Στο χώρο των Πανεπιστημίων, ο οποίος είναι ένας Δημόσιος Χώρος που προστατεύεται με ειδική αλλά και γενική πρόνοια από το Σύνταγμα, πρέπει επιτέλους να γίνει ένας διάλογος ορθολογικός και ήρεμος με επιχειρήματα χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις και ένδεια απόψεων. Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να έχει στοιχεία λαϊκισμού, δογματισμού και υπεκφυγές. Ένας τέτοιο διάλογο τον αξίζουν οι φοιτητές μας, οι διδάσκοντες, οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Προπάντων όμως τον αξίζει η χώρα μας.
Ένα από τα θέματα αυτού του διαλόγου είναι και το θέμα και πρόβλημα με τη φύλαξη και τη προστασία των Πανεπιστημίων. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως προσωπικά δεν το θεωρώ από τα πρώτα στις προτεραιότητες αυτού του διαλόγου. Προηγούνται θέματα όπως ο αριθμός των εισακτέων, η άναρχη διασπορά τμημάτων χωρίς ανθρώπινους πόρους και υποδομές, η αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης πέρα και έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια του Δημόσιου Λογιστικού, η αξιολόγηση, η αριστεία, η ποιότητα και η αναβάθμιση των σπουδών κλπ. Από την άλλη μεριά βέβαια το θέμα της φύλαξης και της προστασίας δεν μπορεί να λείπει από τον διάλογο. Ως μέρος όμως ενός συνολικού διαλόγου και όχι με αποσπασματική συζήτηση και ξεκομμένο από τα υπόλοιπα. Μα προπάντων η συζήτηση πρέπει να γίνει με όρους προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, του Δημοσίου Συμφέροντος και υπεράσπισης της Δημόσιας Περιουσίας. Δεν πιστεύω ότι είναι ούτε θέμα Πανεπιστημιακού Ασύλου ούτε Αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων.
Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι κάθε Πανεπιστήμιο έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και προβλήματα, αναφορικά με το χειρισμό αυτής της κατάστασης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα Πανεπιστήμιο σε 6 πόλεις με 7 τοποθεσίες πληρώνει ετησίως 850.000 ΕΥΡΩ για φύλαξη . Αυτό το ποσόν είναι το 10% της ετήσιας χρηματοδότησης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς και να επιλύσει σημαντικές ελλείψεις.
Τα ερωτήματα επομένως είναι τα εξής: Έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών ικανοποιητική φύλαξη και προστασία; Η απάντηση είναι όχι. Συμβαίνουν οποιασδήποτε μορφής παρεμβατικές ενέργειες; προφανώς ναι. Χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων; Η προσωπική μου άποψη είναι όχι. Και αυτό γιατί με βάση την κουλτούρα που υπάρχει σήμερα δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα.
Η πρόταση μου είναι πως χρειάζεται Ειδικό Σώμα Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες, το οποίο θα ανήκει στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη και αυτή η αρμοδιότητα θα συνοδεύεται και από ευθύνες αν δεν χρησιμοποιηθεί αυτό το Σώμα, όταν και αν γίνουν παρεμβατικές ενέργειες. Το Σώμα αυτό θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος. και να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης όπου και αν χρειάζεται η παρουσία της αστυνομίας ,σε περιπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αυτό πρέπει να γίνεται.
Θάρρος, Ορθός Λόγος, Υπεράσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος και Σεβασμός των νόμων λαμβάνοντας υπόψη το Ακαδημαϊκό Περιβάλλον για να είμαστε αποτελεσματικοί. Να πούμε επιτέλους Αλήθειες, χωρίς Φόβο, είμαστε Ευρωπαϊκή Χώρα, και το οφείλουμε στους Νέα Γενιά.
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών