ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Μέλη κινήσεων πολιτών και στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και αποφάσισαν να συν-λειτουργήσουν με την ονομασία «ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» συμμετέχοντας ως τρίτη συνιστώσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και στις διαδικασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου για ένα σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την εθνική συνεννόηση, την πολιτική σταθερότητα, την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στον πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε, απέτυχε παταγωδώς να κυβερνήσει τον τόπο γιατί απέναντι σ’ αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, προέταξε τον λαϊκισμό, τον πολιτικό αμοραλισμό, τον εθνικό διχασμό, τον ευρωσκεπτικισμό, τον κρατισμό, τον κομματισμό, την πελατοκρατία. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και με το λόμπυ της δραχμής σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα, η Ελλάδα έφτασε στην άτυπη χρεοκοπία, με κλειστές τράπεζες, με ουρές στα ΑΤΜ, με λουκέτα σε επιχειρήσεις, με νέο κύμα απολύσεων, με 60 δις. ευρώ επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος και στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ.

Η Ελλάδα έπρεπε να απωλέσει πόρους και δυνατότητες, να επιστρέψει στην ύφεση, να εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, για να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του και να υπογράψει ένα τρίτο πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο. Όλοι αυτοί οι έξι μήνες ήταν στρωμένοι με ψέματα, με πράξεις που δίχασαν το λαό, με αποκορύφωμα το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, το οποίο ανέβασε αντί να κατεβάσει το βαθμό δυσκολίας της διαπραγμάτευσης.

Μαζί όμως με τη χρεοκοπία της χώρας, χρεοκόπησε και η νεοκομμουνιστική και κινηματική αριστερά, η οποία λόγω της κρίσης και της τρωθείσας αξιοπιστίας των παλαιών πολιτικών δυνάμεων, απέκτησε δύναμη αναντίστοιχη με τις ιδέες της, υιοθετώντας πολιτικές και στρατηγικές ασύμβατες με τους κανόνες αλλά και με τα δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σφοδρή σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, που οδήγησε στη διάσπαση του και στη συνεχή αποψίλωση του, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για την επανασυσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Υπηρετώντας τα τελευταία τρία χρόνια το σκοπό αυτό, δηλώσαμε παρόντες και παρούσες σε όλα τα εγχειρήματα σύγκλισης και ανανέωσης του χώρου, υποστηρίζοντας πολλοί από εμάς την ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στις εθνικές εκλογές, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, κατέστησαν φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ εάν δεν μετεξελιχθεί και παραμείνει στη σημερινή του μορφή, δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις κρίσιμες εξελίξεις και να αποτελέσει ξανά ισχυρή πολιτική δύναμη. Όμως, η υπέρβαση του παλιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθεί ούτε με παρθενογενέσεις, ούτε από μεσσίες, αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση της χώρας με δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Εξάλλου, η ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποκλεισμό του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή τη διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όλοι όσοι έχουν τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή.
Σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Η κρισιμότητα των επόμενων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, δηλαδή ακριβώς οι παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στηριγμένο στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας. Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την περιεκτική δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια. Θέλουμε μαζί τους να αλλάξουμε την κοινωνία με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την αριστεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη και που κλονίζουν το σύστημα υγείας. Να διασφαλίσουμε την επαναφορά της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ισχυρό, ισότιμο, ενεργό κράτος μέλος και να συμβάλλουμε έτσι στην προσπάθεια να διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο μείγμα μακροοικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής υπέρβασης της κρίσης απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν δημιουργικά στην πατρίδα μας, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα αξιοποιούν το ταλέντο και τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους εφόδια.

Η ουσιαστική μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο με όρους ανοικτότητας, διαφάνειας και συμμετοχής. Θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε την ανοικτή διακυβέρνηση, την συμμετοχική και περιεκτική δημοκρατία και την διαφάνεια στη δράση. Όχι μόνο για τη δημόσιας διοίκηση, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα που συναλλάσσεται με αυτήν. Σε μια εποχή που η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην πληροφορία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, δεν μπορούμε παρά να απαιτούμε την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και στην πληροφορία. Διεκδικούμε το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία που παράγεται με χρήματα του φορολογούμενου. Διεκδικούμε την ανοιχτότητα που συμβάλει στην καινοτομία, στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Διεκδικούμε το δικαίωμα στο ανοικτό, γιατί αυτό, στην κοινωνία της πληροφορίας, ταυτίζεται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, συγκρότησαν για τις επερχόμενες εκλογές τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας χωρίς να καταλύεται προς το παρόν η αυτοτέλεια και ο διακριτός ρόλος των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν, αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης και συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη με τη δημιουργία Επιτροπών σε όλη τη χώρα.

