- Μετά τη διεξαγωγή της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;
Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών δεν είναι εκλογική σημαία ευκαιρίας, αλλά η βάση για την δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Στην Συνδιάσκεψη πραγματοποιήσαμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα, αυτό της προγραμματικής εμβάθυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με βάση το νέο προγραμματικό μας πλαίσιο απευθυνόμαστε σε όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, στον κόσμο της εργασίας και της νέας γενιάς, στους μη προνομιούχους. Σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στον δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για την απαραίτητη ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Η προγραμματική μας συνδιάσκεψη ήταν ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση το μεταβατικό διάστημα ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.
- Ξεπεράστηκε η παρεξήγηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη; Γιατί η εικόνα που δόθηκε με την στάση όλων των πλευρών δυσαρέστησε πολλούς.
Η εικόνα που δημιουργήθηκε αδικεί το όλο εγχείρημα. Οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα τους, η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει τα επώδυνα μέτρα και θα συζητάμε για τέτοιου είδους παρεξηγήσεις, για το πώς έγιναν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και το τι ειπώθηκε; Υπάρχει ειλικρινά κανείς που να πιστεύει ότι η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος εξαρτάται από αυτούς τους παράγοντες; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπάρχει αυτή η συναίσθηση της ευθύνης από όλους. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι αυτά έχουν ξεπεραστεί. Εξάλλου σήμερα δεν χωρούν παραγοντισμοί, μικροκομματικές περιχαρακώσεις και εγωισμοί. Τα πολλά εγώ έχουν ταλαιπωρήσει αυτόν τον χώρο, ο οποίος πρέπει να σταματήσει να είναι κατακερματισμένος. Απαιτείται συνένωση δυνάμεων και μαζί με την Φώφη Γεννηματά κάναμε την αρχή από τον Σεπτέμβριο που συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πρέπει να κινηθούμε σήμερα χωρίς υπεκφυγές, προσχηματικές δικαιολογίες και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γιατί αλλιώς ο λαός μας λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».
- Έχετε αμφιβολίες για τη στάση του Ποταμιού για το κατά πόσο επιθυμεί να συμπορευτείτε;
Πρέπει να αποφασίσουν όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο τι θέλουν. Συνεπώς πρέπει να αποφασίσει και το Ποτάμι τι θέλει πολιτικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σήμερα στην ουσία έχει τρεις επιλογές, να συμβάλει σε μία ευρεία συμμαχία της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου, να μείνει εκλογικά αυτόνομο ή να συμμετέχει σε μία συμμαχία με την ΝΔ, την Δράση και άλλες δυνάμεις της δεξιάς. Δεν μπορεί όμως αυτές οι επιλογές να μένουν ανοιχτές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα βλάψει κυρίως το ίδιο το Ποτάμι. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν μπρος-πίσω, χρειάζονται σταθερά βήματα, σαφή κατεύθυνση. Προσωπικά από την στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν από περίπου ένα χρόνο, εργάζομαι συστηματικά για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση, αρχικά να ενωθούμε ώστε στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούμε, το ένα δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα είναι προϋπόθεση του άλλου.
- Κεντροαριστερά ή νέος μεταρρυθμιστικός φορέας; Διατυπώνεται από πολλές πλευρές το ερώτημα.
Ισχυρός κεντροαριστερός μεταρρυθμιστικός προοδευτικός φορέας είναι η απάντηση. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα τα χαλάσουμε στους τίτλους και στις ονομασίες. Το πολιτικό σχέδιο, οι προγραμματικές θέσεις είναι το κρίσιμο. Με τους τίτλους και τις ονομασίες έπαιζε ο ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, τρόικα ή θεσμοί κ.ά., και όπως αποδείχθηκε δεν είναι αυτό το ζήτημα. Εμείς όμως δεν έχουμε ιδεοληψίες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κινούμαστε αποφασιστικά για μία ευρεία συμμαχία που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Σε αυτή την πρόταση δεν μπορεί όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα κόμματά τους να απαντούν ότι μεταβατικά δεν θέλουν το κόμμα τους να αποτελέσει και μέρος μίας ευρείας συμπαράταξης. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και απαιτεί συνεργασίες και εμείς ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του κόσμου το κάνουμε ήδη πράξη.
- Ποιες είναι οι προσδοκίες για το έργο της Επιτροπής Διαλόγου και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της;
Η Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Δημιουργεί νέες προσδοκίες στην ελληνική κοινωνία που δεν πρέπει να διαψευστούν. Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο. Όποιος τορπιλίσει αυτό το εγχείρημα στην πορεία, ουσιαστικά θα έχει να αντιμετωπίσει τους προοδευτικούς πολίτες, που θέλουν να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη παράταξη. Τις εργασίες της η Επιτροπή πρέπει να τις ολοκληρώσει τον Ιούνιο, με αυτό το χρονοδιάγραμμα του διμήνου ξεκίνησε και αυτό πρέπει να τηρηθεί. Η προσδοκία από την Επιτροπή είναι μία: να καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα δοθεί στα κόμματα και τις κινήσεις με στόχο την περαιτέρω σύγκλιση και συνεργασία.
- Η γραμμή ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, πόσο πειστική είναι όταν εξ αντικειμένου η κεντροαριστερά είναι πιο κοντά σε όρους πολιτικής γεωγραφίας στον ΣΥΡΙΖΑ απ΄ ότι στην ΝΔ;
Είναι πειστική επειδή δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε αλλά καταθέτουμε την δική μας προοδευτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης. Δεν θα ήταν πειστική αν θέλαμε να γίνουμε το συμπλήρωμα είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας αναπαλαιωμένος διπολισμός, μία καρικατούρα δικομματισμού δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας. Διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών ώστε όπως στην Ευρώπη έτσι και στην χώρα μας να υπάρχει ισχυρός εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το προγραμματικό σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική προοδευτική και κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης. Κοιτάξτε, όσον αφορά για τις γεωγραφικές συγγένειες, μερικοί λένε ότι η κεντροαριστερά που εκφράζουμε είναι κοντά στην κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, γεγονός που δεν ισχύει καθώς οι πολιτικές της ΝΔ δεν έχουν σχέση με το κέντρο, άλλοι πάλι λένε ότι η κεντροαριστερά που εκφράζουμε είναι κοντά στην αριστερά του κ. Τσίπρα, κάτι που και πάλι δεν ισχύει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί πολιτικές της αριστεράς. Εμείς ανασυγκροτούμε τον αυτόνομο προοδευτικό πόλο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που έχει ανάγκη ο τόπος απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.
- Συμφωνείτε με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Επιμένετε στην απλή αναλογική;
Θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν επέμενα σε μία πάγια θέση του ευρύτερου χώρου της αριστεράς και αν έλεγα άλλα χθες άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης είπε ότι αν καθιερωθεί η απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο έχει απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πάγιες, διαχρονικές θέσεις του ευρύτερου χώρου της αριστεράς. Ειλικρινά λυπάμαι. Με αυτό τον τρόπο καταρρακώνουν συνολικά την αξιοπιστία της αριστεράς και του πολιτικού συστήματος, δεν το καταλαβαίνουν; Γιατί άραγε το κάνουν, για τις καρέκλες της εξουσίας ή άλλαξε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι είχαν αυταπάτες και για το συγκεκριμένο θέμα; Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητη με σκοπό την πιστή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
—
Πηγή: http://www.dim-ar.gr/