Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, καλησπέρα κι από μένα
και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα απόσπασμα από δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι ΚΠΣ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, και που πιστεύω συνοψίζει τις θέσεις όχι μόνο των ΚΠΣ αλλά και της ΔΗΣΥ, μέσω του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ που θα συζητηθεί στο επικείμενο συνέδριο μας:
Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που ενισχύει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως εκφράζεται από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Της Αριστεράς του κράτους δικαίου, της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης ανάπτυξης. Της Αριστεράς των δημοκρατικών αξιών που είναι ανοιχτή στην κοινωνία, στους νέους, στα κινήματα, στην Ευρώπη.
Κρατάμε τους όρους λοιπόν Ευρώπη, Αριστερά, Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ευρωκοινοβούλιο, Κράτος Δικαίου, Οικονομική Αποτελεσματικότητα, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κοινωνία, Νέοι, Κινήματα. Αριστερά των Δημοκρατικών Αξιών. Και πορευόμαστε.
Και για να ευλογήσω λίγο ακόμη τα γένια μας—εν γνώσει της ανδροκρατικής διάστασης της έκφρασης, αλλά τη βρίσκω τόσο χαρακτηριστική—σας παραθέτω και ένα απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του ενός εκ των τριών εκπροσώπων μας Γιάννη Τούντα (οι άλλοι δύο είναι ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο Νίκος Διακουλάκης) στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
«Όσο θα υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες, όσο οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, όσο η βία, η ανομία, η διαπλοκή, θα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, όσο ο καπιταλισμός καζίνο θα καταστρέφει το περιβάλλον, όσο η γυναίκα θα είναι σε υποδεέστερη θέση από τον άνδρα, όσο η διαφορετικότητα θα επισύρει τον κοινωνικό στιγματισμό, όσο η παιδεία και η υγεία δεν θα είναι δημόσια αγαθά προσιτά σε όλους, η Αριστερά θα συνεχίζει να υπάρχει και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.»
Αυτά λοιπόν για την ταυτότητα των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, και για να δούμε—τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου—πώς τα παραπάνω εφαρμόζονται εδώ που χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτοσύνης. Και Ναυτοσύνη ίσον άνοιγμα σε άλλους κόσμους και κουλτούρες, σε οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, στην τέχνη και την τεχνική της Ναυτιλίας και της Ναυπηγικής /Ναυπηγοεπισκευαστικής.
Το Πέραμα και το Κερατσίνι είστε παραδοσιακά αριστερά. Και ορθώς κάνετε. Η ιστορία σας είναι τέτοια—προσφυγιά, εργατικός πληθυσμός σε μόνιμη διεκδίκηση καλύτερων και ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας, δόμηση χωρίς κανόνες που καθιστούν ακόμη τη καθημερινότητα επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων, όπως π.χ. στο Άνω Πέραμα από ότι ξέρω. Όμως η Αριστερά σήμερα έχει αλλάξει πρόσωπο. Η σοσιαλδημοκρατία του Ανδρέα Παπανδρέου προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Τιμώ το ΚΚΕ, για μένα αντιπροσωπεύει πάντα το δίκαιο του εργάτη, αλλά πια σε κενό αέρος. Εκτός Ευρώπης? Η ένταξη μας στην Ευρωπαική Ένωση όχι μόνο μας έδωσε μαθήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά με τα ΕΣΠΑ και τις άλλες ποικίλες χρηματοδοτήσεις μας υποχρέωσε να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη σαν εργαλείο περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται. Όταν μιλάμε για Οικονομική Αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό.» Δίκαιες οι τελευταίες κινητοποιήσεις του Μαρτίου στη ναυπηγοεπισκευαστική για τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων. Όμως από όσο γνωρίζω (καθώς εγώ Πλακιώτισσα είμαι, και μετέπειτα Χαλανδραία, αλλά έχω ζήσει κι ένα χρόνο στο Πασαλιμάνι που πολύ αγάπησα), οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις για τα μεροκάματα είναι τόσο υψηλές που δε θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας. Μια λύση: oι αποδοχές να μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική σύμβαση εργασίας με τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς να αποκλίνουν βέβαια από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Και όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει με το πρόγραμμα Ελλάδα να δημιουργηθεί Σχολή Αλιείας καθώς διαθέτουμε τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Ευρώπης (γιατί να μην είναι έδρα η περιοχή της εμβληματικής Ιχθυόσκαλας), αντίστοιχα μπορεί να θεσμοθετηθεί, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, και Σχολή Μαθητείας στη Ναυπηγοεπισκευαστική, καθώς η μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλαιότερους στους νεότερους είναι απαραίτητη. Το Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής που υφίσταται πάντα πιστεύω στο Πέραμα θα συμπληρώσει την εικόνα και τη λειτουργία ενός βιομηχανικού, βιοτεχνικού και επιχειρησιακού πάρκου—λόγω των πολλών παρελκόμενων προς την ναυπηγοεπισκευαστική και την αλιεία βιοτεχνιών και επιχειρήσεων—αλλά και ενός κέντρου εκπαίδευσης, στην περιοχή Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Σαλαμίνα…
Αυτή τώρα η συζήτηση για μετάβαση του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας, λόγω BREXIT αλλά και γεωγραφικής θέσης και τεχνογνωσίας στην τεχνική διαχείριση των πλοίων, καθόλου δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Μπορεί το να γίνουμε CITY να μοιάζει ανεδαφικό καταρχήν, καθώς οι τράπεζες μας δεν έχουν λεφτά να δανείσουν, η δικαιοσύνη καθυστερεί απίθανα, το δημόσιο μας είναι δυσκίνητο, το φορολογικό μας πλαίσιο κινούμενη άμμος, και είναι και αυτή η εν γένει αβεβαιότητα που επικρατεί για το που πάει η χώρα, την οποία βέβαια προσάπτουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως αν θέλουμε μπορούμε. Το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ έχει σχέδιο αντιμετώπισης όλων των παραπάνω ζητημάτων:
- για υιοθέτηση δράσεων που να αυξάνουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας μέσω συνδυασμού κινήτρων, ώστε να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια με στόχο την άρση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) καθώς ανάπτυξη με capital controls δεν νοείται.
- για τη μηχανοργάνωση της δικαιοσύνης και την επιμόρφωση των δικαστών σε θέματα χρηματοοικονομικής, ελεγκτικής, φορολογικού συστήματος και εταιρικής διακυβέρνησης, και βεβαίως για την εξοικείωση των δικαστών με τις νέες τεχνολογίες
- για τη φορολογία με στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε τομείς και κλάδους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και επιβολή πολυετούς ισχύος τους, με την όποια αλλαγή να απαιτεί αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, με τη μισθολογική δαπάνη για κάθε νέα θέση εργασίας να υπολογίζεται ως “έξοδο” – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%, και έτσι μέσω μείωσης του φόρου, να επιδοτείται το μισθολογικό κόστος κάθε νέας θέσης, με ποσοστό 8-10%…
…Θα πρέπει όμως να βιαστούμε.
Πού θα βρεθούν τα χρήματα? Από τη μείωση πρώτα από όλα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2% από το 3,5%. Από την αύξηση των θέσεων εργασίας μέσω φορολογικών κινήτρων. Από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5 μονάδες, δηλαδή περίπου κατά 10% του συνολικού ύψους. Από την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ και άλλα) ώστε να προκαλέσουν μόχλευση πρόσθετων ιδιωτικών πόρων. Από την εξοικονόμηση επενδυτικών πόρων από τις υποδομές και τα έργα με ΣΔΙΤ. Από την άμεση αδειοδότηση περιφερειακών εστιών ανάπτυξης (project) με fast track διαδικασίες, με ιατρικό τουρισμό, σύνδεση γαστρονομίας, πολιτιστικού περιβάλλοντος και πρωτογενούς παραγωγής. Αυτά λέει το Πρόγραμμα Ελλάδα. Και βλέπετε, έχει όντως σχέδιο.
Το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ λέγεται έτσι γιατί στην εποχή του διαδικτύου δεν υπάρχουν απομονωμένες περιοχές—όσον αφορά τη γνώση και την επικοινωνία τουλάχιστον. Και αυτή την δυνατότητα επικοινωνίας είναι που η ΔΗΣΥ θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον. Θέλουμε δημοκρατία συμμετοχική και δημοκρατία ανοιχτή.
Με το Πρόγραμμα, θέλουμε όχι μόνο απλά θεματικές Επιτροπές Πολιτικής εσωτερικά της ΔΗΣΥ, αλλά και μόνιμο κατά περίπτωση Θεματικό Εργαστήριο με τη συμμετοχή στελεχών με ιδιαίτερη εμπειρία και προσφορά στην Δημοκρατική Παράταξη, εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, ανεξάρτητους ερευνητές, εθελοντές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Θέλουμε σε κάθε Περιφέρεια της χώρας να λειτουργεί Περιφερειακό Πολιτικό Εργαστήριο (ΠΠΕ) ως forum διαλόγου με πολιτικό, αναπτυξιακό και προγραμματικό χαρακτήρα, όπου θα προσκαλούνται ανένταχτα στελέχη του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.
Σας ευχαριστώ και σας περιμένουμε στο Συνέδριο όπου στα 6 εργαστήρια πολιτικής που θα λειτουργήσουν παράλληλα, η είσοδος θα είναι ανοικτή στο κοινό.
- Νέες τεχνολογίες. Ανάπτυξη, Εργασιακές Σχέσεις, Θέματα Δημοκρατίας.
- Θεσμοί, Σύνταγμα, Πολιτικό Σύστημα, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία
- Ανθρώπινα Δικαιώματα – Καταπολέμηση Διακρίσεων.
- Ένα σύγχρονο επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος.
- Πολιτισμός . Σύνδεση με Ανάπτυξη
- Νέα Γενηά
Η Ίρις Ζαχμανίδη, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιλαδημοκρατία”