Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΛΑΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ “ΚΙΝΗΣΕΩΝ”, ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ CARAVEL 21/2

12716357_10153879751860729_5656616707637521546_o

Σήμερα στο Caravel χτυπάει η καρδιά των δημοκρατικών πολιτών της Αττικής και των νησιών του Αιγαίου μας.

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση, εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Σήμερα προχωράμε ένα βήμα μπροστά στην επίπονη αλλά συνάμα γοητευτική πορεία για την δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα που έχει ανάγκη η χώρα.

Οι Κινήσεις Πολιτών είμαστε εδώ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, σταθεροί σύμμαχοι, και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενεργοποιώντας ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καλώντας και άλλους να συστρατευθούν μαζί μας, με ίσους όρους, στον δρόμο της ενότητας και της ανανέωσης που αρχίσαμε με την ΕΛΙΑ και την Δημοκρατική Παράταξη και συνεχίζουμε ως ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σήμερα, είναι πια φανερό πως οι δικοί μας στόχοι, είναι πια μια αδήριτη και επείγουσα ανάγκη για τη χώρα, μπροστά στα αδιέξοδα μιας ανήμπορης συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Με την κυβέρνηση ανίκανη να κυβερνήσει, με την οικονομία να καταρρέει, με την πλειοψηφία του λαού να μην συνειδητοποιεί ότι χωρίς επώδυνα μέτρα δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση, με το μεταναστευτικό πρόβλημα να διογκώνεται οδηγώντας μας σε γεωστρατηγική κρίση, προβάλλει η απειλή μιας νέας εθνικής τραγωδίας.

Από την άλλη η Δεξιά ως αξιωματική αντιπολίτευση από τη μία επενδύει στην τακτική του ώριμου φρούτου για να επανέλθει στην κυβέρνηση και από την άλλη προσπαθεί να καμουφλάρει με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων τις βασικές της επιλογές που δεν είναι τίποτα άλλο από αντικοινωνικές, συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες συνταγές που δεν αποτελούν λύση ούτε για την  Ευρώπη ούτε για τη χώρα μας.

Η χώρα δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια δύο πόλων που όχι μόνο έχουν συνηθίσει να βρίσκονται στους ακριβώς αντίθετους ρόλους από αυτούς που έχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και που δεν δείχνουν να προτίθενται να ασχοληθούν με τους νέους τους ρόλους.

Η υπόθεση της δημιουργίας της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης όπου σε αυτή θα συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας  και του προοδευτικού κέντρου αποτελεί πλέον μονόδρομο για τη χώρα μας και οφείλουμε όλοι να γίνουμε καταλύτες ώστε να επιταχυνθεί η εξέλιξη αυτή.

Ουδείς πλέον δεν έχει την πολυτέλεια ανάδειξης προσωπικών στρατηγικών και κομματικού πατριωτισμού.

Ο χώρος που ανέλαβε μόνος του το 2009 την ευθύνη να σώσει τη χώρα οφείλει και τώρα να αγωνιστεί για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Το φορτίο και οι ευθύνες που αναλαμβάνει πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μεγάλο διότι οφείλει να αποτελέσει τον κύριο πυλώνα της δομικής αντιπολίτευσης και να αναπληρώσει αυτά που στερούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή την παραγωγή πολιτικής μέσα στο υπαρκτό περιβάλλον με τις δυσκολίες του, που επιβάλλουν περισσότερη δουλειά, περισσότερη συλλογικότητα, περισσότερη αξιοσύνη.

Το κυνήγι των θέσεων εξουθένωσε τον ελληνικό λαό και η αναξιοπρέπεια κομμάτων που θέλουν να ηγούνται ενώ δεν μπορούν καν να αυτοσυντονιστούν δεν αποτελεί πλέον πηγή έμπνευσης των πολιτών.

Η πολιτική ηθική της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από μία ατάκα περί καθηλωμένων σε καρέκλες με εμμονικές ιδέες. Πράγματι υπάρχουν καθηλωμένοι σε εμμονικές ιδέες μόνο που αυτοί δεν είναι τα άτομα με αναπηρία και οι καρέκλες δεν είναι τα αμαξίδια τους. Άλλες είναι οι καρέκλες που λατρεύουν τόσο κάποιοι ώστε να παραμένουν καθηλωμένοι πάνω τους και όσο για τις εμμονές τους όλοι τις γνωρίζουμε και όλοι τις πληρώνουμε ακριβά.

Όσοι, λοιπόν, πιστεύουμε στην ύπαρξη ενός κενού που πρέπει να συμπληρωθεί σε υγιείς βάσεις ανάδειξης ενός νέου πολιτικού λόγου, με ένα πολιτικό προσωπικό απαλλαγμένο από προσωπικές στοχεύσεις και οραματιζόμενο να ξαναγεννήσει την ελπίδα και να ξανακτίσει το μέλλον οφείλουμε να παλέψουμε με το χρόνο, να τον εκμηδενίσουμε και να ενωθούμε σε μία δύναμη ΤΩΡΑ!

Οι πρόσφατες προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ένα θετικό βήμα ανοίγοντας το δρόμο για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων και στελεχών της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου.

Οι Κινήσεις των Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία εργαζόμαστε για τη δημιουργική ενεργοποίηση και άμεση συμμετοχή των πολιτών, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αναζητούν την πολιτική έκφραση έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια.

Κατά την άποψή μας στη διαδικασία προς τη Συνδιάσκεψη ως εκκίνηση, ενδιάμεσο σταθμό ένα ιδρυτικό συνέδριο στον κατάλληλο χρόνο και εφόσον εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κομμάτων, προσώπων και φορέων και τελικό στάδιο την εκλογή νέας ηγεσίας ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί:

(α)   στην αντιπροσωπευτική σύνθεση του πανελλαδικού σώματος που θα συγκληθεί και το οποίο θα αποφασίσει την ονομασία, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, τη διακήρυξη και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων.

(β)    στη διαμόρφωση συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση και ισότιμη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων δυνάμεων και στελεχών, κεντρικά αλλά και σε κάθε δήμο της χώρας.

(γ)    στον τρόπο και τον χρόνο εκλογής της νέας ηγεσίας, αλλά  και στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας  των κεντρικών οργάνων, που θα κατοχυρώνουν την ενιαία πολιτική λειτουργία, χωρίς να καταλύεται η πολιτική και οργανωτική αυτονομία των επιμέρους κομμάτων και φορέων, μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις  στο μέλλον για την οργάνωση ενός ιδρυτικού συνεδρίου και τη δημιουργία ενιαίου κόμματος.

(δ)  στην οργάνωση του πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην αποσαφήνιση της πολιτικής ταυτότητας του νέου φορέα και της πρότασης για την έξοδο  από  την κρίση, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής η οποία θα μετουσιωθεί σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για   το δημοκρατικό,  αναπτυξιακό, Ευρωπαϊκό  μέλλον της  χώρας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, ας ξεθολώσει τις πολιτικές του θέσεις διότι μόνο βάσει προγραμματικών θέσεων είναι εφικτό να επιχειρηθούν βήματα διαλόγου που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε συγκλίσεις και να μας μετατρέψουν σε μία ακόμη πιο ορμητική δύναμη.

Κυρίως όμως αυτό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί είναι ότι όλα τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν και θα συναποφασιστούν με διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, χωρίς μονομερείς δεσμευτικές επιλογές που θα ακυρώνουν τον συμμετοχικό και δημοκρατικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Φίλες και Φίλοι

Εκτιμούμε ότι οδεύουμε προς την τελευταία πράξη του έργου και από όλους μας χρειάζονται υπερβάσεις αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, όλοι μαζί, την κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου ώστε να τελειώσει αυτό το έργο με happy end και όχι να έχουμε το the end.

Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε.   Καλό μας αγώνα!

 

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια