Ομιλία του Γιάννη Τούντα εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στη σημερινή εκδήλωση των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε μαζί ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για το μέλλον της χώρας μας.
Με μια κυβέρνηση ανίκανη να κυβερνήσει, με την οικονομία να διαλύεται , το προσφυγικό να βουλιάζει τη χώρα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό να έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με τις καθεστωτικές αντιλήψεις των κυβερνώντων να πλήττουν καθημερινά το κράτος δικαίου και να αμφισβητούνται προκλητικά τα εθνικά μας κεκτημένα, αλλά και με την πλειονότητα του λαού διαποτισμένη από τον δεξιό και αριστερό αντιμνημονιακό λαϊκισμό να αντιτίθεται στα επώδυνα μέτρα, ο τόπος αντιμετωπίζει πλέον την απειλή μιας νέας εθνικής τραγωδίας.
Την απειλή αυτή μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνο μια κυβέρνηση των ευρύτερων δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όμως, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης είναι δύσκολο να προκύψει από τη σημερινή βουλή, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γαντζωμένος με νύχια και με δόντια στην εξουσία και όσο η δεξιά του κ. Μητσοτάκη προτιμά να παραλάβει ερείπια για να αναβιώσει ένας νέος αδιέξοδος δικομματισμός. Ούτε και από την επόμενη βουλή θα μπορέσει να προκύψει, εάν δεν αλλάξουμε τους σημερινούς συσχετισμούς. Γιατί εμείς δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ δεν θα γίνουμε.
Και οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν όταν εμείς καταφέρουμε να ανασυγκροτήσουμε και να ισχυροποιήσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη. Όμως τον στόχο αυτό δεν θα τον πετύχουμε μόνο με συνεννοήσεις κορυφής, ούτε με συγκολλήσεις κομματικών μηχανισμών. Η ισχυροποίηση της Παράταξης μας θα προέλθει κυρίως όταν εμπνεύσουμε και κινητοποιήσουμε την ευρύτερη κοινωνική μας βάση, τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες που ο θυμός και η απογοήτευση, άλλους τους έχει παροπλίσει πολιτικά και άλλους τους έστειλε στην τρύπια αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα το πετύχουμε όταν εκφράσουμε και ικανοποιήσουμε τα δύο βασικά τους αιτήματα. Το αίτημα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και το αίτημα της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. Ενότητα χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς και ανανέωση σε πρόσωπα, σε πρακτικές και κυρίως σε θέσεις.
Εμείς θέλουμε την ενότητα με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, με τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με κορμό όμως τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία. Δεν θα αφήσουμε τις μεγάλες αξίες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της διαφορετικότητας, τις αξίες που έχτισαν την ευημερούσα μεταπολεμική Ευρώπη, να τις λεηλατήσουν ο εθνικολαϊκισμός, ο κρατισμός και ο παλαιοκομματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα τις αφήσουμε να εξασθενήσουν διαχεόμενες σε ένα νεφελώδες Κέντρο.
Από την άλλη όμως, είναι σαφές πως η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει κουραστεί και έχει φθαρεί από τον πολυετή κυβερνητισμό. Πρέπει να ξαναβρεί τον ριζοσπαστισμό της, την αρχική μεταρρυθμιστική ορμή της. Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πολιτική-προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που οργανώνουμε τον Μάιο, γιατί εκτός από τη διακήρυξη και τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας, που θα πρέπει να κατοχυρώνουν τη συμμετοχικότητα και τη συλλογικότητα από τη βάση ως την κορυφή, χωρίς να καταλύεται στη φάση αυτή η αυτονομία των επιμέρους κομμάτων και δυνάμεων, θα αποφασίσουμε και για ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα αποτελεί πειστική και ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και για την ανόρθωση της χώρας. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν οι εργασίες των έξι επιτροπών προγραμματικών θέσεων για να αρχίσει μέσα στον Μάρτιο ο προγραμματικός διάλογος, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά κυρίως με την κοινωνία.
Και αυτός ο προγραμματικός διάλογος είναι η καλύτερη γέφυρα για να διαβούμε το Ποτάμι και να συναντήσουμε την πρόσφατη θετική πρόταση του Στ. Θοδωράκη για διάλογο με τον ευρύτερο χώρο. Πρόταση που δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για τη συνάντηση των δυνάμεων που βρίσκονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η πρόταση όμως του Στ. Θοδωράκη παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες. Ούτε κέντρο είμαστε εμείς, ούτε τα κόμματα μπορεί να παραμείνουν αμέτοχα. Γι’ αυτό και πολύ σωστά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρότεινε να συγκροτήσουμε μία Επιτροπή με στελέχη που να σηματοδοτούν όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις.
Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει άμεσα να διερευνήσει τις δυνατότητες ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου, που θα αναδεικνύει ένα προωθημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, μπολιάζοντας τη μεγάλη παρακαταθήκη της Σοσιαλδημοκρατίας με ότι καλύτερο έχει να προσφέρει ο πολιτικός φιλελευθερισμός του Κέντρου. Και εάν συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα, τότε θα μπορούμε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε ο δρόμος του διαλόγου να μετατραπεί σε λεωφόρο ανασυγκρότησης της μεταρρυθμιστικής Δημοκρατικής Παράταξης.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση, τα Περιφερειακά Συμβούλια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εσείς όλοι, έχετε να επιτελέσετε ένα πολύ σημαντικό έργο. Να οργανώνετε τον προγραμματικό διάλογο με την τοπική κοινωνία, να συντονίσετε τη δράση μας σε κάθε Περιφέρεια και να δημιουργήσετε ένα οργανωτικό ιστό σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο της Περιφέρειας, για να μπορούν να ενεργοποιηθούν κοντά μας όλοι σε ενδιαφερόμενοι προοδευτικοί πολίτες και κυρίως οι νέοι που αναζητούν την υπέρβαση του παλιού, χωρίς τα βαρίδια και τις παθογένειες του παρελθόντος.
Και αυτή την υπέρβαση μπορούμε να την πετύχουμε εάν προχωρήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς προσωπικές στρατηγικές, χωρίς κομματικούς πατριωτισμούς. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρας μας, όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.