Τα περί αβύσσου μεταξύ του άλλοτε κραταιού κόμματος και της Κουμουνδούρου ακούγονται άλλωστε συχνά στις συζητήσεις των στελεχών της σημερινής συμπολίτευσης, που συνήθως κρατούν τις ίδιες αποστάσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.
Και μπορεί πολλές φορές να ενισχύονται διαρροές και σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αλλά τα γεγονότα άλλα δείχνουν.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό διατηρούνται «τείχη» που εμποδίζουν την όποια συνεννόηση ή και συνεργασία της μονοψήφιας Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατήσει τις γέφυρες ανοιχτές με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένεια και τους ηγέτες της, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εντός του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς.
Η συνάντηση στη Ρώμη
Υπό αυτή την έννοια η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα για δεύτερη φορά στο κλειστό τραπέζι των σοσιαλδημοκρατικών αρχηγών στη Ρώμη στις 20 Μαΐου δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τα στελέχη του. Την πρώτη φορά, μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ, έδωσε το «παρών» στα Ηλύσια Πεδία μαζί με τους πρωθυπουργούς Μ. Ρέντσι, Α. Κόστα, τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ κ.ά.
Δεν είναι από τώρα γνωστό αν στη συνάντηση της Ρώμης ασκηθούν πιέσεις προς τον Ελληνα πρωθυπουργό προκειμένου να απλώσει και στο εσωτερικό γέφυρες συνεργασίας προς τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις.
Η Φώφη Γεννηματά πάντως ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Εχει δίκιο ο κ. Τσίπρας. Χρειαζόμαστε αριστερούς για την Κεντροαριστερά, αλλά τι να κάνουμε που τον κ. Καμμένο μάς τον πήρε ο ίδιος;», δήλωσε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν πρόσφατα στη Βουλή άκουσε τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει -και εκείνος με νόημα…- ότι «Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν υπάρχει».
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η Φώφη Γεννηματά που έχει βρεθεί στις συναντήσεις αρχηγών του ΕΣΚ πριν από τις Συνόδους Κορυφής, έχει δεχθεί κρούσεις για να ξεκινήσει διάλογο με τον Αλ. Τσίπρα σχετικά με πιθανή συνεργασία. Οι ίδιες πληροφορίες από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο λένε από την άλλη ότι τελευταίως οι Ευρωπαίοι, όπως οι κ. Σουλτς και Πιτέλα, ασχολούνται κυρίως με το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης – ειδικά μετά μετά τη στροφή που έκαναν οι Ποδέμος μακριά από την πιθανή συμφωνία με τους σοσιαλιστές στην Ισπανία.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, παρακολουθούν βήμα βήμα τις κυβερνητικές επιλογές και εκτιμούν ότι στην πορεία προς την ψήφιση των νέων μέτρων, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να εμπλέξει την αντιπολίτευση με στόχο να την εκθέσει για την άρνησή της να στηρίξει τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.
«Ακόμη και να ζητήσει πλειοψηφία των 180 βουλευτών, φοβούμενος ότι αλλιώς θα επωμιστεί όλα τα βάρη, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου, όταν Σαμαράς και Τσίπρας σφύριζαν… αλλού, εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε ρότα», υπογραμμίζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχει στις διεργασίες για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς (με το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις).
Την ίδια ώρα και οι «πρωταγωνιστές» του νέου εγχειρήματος αντιλαμβάνονται και το ομολογούν ότι οι διάφορες επιτροπές δεν θα φέρουν λύση. Τα μεν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οχυρώνονται πίσω από την πρόβλεψη ότι ανεβάζουν τα ποσοστά τους μέσω της προσέλκυσης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τα δε στελέχη της ηγετικής ομάδας του Ποταμιού δεν βλέπουν αδιάφορα τις παρασκηνιακές ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη.
Μια φράση δε του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Βήμα FM» σχετικά με τη δημιουργία φιλοευρωπαϊκού τόξου στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάθε άλλο παρά πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη στα γραφεία βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Αν έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να σκεφτούμε το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον του καθενός», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν είναι πολύ πιθανές οι πρόωρες εκλογές.
Συνεργασίες
Οι γνωρίζοντες προβλέπουν ότι αφετηρία σημαντικών εξελίξεων και στην Κεντροαριστερά θα είναι ενδεχομένως η δημόσια δέσμευση υπουργών της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά την αξιολόγηση. Και αυτό γιατί στον σχεδιασμό προβλέπονται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις συνεργασίες κομμάτων και κινήσεων, ένθεν κακείθεν.
Το κόμμα, για παράδειγμα, του Γιώργου Παπανδρέου αν και δεν συμμετέχει διά των στελεχών του στην κοινή επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, εξακολουθεί να μιλά για την ανάγκη συνεργασιών και τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας. Θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον Μάη;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτάσσει τον ως αφετηρία τον διάλογο που θα γίνει στη Συνδιάσκεψη στις 14, 15 Μαΐου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) και οι εκπρόσωποι των Κινήσεων θα συζητήσουν για τη δημιουργία ενός νέου και ενιαίου φορέα αφού συμφωνήσουν την κοινή προγραμματική ατζέντα.
Εάν δεν μεσολαβήσουν από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο ραγδαίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, τότε δύσκολα -στοιχηματίζουν έμπειρα στελέχη του χώρου- θα γίνουν τολμηρά βήματα υπέρ της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς.
—
Πηγή: http://www.ethnos.gr