Κύριε Χάλαρη, πρόσφατα επανεκλεγήκατε Γραμματέας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι βασικές σας προτεραιότητες;
Συνεχίζουμε την πολιτική μας δράση με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αγωνιζόμαστε για ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, που θα προκύψει από την μετεξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής και θα λειτουργεί ως συλλογικός μηχανισμός παραγωγής ιδεών και πολιτικής και όχι ως κέντρο μικροπολιτικής, ευκαιριακής προπαγάνδας και εκλογικής επικοινωνίας. Θέλουμε ένα κόμμα συμμετοχικό, που θα κατευθύνεται από τα ενεργά μέλη του και όχι από χαρισματικούς ή κληρονομικούς ηγέτες και τις αυλές τους. Ένα κόμμα ενεργών πολιτών και όχι πειθήνιων χειροκροτητών και κατευθυνόμενων ψηφοφόρων.
Για μας, κύριο ζητούμενο είναι να ξεφύγει ο χώρος από τις “τοπογραφικές” λογικές – το ότι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως κάτι “ανάμεσα” σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – και να αντιληφθεί ότι αποστολή του είναι να συγκροτήσει ένα νέο εναλλακτικό αφήγημα, οραματικό και κυβερνητικό, με στόχο μια κοινωνία δίκαιη, δημοκρατική και ισόρροπα αναπτυσσόμενη.
Ποιά είναι τα πολιτικά συμπεράσματα από την φετινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των «Κινήσεων»;
Ότι η ελληνική Κεντροαριστερά χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί συνεργαζόμενη στενά με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που υποστηρίζουν με κοινωνική ευαισθησία τις απαραίτητες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα είναι και η βάση για ένα νέο σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης σε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη.
Αυτή είναι η θέση μας, και με βάση αυτήν θα καταλήξουμε και στο πρόσωπο που θα υποστηρίξουμε για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Εμάς μας ενδιαφέρει η δημόσια εκφρασμένη πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων και όχι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και οι συσχετισμοί.
Να δηλώσω εδώ και το εξής σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου: Θεωρούμε αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο για τη συμμετοχή μας ότι θα διεξαχθεί τουλάχιστον με υβριδική μορφή, δηλαδή τόσο με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία όσο και με φυσική παρουσία με διασφαλισμένη την αξιοπιστία του συνόλου των διαδικασιών.
Πολλά στελέχη ζητούν την κατάργηση του ΚΙΝΑΛ και την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Δεν ξέρω αν το ερώτημα ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ έχει να κάνει με την πολιτική ή το μάρκετινγκ. Μάλλον έχει να κάνει και με τα δύο… Ναι! Με το ΠΑΣΟΚ, η χώρα έζησε τρεις δεκαετίες τα μεγάλα της όνειρα, γνώρισε πρωτοφανείς αλλαγές, αλλά τις κρίσιμες ώρες ήταν το ΠΑΣΟΚ που αδίκησε το έργο του, που παραδόθηκε στον κακό του εαυτό. Σήμερα η επαναφορά του ονόματος θα συγκινήσει κάποιους παλιούς που νομίζουν ότι ο Τσίπρας μιμείται καλά τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά μέχρι εκεί. Ανδρέας δεν γίνεται κανείς και η Ιστορία, όταν της ζητάς να γυρίσει πίσω συχνά σου απαντά με φάρσα.
Ας δεχτούμε ότι έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο κι ας προχωρήσουμε μπροστά. Προσέξτε: Λαϊκό κόμμα, Κόμμα Φιλελευθέρων, ΕΡΕ, Ένωση Κέντρου, όταν παρήκμασαν αντικαταστάθηκαν από νέα σχήματα. Ακόμα και πολύ ισχυρές ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν επιχείρησαν να αναγεννήσουν τα προηγούμενα κόμματά τους. Δημιούργησαν καινούργια.
Από τη σελ. 18 στο «ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου» |17-07-2021 (Φύλλο 1050).