Εξασφαλίζοντας παράλληλα, σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας, τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αντιπροσωπευτικότητα, τη συλλογικότητα και την ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτική ενεργοποίηση των νεότερων γενεών.

Η συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή κινήσεων πολιτών και ανένταχτων δυνάμεων και στελεχών του ευρύτερου χώρου , αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την εκλογική ενίσχυση της Κεντροαριστεράς, έτσι ώστε να μπορεί να προωθήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών-μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.

Όταν εξασφαλιστεί η πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα, οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ένα ιδρυτικό συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, που με τη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και θα διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας, απορρίπτοντας κάθε είδους αρχηγισμό που παραπέμπει σε καταδικασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Η προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή

 

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Δήλωσε συμμετοχή στις δραστηριότητές μας

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

13 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

όλοι εμείς που πιστέψαμε στο όραμα της σοσιαλδημοκρατίας και στους αγώνες του λαού για δικαιοσύνη και ισονομία απογοητευτήκαμε πολλάκις από τα στελέχη της δημοκρατικής παράταξης λόγω του ότι πάντα υπερασπιζότανε την παράγκα, πάντα ήτανε οι ομάδες συμφερόντων που κυβερνούσανε αυτό τον τόπο. Δυστυχώς όλοι ήτανε για το βόλεμα και για την πάρτυ τους. Λυπάμαι πραγματικά που συμμετείχα έστω και για λίγο σε αυτή την ληστρική πράξη κατά του ελληνικού λαού για να μπορούν οι Τζοχατζόπουλοι, οι Παπαντωνίου, Σμπώλοι και όλοι οι άλλοι να γλεντάνε εις υγείαν του καρόϊδου. Πιστεύω στην ισονομία, στην αλληλέγγύη, στην δικαιοσύνη, στην διαφάνεια αλλά πάνω από όλα πιστεύω στον σεβασμό στον άνθρωπο και αυτό τον άνθρωπο δεν τον σεβαστήκαμε σύντροφοι. Αυτό τον άνθρωπο τον εκμεταλευτήκαμε και τώρα ερχόμαστε να μιλάμε για ανασυγκρότηση. για την δημιουργία του νέου από το παλιό; Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; Συγνώμη αν είμαι σκληρός αλλά όμως θεωρώ ότι αρκετά υποκριτικοί υπήρξαμε. Γνωρίζω τα στελέχη μας και τις ομάδες τους. Αυτά μας φάγανε. ¨Οταν σύντροφοι εγώ τα ανέφερα στην τοπική της βόρειας Χαλικιδικής από το 1999 κυνηγήθηκα. Είχα δίκιο όμως! Άν είναι να εργαστώ για να βρούνε δουλειά πάλι οι ανεπάγγελτοι που βολευόντουσαν τόσα χρόνια να μου λείπει. Αυτή την φορά θέλω να πειστώ ότι αξίζει τον κόπο, διαφορετικά δεν θα μπορέσω να βγώ ξανά στην κοινωνία να τους μιλήσω για σοσιαλδημοκρατία.

Μόσχος Δεμίρης
Ψυχολόγος Κοινωνιολόγος

Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ,ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΣΤΗΝ υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στον πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Τα προϊόντα που παράγονται από μια δήθεν συμπαράταξη ειναι αστικά ιδεολογήματα επομένως ιδεολογικά ατοπήματα.

ΣΠΥΡΟΣ
8 years ago

Όταν λέμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς, του δημιουργικού και κοινωνικού σοσιαλισμού, εννοούμε όλοι μαζί, όλοι όσοι πιστέψαμε στο ΠΑΣΟΚ, ( το περίπου 3% γιατί το αποκλείσαμε; μήπως μας περισσεύει κανείς; μήπως δεν χρειαζόμαστε την εμπειρία;) και όλοι όσοι συμφωνούν με αυτέ τις ιδέες. Όσο για την εμπειρία, βλέπουμε τους άπειρους του ΣΥΡΙΖΑ που τα έκαναν και τα κάνουν μαντάρα. Πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε γιατί δεν υπερασπιζόμαστε τις τότε καλές ιδέες και μεταρρυθμίσεις; Μήπως θέλουμε αποδιοπομπαίους τράγους ή καρέκλες σήκω εσύ κάτσε εσύ;

Θανάσης Τάκος
8 years ago

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι το ποτάμι του κ Θεοδωράκη το εντάξατε στην νέα προσπάθεια. Δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχει η Σοσιαλδημοκρατία με το συγκεκριμένο μόρφωμα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η καθαρότητα των στελεχών.

Αριστείδης Ραμαντάς
8 years ago

Η διακήρυξη είναι μια συγκαλυμμένη πρόταση δημιουργίας ενός ΠΑΣΟΚ plus στα πρότυπα των αποτυχημένων μοντέλων “58” , “ελιά” “ΠΑΣΟΚ -Συμπαράταξη ” . Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο του κειμένου.
“Ένα ιδρυτικό συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, που με τη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και θα διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας, απορρίπτοντας κάθε είδους αρχηγισμό που παραπέμπει σε καταδικασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος.”
–Ιδρυτικό συνέδριο σημαίνει αυτοδιάλυση των κομμάτων και κινήσεων του χώρου , διάλογος στην κοινωνία απο κατα τόπους ομάδες πολιτων πανω σε ενα βασικο πλαισιο αρχών και τελος συνέδριο με συνέδρους που θα επιλεγούν απο τις τοπικές ομάδες.
Τι θα γίνει? Ουτε αυτοδιάλυση , ουτε ουσιαστικος διαλογος παρα μονο μονόλογοι με χειροκροτητες γεροντες και εκλογή αντιπροσώπων με τις γνωστες παλαιοκομματικές μεθοδους απο τους μαστόρους του είδους βουλευτές και κομματικούς παράγοντες.
–Κομματική οργάνωση θα είναι βεβαίως η σημερινή κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ με μηδενική παρέμβαση στην κοινωνια και τα προβληματα της.
–Η οποια ανανέωση θα συνοδεύεται απο πολλαπλές αναπαλαιώσεις πρωην κυβερνητικών παραγόντων , πρωην κομματικων παραγόντων, πρωην κρατικοδίαιτων και ηχηρων ονομάτων ανευ περιεχομένου ,οπως εγινε με το ΠΑΣΟΚ-συμπαράταξη. Ολοι αυτοι εχουν τους μηχανισμους εκείνους που θα επικρατήσουν σε οποιο συνεδριο κι αν γίνει ακομα κι αν ειναι στο παρασκήνιο. Ο μόνος τροπος να αποκλειστουν ειναι αυτος που ανέφερα για την έννοια του ιδρυτικού συνεδρίου. Σκεπτόμενοι και οχι καθοδηγούμενοι πολίτες θα απομονώσουν τα λαμόγια και θα επιβραβεύσουν τους ηθικούς και ικανούς απο το παλαιό κομματικό σύστημα. Αυτό αγαπητοί φίλοι δεν είναι παρθενογένεση . Είναι ανανέωση και φρεσκάδα συνοδευόμενη απο την εμπειρία ικανών και ηθικών πολιτικών του παρελθόντος. Θα μου πείτε αυτο δε μπορεί να γίνει και με ένα ΠΑΣΟΚ plus? Οχι κατηγοριματικά, γιατι θα αφήσει παντελώς αδιάφορη την κοινωνία ενα συνέδριο που θα εξαγγείλει η Γεννηματά με υποβολέα τον Λαλιώτη και την κίνηση πολιτών για αλατοπίπερο.
–Ολα τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα οτι το διακύβευμα του συνεδριου δε θα είναι οι θέσεις και οι προοπτικές αλλα ο αρχηγός και οι περί αυτόν οι οποίοι καθήμενοι αδιάφοροι κάτω απο το δέντρο θα περιμένουν το φρούτο να ωριμάσει και να πέσει στα χέρια τους. Μόνο που αυτη τη φορά δε θα είναι φρούτο αλλα πέτρα και θα πέσει στο κεφάλι τους.
Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει οτι ο μεσαίος χώρος έχει καταληφθεί απο τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ η οποία ΝΔ έξυπνα απέκλεισε τους ακραίους υποψήφιους για πρόεδρους. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα είναι το νεο δίπολο για πολλά χρόνια οσο ο μεσαίος χώρος είναι κατακερματισμένος και όλοι βολεύονται με κάποια έδρανα στη βουλή . Ο κάθε ένας βλέπει την κεντροαριστερά με επίκεντρο τον ίδιον ,περισσότερο όμως το όποιο παλαιό βαθύ ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει.
–Η χώρα δε μπορεί να περιμένει πότε ο κάθε Λαλιώτηςθα γίνει 90 χρονών για να σταματήσει να “προσφέρει”. Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τους αγανακτισμένους πολίτες ή στην αποχή ή στην ΝΔ ή στη χρυσή αυγή. Οι παλαι ποτέ ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν επιστρέφουν στην αγκαλιά μιας εντελώς αναξιόπιστης αρχηγού όπως η ίδια επιθυμούσε.
–Και κάτι τελευταίο. Συνέδριο δε βλέπω να γίνεται και αν γίνει θα είναι ντουφεκιά στον αέρα με καταγγελίες ένθεν και ένθεν.

