Για τα Πενήντα χρόνια ΠΑΣΟΚ και τα Εννιά χρόνια πολιτικής παρουσίας των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία | Για τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Σοσιαλδημοκρατία 3.0 είναι ο Οδηγός των Εξελίξεων

Την 4η Σεπτεμβρίου 2024 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και εννιά από την ίδρυση των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” (ΚπΣΔ). Οι επέτειοι αυτοί είναι μια καλή αφορμή για αναστοχασμό για την ιστορική διαδρομή, τα επιτεύγματα και την συμβολή του ΠΑΣΟΚ στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της πατρίδας μας όσο και για τα λάθη και τις παραλήψεις του. Θωρούμε ότι αυτό που θα κρατήσει την παράδοση του ΠΑΣΟΚ ζωντανή είναι να μελετηθεί, να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η πολιτική του κληρονομιά, με τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία, ώστε να αποτελέσουν τις βάσεις για την μετεξέλιξη του στην νέα σύγχρονη, προοδευτική και δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Για τις ΚπΣΔ είναι μια αφορμή να αποτιμήσουν τη συμβολή τους για τη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής που θα πηγάζουν από τις αρχές και την ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά που θα εδράζονται όμως στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές πραγματικότητες όπως διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς.

Ο στόχος των ΚπΣΔ ήταν από ιδρύσεως τους η ανασυγκρότηση της μεγάλης κυβερνώσας προοδευτικής παράταξης γύρω από το πρόγραμμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Οι ΚπΣΔ συμμετείχαν καταρχάς στο σχηματισμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και ΚπΣΔ), στη συνέχεια στο σχηματισμό του Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ ΚΙΔΗΣΟ ΔΗΜΑΡ ΚπΣΔ ΕΔΕΜ Ποτάμι) και σήμερα εντάσσονται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Δεν μετασχηματίστηκαν ποτέ σε κόμμα καθώς λειτουργούν με εθελοντική πολιτική αυτοοργάνωση αξιοποιώντας πρωτίστως τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (διαδικτυακές συνομιλίες και παρουσιάσεις, έρευνες με μορφή διαδικτυακού ερωτηματολογίου κ.α.)

Οι ΚπΣΔ ως πολιτικός οργανισμός, που δεν προσέλαβε χαρακτηριστικά κόμματος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαλόγου για βαθύτερη και τολμηρότερη σύγκλιση και ανασυγκρότηση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Στόχος μας είναι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις  να μετεξελιχθούν στον σύγχρονο και ισχυρό φορέα της σύγχρονη κεντροαριστεράς που με κορμό το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα αποβλέπει σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, ισόρροπης, ήπιας, και βιώσιμης ανάπτυξης, ουσιαστικής και συμμετοχικής δημοκρατίας με σεβασμό στη διαφορετικότητα και μέριμνα για την ευημερία όλων αλλά και για την διασφάλιση της ειρήνης σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ΚπΣΔ χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής γίνονται σε πνεύμα ενότητας και πολιτικού πολιτισμού.

Η ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών και η παρουσίαση  από τους υποψηφίους Προέδρους των πολιτικών τους προτάσεων εμπλουτίζει και διαμορφώνει την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής ως κόμματος της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας.

Η πολιτική μας πρέπει να κοιτά το μέλλον, όχι το παρελθόν!

Εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου θεωρούμε ότι κοινός στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και η ομαλή έκφραση της βούλησης των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο οι εσωκομματικές διαδικασίες να διεξαχθούν τουλάχιστον με υβριδική μορφή  δηλαδή τόσο εξ αποστάσεως με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία (e–voting) με κλειστό μητρώο όσο και με φυσική παρουσία με διαπίστευση σε πραγματικό χρόνο (online) με βάση τον εκλογικό κατάλογο που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και μέλη της ΕΔΕΚΑΠ, όλους τους υποψηφίους Προέδρους και το Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητήσαμε να εφαρμοστεί υβριδική ψηφοφορία και παραθέσαμε αναλυτικά την πρότασή μας.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν τα οριζόμενα στο καταστατικό και με διασφαλισμένη την αξιοπιστία του συνόλου των διαδικασιών.

