Οι συχνές δημόσιες παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη τους τελευταίους μήνες (ομιλία στην προγραμματική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαιρετισμός στο συνέδριο του Ποταμιού, πανεπιστημιακές διαλέξεις και αρθρογραφία στον Τύπο) τροφοδότησαν διάφορα σενάρια σχετικά με πιθανή ενεργό ανάμειξή του στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά.
Ακριβέστερα, δεδομένου και του τέλματος στις εξελισσόμενες συζητήσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου, σε ορισμένους κύκλους που θα έβλεπαν θετικά μια απόπειρα να επανακάμψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο δόθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται ή ενδιαφέρεται να πράξει κάτι τέτοιο.
Πάντως, τα λεγόμενά του και οι τοποθετήσεις του για την προοπτική της Κεντροαριστεράς εξακολουθούν να βρίσκουν απήχηση σε όσους λαμβάνουν μέρος στις σχετικές διαβουλεύσεις, γεγονός που θορυβεί ένα τμήμα της νυν ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.
Η φημολογία γύρω από το πρόσωπο του Κώστα Σημίτη εντάθηκε έπειτα από το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο πολλά από τα στελέχη του ευρύτερου χώρου τον προτρέπουν να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνταξη της παράταξης, θεωρώντας τον ως τον καταλληλότερο για να εγγυηθεί τις διαδικασίες, οι οποίες -για ακόμη μία φορά- έχουν βαλτώσει.
Οπως σημειωνόταν στο ρεπορτάζ, «η άποψη που εκφράζεται είναι ότι θα μπορούσε να ενώσει την παράταξη για μια μεταβατική περίοδο χωρίς να απειλήσει τις φιλοδοξίες όσων ενδιαφέρονται να ηγηθούν».
Σαφής διευκρίνιση Σημίτη
Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, απαντώντας, επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα περί προσωπικών βλέψεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς ανήκει στα νεότερα στελέχη και σε εκείνους που βρίσκονται σήμερα στην ενεργό πολιτική.
Συμπληρωματικά, υπογράμμιζαν ότι ο Κώστας Σημίτης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ενός ρεύματος μεταρρύθμισης από όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, όμως «η επισήμανση αυτή δεν σημαίνει και την ανάληψη οργάνωσης αυτού του έργου». «Το συγκεκριμένο έργο», διευκρινίζουν, «ανήκει σε αυτούς που συμμετέχουν σήμερα ενεργά στην πολιτική ζωή και εκπροσωπούν τις διάφορες τάσεις της Κεντροαριστεράς». Με άλλα λόγια, διέψευδε κινήσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά, περιοριζόμενος στην έκφραση αγωνίας για την αναγκαιότητα να προκύψει ένα νέο, μεταρρυθμιστικό και πάνω απ’ όλα ενωτικό πολιτικό σχήμα.
Μετά τις διευκρινίσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη επικράτησε ανακούφιση και ακολούθησε η δήλωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για αποστομωτική απάντηση του πρώην πρωθυπουργού προς τους κύκλους εκείνους «που για δικούς τους λόγους, εδώ και καιρό, προσπαθούν να εμπλέξουν τον Κώστα Σημίτη στην τρέχουσα πολιτική διαδικασία». Ο Παύλος Χρηστίδης, αφού χαρακτήρισε «κεφάλαιο για τον χώρο» τον πρώην πρωθυπουργό, κατέληξε καλώντας όσους απεργάζονται ανάλογα σενάρια να αντιληφθούν «ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς αλλά τελικά εκτίθενται».
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Σημίτη λέγοντας ότι βοηθά και στηρίζει, ενώ για την απάντηση που έδωσε στο δημοσίευμα είπε ότι πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή και αυτονόητη δήλωση». Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε δε ότι η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς ευνοεί έναν τεχνητό διπολισμό «που κρατάει στη ζωή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπάρχει μέσα από την αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, αλλιώς θα είχε καταρρεύσει πολύ.
—
Πηγή: https://www.efsyn.gr