Η εγγραφή για ενημέρωση δεν γίνεται

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα. Ιδρυτικό συνέδριο από το μηδέν, διαμόρφωση θέσεων και μετά εκλογή Προέδρου. Οτιδηποτε άλλο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Γ. Γεωργακής Ηλεια
8 years ago

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο
ΠΑΣΟΚ 1981-85=κοινωνικος Σοσιαλιστικός μετασχηματισμος , Ανθρωποκεντρικός με Εθνική Αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη , οχι στο παλαιοκοματισμό και το λαίκισμο = Η κεντροΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ την ανισότητα ΚΑΙ ΣΤΟΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΟ
ΝΕΟΦιλελευθερισμό….

***σοσιαλδημοκρατία …κέντρο
ιστορικά θολές έννοιες
Και κοινωνικά αδιέξοδες.

ΣΠΥΡΟΣ
8 years ago

Όταν λέμε όλοι να το εννοούμε. Όχι ετούτα καλά παιδιά και τάλλα ………. Τουλάχιστον τώρα να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Φαντάζεστε τι ποσοστό θα είχαμε αν δεν αποκλείονταν ένα καλό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του Γενάρη;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
8 years ago

Είτε με αυτοδιάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών, είτε με ενοποίηση σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, η ανασύσταση του χώρου του προοδευτικού κέντρου, πρέπει να γίνει. Η ανασύσταση αυτή πρέπει να συνοδευτεί, από την κατανόηση των νέων κοινωνικών παγκόσμιων δεδομένων διεθνώς και πώς αυτά επηρεάζουν τον Ελλαδικό χώρο και την κοινωνία μας. Η κεντροαριστερά, σύντομα θα κληθεί να αναλάβει και πάλι καθοδηγητικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου αλλά και οφείλει να διαμορφώσει και να επηρεάσει και τα Ευρωπαϊκά δρώμενα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και εξέλιξης. ( Αποφεύγω σκόπιμα τον όρο “ανάπτυξη”). Επίσης πρέπει να πρωτοπορήσει επιτέλους και στην προστασία των Εθνικών Δικαίων, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως άλλωστε έκανε πάντα, όπως η πολυδιάστατη εθνική εξωτερική πολιτική, εκφράστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, την Μελίνα Μερκούρη κ.λ.π. αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. ανάλογα με τις δυνατότητες της εποχής του και της παράταξης που εκπροσωπούσε. Σοσιαλδημοκρατία, χωρίς την βάση της Ελληνικής εκδοχής είναι καταδικασμένη να παραμείνει άχρωμη, άοσμη, άγευστη, χωρίς να προσελκύσει κανέναν. Πιστεύω ότι η επιστροφή “στις ρίζες” είναι απαραίτητη, άσχετα με τον τρόπο που μπορεί να γίνει. Είναι επίσης αναγκαίο, η εξέλιξη αυτή, να συνοδευτεί και να εκφραστεί από νέα αδιάφθορα πρόσωπα που θα δώσουν πνοή, στις νέες κοινωνικές διεκδικήσεις και τις εθνικές προσπάθειες.

ΧΡΟΝΗΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ
8 years ago

Χαιρετίζω την κίνηση για τη συγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και εύχομαι αυτή τη φορά να πιάσει τόπο.
Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο στρεβλό, αναχρονιστικό και πελατειακό πολιτικό σύστημα που έχει συγκροτηθεί στη βάση συσπείρωσης γύρω από «προικισμένα» πρόσωπα και οικογένειες, με κύρια χαρακτηριστικά τη δημαγωγία και το λαϊκισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις και με συνέπεια όλων αυτών την κάθε είδους συναλλαγή και τη διαφθορά.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, αλλά το πολιτικό της σύστημα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη θέση της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρώτη επιδίωξη για κάθε ανανεωτική πολιτική κίνηση πρέπει να είναι η όσο γίνεται πιο γρήγορη αντιστοίχιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό. Με ένα χώρο της Κεντροδεξιάς αντίστοιχο με την ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία, ένα χώρο της Κεντροαριστεράς αντίστοιχο με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τις προεκτάσεις των χώρων αυτών προς τα δεξιά ή αριστερά.
Η συγκρότηση του χώρου του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, στη βάση των αρχών και των αξιών της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αποτελεί αναγκαιότητα, που η πραγμάτωσή της πρέπει να προχωρήσει γρήγορα μεν, με προσεκτικά βήματα δε. Μιλώ για συγκρότηση του χώρου και όχι για ανασυγκρότηση, αφού η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα ποτέ δε λειτούργησε ως οργανωμένο σύνολο με ένα κομματικό φορέα, με αυτή τη φυσιογνωμία. Πάντοτε ενυπήρχε στα κόμματα, κύρια στο ΠΑΣΟΚ, μόνιμα ως μειοψηφικό ρεύμα, μαζί με ετερόκλητες δυνάμεις που κατά κανόνα κυριαρχούσαν στο πολιτικό σκηνικό.
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Ένας κόσμος ολόκληρος στο χώρο του Κέντρου, στο χώρο που συνδέεται θετικά με όλες τις μεγάλες στιγμές της πατρίδας μας, αισθάνεται πολιτικά άστεγος. Ο χώρος της μεταρρυθμιστικής ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι η πολιτική στέγη για τον κόσμο αυτό.
Η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για το χώρο μας, αλλά αντίθετα είναι ένα θετικό βήμα για την προσαρμογή του πολιτικού μας συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό της Δεξιάς παράταξης , που και αυτή έχει την ευκαιρία να μετατραπεί από πελατειακό και λαϊκιστικό χώρο, σε ένα σύγχρονο ελληνικό κόμμα, αντίστοιχο της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας.
Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στις αρχές, τις αξίες και τα οράματα της Σοσιαλδημοκρατίας με τις αντίστοιχες της Χριστιανοδημοκρατίας.
– Να δείξουμε στον κόσμο την αναγκαιότητα της ισορροπίας ανάμεσα στο κράτος και την ιδιωτική πρωτοβουλία, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.
– Να δείξουμε ότι προνομιακό πεδίο για το χώρο μας είναι ενίσχυση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας με λαϊκή συμμετοχή σε όλους τους θεσμούς και τις δραστηριότητες. Να ξαναμιλήσουμε για την αυτοδιαχείριση, που μέχρι τη δεκαετία του 1980 ήταν στα προγράμματα των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης και –ως οραματικός στόχος- τα ξεχώριζε σαφώς από τα συντηρητικά κόμματα, αλλά και από τη σταλινική Αριστερά.
– Να τονίσουμε την ανάγκη για τη δημιουργία επί τέλους ενός σύγχρονου κρατικού μηχανισμού έξω από κόμματα και στενά συμφέροντα, στην υπηρεσία του πολίτη, με χρήση όλων των σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, με αξιοκρατία και θεσμούς διαφάνειας.
– Να μελετήσουμε μαζί με την κοινωνία και να προτείνουμε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο Πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας μας με γνώμονα πάντοτε το γενικό συμφέρον.
– Να οργανώσουμε το Κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, με απόλυτη εσωτερική Δημοκρατία, ώστε να μην αναπαραχθούν οι παλαιές αδυναμίες, όπως ο αρχηγισμός, η κομματική γραφειοκρατία, οι παρέες και άλλα παρόμοια.
– Να συμμετέχουμε ενεργά ως κόμμα στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και να συμβάλλουμε στην ομογενοποίησή του και την εξέλιξή του, ώστε να ξαναπαίξει στις χώρες της Ευρώπης τον ιστορικό του ρόλο.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι άγνωστα στον πολιτικό μας χώρο. Κατά καιρούς τα έχουμε προτείνει, τα έχουμε ενστερνιστεί και οι Κυβερνήσεις του χώρου μας έχουν εφαρμόσει ή προσπάθησαν να εφαρμόσουν αποσπασματικά κάποια από αυτά, ποτέ όμως συγκροτημένα και με συνέπεια και συνέχεια, αφού ο χώρος μας μέχρι σήμερα δεν ήταν απαλλαγμένος από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.
Οι δυνάμεις στις οποίες πρέπει να απευθυνθούμε είναι όλες ανεξαίρετα οι πτέρυγες του προοδευτικού Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας. Κάλεσμα στους απλούς ψηφοφόρους, κάλεσμα και στις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών και μη Κομμάτων και Κινήσεων, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η είσοδος στοιχείων, που έχουν κατά νου τις παλαιές μεθόδους πολιτικής λειτουργίας. Εφόσον πετύχουμε τη δημιουργία του φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας με ξεκάθαρες θέσεις και Πρόγραμμα και με δημοκρατική εσωτερική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα, τέτοια φαινόμενα δεν θα απειλήσουν την πορεία του Κόμματος, αφού οι φορείς των όποιων αρνητικών αντιλήψεων ή θα απορροφηθούν ή θα αποχωρήσουν.
Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις εύχομαι επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκινά για τη συγκρότηση του χώρου της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα είναι ευεργετική για την πορεία της χώρας μας. Η καταστροφική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ θα αποτελέσει την τελευταία αναλαμπή του παλαιού πολιτικού συστήματος και μία νέα εποχή θα ξεκινήσει για την πολύπαθη χώρα μας. Γι’ αυτό αξίζει να ενισχύσουμε όλοι, ο καθένας με τις μικρές του δυνάμεις, την προσπάθεια αυτή.

ΧΡΟΝΗΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ

Ζούμε στην κυριολεξία μοναδικές πολιτικές καταστάσεις και προκλήσεις.
Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως έγινε κατά κύριο λόγο όχι από μια θετική αποδοχή μίας ρεαλιστικής προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής πρότασης που κατέθεσε αλλά με την καταγγελτική και αρνητική τοποθέτηση απέναντι στους άλλους ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κ.α.) και βέβαια με τον εύκολο αντιμνημονιακό του λόγο και τις υποσχέσεις σε όλους και σε όλα που έδωσε.

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την μεγάλη μεταστροφή και μετατράπηκε σε «μνημονική» δύναμη βιώνει τον διχασμό και τις αντιφάσεις του.

Την ίδια στιγμή η κοινωνία, αφού υποβλήθηκε για χρόνια, σε ένα ανελέητο βομβαρδισμό ψέματος και πολιτικών γενικεύσεων, βασισμένων σε εγκληματικές συμπεριφορές πολιτικών προσώπων, και εύκολης απόδοσης ευθυνών για τη χρεοκοπία είναι διχασμένη και καχύποπτη για όλους και ιδιαίτερα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ καθώς τα διαπλεκόμενα έκαναν ότι μπορούσαν να διασώσουν και να αποκρύψουν της ευθύνες της ΝΔ με προεξάρχουσα στόχευση την διάσωση του Κώστα Καραμανλή και εξαφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου.

Όλα αυτά και πολλά άλλα καθιστούν το εγχείρημα της ανασυγκρότησης ενός προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού πολιτικού χώρου που θα μιλάει με την γλώσσα της αλήθειας χωρίς λαϊκισμούς και θα εκφέρεται από άτομα με θετική κοινωνική απαραίτητο μεν δύσκολο δε.

Όσοι μπορούμε να δούμε τα πράγματα με καθαρή και ειλικρινή ματιά πρέπει να το επιδιώξουμε. Για να το πετύχουμε χρειάζεται δουλειά σε προγραμματικό λόγο και σε πολιτικές πρακτικές.

Κύριο στοιχείο πρέπει να είναι η ανάδειξη των διαφορών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του – αν έχει? – για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, η παρουσίαση των θέσεων μας για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα και προβλήματα του λαού μας και η σαφής οριοθέτηση του χώρου απέναντι στην ΝΔ και τη Δεξιά αντίληψη όπου υπάρχει.