Την  εκλογή Προέδρου και τις συζητήσεις που γίνονται πρέπει να την ακολουθήσει η εμβάθυνση  και η εξειδίκευση του πολιτικού μας προγράμματος. Αυτό πρέπει να γίνει  με συστηματικό και συμμετοχικό τρόπο, με την ματιά μας όχι στο παρελθόν αλλά στο μέλλον. Πρέπει να  αναλύουμε τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και να διαμορφώνουμε πολιτικές για την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία. Η  αντιμετώπιση των νέων ανισοτήτων και οι πολιτικές στήριξης για τις κοινωνικές ομάδες που ωθούνται στο περιθώριο από το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας!

Σήμερα, η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Οι ΚπΣΔ έχουν επεξεργαστεί και διατυπώσει σειρά προτάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας  και της ΕΕ συνολικά, τις πολιτικές για την έξοδο από τις αλλεπάλληλες κρίσεις με επίκεντρο την αναμόρφωση των σχέσεων κράτους / αγορών / κοινωνίας, τις νέες σχέσεις μεταξύ πολιτικής δημοκρατίας, οικονομίας της αγοράς και κοινωνικής δημοκρατίας κ.α. ( Οι θέσεις μας παρουσιάζονται αναλυτικά στο https://socialdemo.gr/  )

Ταυτόχρονα, οι ΚπΣΔ έχουν αποστείλει στου υποψηφίους Προέδρους ερωτηματολόγιο για την ιδεολογία και τις οργάνωση του Κινήματος, για την εξωτερική, οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας, για τα αναγκαία Πράσινα Δημόσια Αγαθά και βέβαια για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αποσαφηνιστεί από όλες και όλους το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που θα υπηρετήσουν. (Περισσότερα https://socialdemo.gr/2024/09/01/pros-tin-eklogi-igesias-kentrika-zitimata-gia-tin-poreia-tis-sosialdimokratias-kai-toy-pasok-kinimatos-allagis/ )

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να παίρνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής μας.

Για τον σκοπό αυτό οργανώνουμε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 2:00μμ, κλειστή συνεδρία (μόνο με προσκλήσεις), διάλογο για την “ολική επαναφορά” της Κεντροαριστεράς με εργαλείο τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού αφηγήματος που θα μετουσιωθεί σε πρόγραμμα διακυβέρνησης. Στο διάλογο αυτό, που στόχο έχει τη δικτύωση και συνεργασία των συμμετεχόντων, θα αναπτύξουν απόψεις συλλογικότητες, προσωπικότητες, κοινωνικοί εταίροι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο της Πράσινης μετάβασης και της δίκαιης ψηφιακής ανάπτυξης, στην πολιτική ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και στην εσωτερική αποκέντρωση και στο κοινωνικό κράτος που προκύπτει από νέου τύπου αναδιανομές, όπως η διανομή του πλεονάσματος παραγωγικότητας από τη φορολόγηση των ρομπότ.

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 9 χρόνια από την ίδρυση μας, οργανώνουμε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.30,  στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (Αμφιθέατρο  Αντώνης Τρίτσης), με ελεύθερη συμμετοχή κάθε πολίτη, την 6η Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη με θέμα “Η Σοσιαλδημοκρατία 3.0: Οδηγός των Εξελίξεων”.

Στη συνδιάσκεψη, που θα ολοκληρωθεί με παραγωγή θέσεων των ΚπΣΔ για τη χρονιά που ακολουθεί, θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διενέργεια πρόσφατης διαδικτυακής έρευνας των ΚπΣΔ με τίτλο “Διαμορφώστε το Μέλλον του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.” Κυρίαρχα θέματα της η αντίληψη για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι προτεραιότητες της ηγεσίας που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου

Οι ΚπΣΔ προσκαλούν κάθε πολίτη  να συμμετάσχει στην εκδήλωση όπου σημαντικές προσωπικότητες θα αναπτύξουν θέματα  σχετικά το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και στην  διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής μας. (Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης στο https://socialdemo.gr/2024/08/31/6191/ )

Ελάτε να συμβάλετε στη διαμόρφωση των προτάσεων που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της χώρας μας.

Κάθε φωνή μετράει!

Γραφείο Τύπου

Αθήνα,  4  Σεπτεμβρίου 2024

Εγγραφή
Ειδοποίηση για

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια