Η ανάγκη συγκρότησης με ταχείς ρυθμούς της νέας και μεγάλης Προοδευτικής και Μεταρρυθμιστικής Παράταξης στο μεσαίο χώρο, τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε χθες από την κίνησης «Μετταρυθμιστές», την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο «Χυτήριο», στην Αθήνα.
Θέμα της συζήτησης ήταν «Η Χώρα σε Κρίση και Αδιέξοδα- Κεντροαριστερά αν όχι τώρα πότε;» κι ομιλητές τον Σπύρο Λυκούδη, την Πόπη Διαμαντάκου και τον Νίκο Διακουλάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.
Στην ομιλία του ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης,σημείωσε πως ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα η συνάντηση Θεοδωράκη- Γεννηματά που επιταχύνει τις διαδικασίες αλλά και γεννά προσδοκίες.
«Πρόκειται- όπως είπε- για μια βαθύτατη πολιτική διαδικασία στην οποία καλούνται και πρέπει να συμμετάσχουν όλοι όσοι αγωνιούν για τη χώρα και πιστεύουν, όπως εγώ, όπως εμείς, ότι χωρίς την παράταξη αυτή η χώρα δεν μπορεί να πάρει την προοδευτική μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που χρειάζεται για να βγει από την κρίση, να θεραπεύσει τις παθογένειές της, να αποκτήσει περισσότερη αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, να ανοίξει τα φτερά και τις προοπτικές της. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών από διάφορους κρίσιμους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους θα έχει καταλυτική και καθοριστική σημασία για την τελική έκβαση.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά δεν πρέπει συνάμα να τις φοβόμαστε. Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Και τις προσωπικές και τις αντικειμενικές. Είμαι γι αυτό βέβαιος, εάν επιδειχθεί η ανάλογη καλή θέληση και πολιτική βούληση. Πιστεύω ότι υπάρχουν. Απομένει να το διαπιστώσουμε και στην πράξη». ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ
Η Πόπη Διαμαντάκου, σημείωσε πως «θα αποτύχει μια απλή ένωση προσώπων και μάλιστα, προσώπων τα οποία πρωταγωνίστησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διάφορους τομείς, βρέθηκαν σε υπουργεία, άσκησαν εξουσία ή αξιοποίησαν την σχέση τους με αυτή- και ο κόσμος γνωρίζει ποιοι είναι» Τόνισε, πως ο νέος φορέας «θα πρέπει να πείσει ότι διαμορφώνει σχέδιο και μέθοδο κάνοντας πράξη την συνεργασία για την επιτυχία τους» και ανέφερε πως στο πρόγραμμά του ο φορέας αυτός θα πρέπει να πείσε ότι μιλάει για μια άλλη Ελλάδα και όχι για αναπαλαίωση, δηλαδή:
την απαλλαγή από τον κρατισμό,
σαφές σχέδιο για τον δημόσιο τομέα, όπου θα προτάσσεται η αξιολόγηση παντού,
φορολογικό σχέδιο απλό, σύγχρονο και δίκαιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις,
σχέδιο για οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ποιες δυνάμεις χρειάζεται να ενισχυθούν για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν (καινοτομία, τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή) και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, βασισμένο στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την εγγύηση της ασφαλούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων, αλλά και με γνώμονα την φροντίδα και την προστασία των πολιτών της χώρας
Ο Νίκος Διακουλάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”, στην παρέμβασή του τόνισε ότι «δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσουμε, για πρώτη φορά από κοινού, αντλώντας διδάγματα από τις προηγούμενες εμπειρίες, καθώς παραμένει έντονη και πιεστική η ανάγκη και η απαίτηση του κόσμου μας, για ένα ενιαίο ισχυρό προοδευτικό πόλο, πριν παγιωθεί ένα νέο δικομματικό σκηνικό»
Οπως είπε.οι ενωτικές προτάσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δημιουργούν μια νέα προσδοκία. και οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», τις στηρίζουν και ζητούν να περάσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα, για να μην πάει χαμένη μια ακόμη ευκαιρία. Τόνισε , ωστόσο, πως «για να πετύχει το νέο εγχείρημα χρειάζεται ειλικρίνεια και υπερβάσεις από όλους. Αν δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για προσπάθεια διάσωσης των υπαρχόντων κομμάτων, δια της συγκόλλησης με συμφωνίες κορυφής, για να αθροιστούν τα συρρικνούμενα ποσοστά τους, αυτό δεν ενδιαφέρει την ευρύτερη κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», κατέληξε. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