Υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο οποίος θα διεκδικήσει την αλλαγή των συσχετισμών στο υπάρχον πολιτικό τοπίο, τάσσεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Κ», ο κ. Θεοχαρόπουλος λαμβάνει αποστάσεις από τη σημερινή κυβέρνηση την οποία περιγράφει ως «μηχανισμό εξουσίας» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση ούτε με την Αριστερά ούτε με την Κεντροαριστερά. Επισημαίνει την ανάγκη για ανάδειξη επικεφαλής του νέου κόμματος από τη βάση, ωστόσο δεν διευκρινίζει αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία, καθώς, όπως λέει, πρέπει αρχικά να συγκροτηθεί ο φορέας. Ο κ. Θεοχαρόπουλος απευθύνει, εμμέσως πλην σαφώς, πρόσκληση προς το Ποτάμι και τον κ. Στ. Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι «μόνο μια ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο», ο οποίος προς το παρόν παραμένει κατακερματισμένος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δηλώνει απαισιόδοξος για το μέλλον και τονίζει ότι «τα δύσκολα έρχονται», λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης.
– Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Υπάρχει κάποιο σχέδιο που οδηγεί σε πραγματική διεύρυνση ή απλά πρόκειται για συνένωση μηχανισμών, όπως σας κατηγορούν αρκετοί;
– Πραγματοποιούμε σήμερα ακόμη ένα μεγάλο βήμα, αυτό της προγραμματικής εμβάθυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών δεν είναι εκλογική σημαία ευκαιρίας, αλλά η βάση για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στον κόσμο της εργασίας και της νέας γενιάς, στους μη προνομιούχους. Τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στον δρόμο που οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
– Υπάρχει πολιτικός χώρος για έναν φορέα της Κεντροαριστεράς;
– Οχι μόνο υπάρχει χώρος, αλλά η χώρα μας έχει ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ από μια σύγχρονη Κεντροαριστερά. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στην Ελλάδα είχαμε την ξαφνική ισχυροποίηση του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού και ανέλαβε την εξουσία. Δεν πρέπει κανείς να συγχέει τη σημερινή κυβέρνηση –που είναι ένας μηχανισμός εξουσίας, με αυταπάτες– συνολικά με την Αριστερά, ακόμη περισσότερο με την Κεντροαριστερά. Σε αυτό το πολιτικό τοπίο διεκδικούμε την αλλαγή συσχετισμών.
Εκλογή από τη βάση
– Θα είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, εφόσον, βέβαια, οι διεργασίες οδηγήσουν εκεί;
– Σε αυτή την πορεία δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Προσωπικά αισθάνομαι την ευθύνη να συνεχίσω να δρω με μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Οσον αφορά την εκλογή ηγεσίας, η ανάδειξη επικεφαλής μπορεί να γίνει με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία, με άμεση εκλογή από τη βάση, με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό. Προηγούνται όμως βήματα όπως οι συλλογικές διαδικασίες με όσους θα συμμετάσχουμε στο νέο εγχείρημα και η συγκρότηση του διευρυμένου φορέα.
– Πιστεύετε ότι η προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού θα έχει ευτυχές τέλος;
– Η προσπάθεια συνεργασίας και η επιτροπή διαλόγου που συγκροτήθηκε αποτελούν πολύ θετική εξέλιξη. Δημιουργούν νέες προσδοκίες που δεν πρέπει να διαψευστούν. Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μικροκομματικές περιχαρακώσεις, παραγοντισμοί και ηγεμονισμοί. Ο ευρύτερος χώρος συνεχίζει και σήμερα να είναι κατακερματισμένος. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μια ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο.
– Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα πέρασαν και έπονται καλύτερες ημέρες. Συμφωνείτε;
– Το αντίθετο. Τα δύσκολα με τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μπροστά μας. Συμφωνώ όμως με τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι «τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα» και «ζήτω που καήκαμε» αν φθάναμε μέχρι σήμερα και δεν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία. Και καήκαμε και τα χειρότερα έρχονται, αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και οφείλεται στις αυταπάτες του πρωθυπουργού, τις οποίες πρόσφατα παραδέχθηκε.
Η αντιπρόταση
– Ποια μπορεί να είναι μια κεντροαριστερή αντιπρόταση στο μνημόνιο; Υφίσταται ή απλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετατρέπεται σταδιακά σε κόμμα διαμαρτυρίας;
– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ασκεί εποικοδομητική και όχι στείρα αντιπολίτευση, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη στάση μας στη Βουλή. Η σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση παρουσιάζεται σήμερα στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και περιλαμβάνει ένα νέο σχέδιο που συνδέει άρρηκτα την καθοριστική για τη χώρα παραγωγή του πλούτου με την αναδιανομή του υπέρ των αδυνάτων, με στόχο να προσδώσει στην ανάπτυξη μόνιμα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και να ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη. Η υγιής επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο κράτος παροχής υπηρεσιών στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, με ταυτόχρονη ύπαρξη κανόνων ανταγωνισμού, είναι μια σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση. Η Ελλάδα χρειάζεται «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο σώμα της. Αυτές μπορεί να τις εφαρμόσει η σύγχρονη Κεντροαριστερά με την ενεργό στήριξη της κοινωνίας.
—