Εμείς, ως «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», έχουμε λόγους να είμαστε σήμερα ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι γιατί γίνονται ουσιαστικά βήματα σε σχέση με τις βασικές θέσεις που υποστηρίζαμε πάντα, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα και στις διαδικασίες της ΔΗΣΥ της οποίας είμαστε ιδρυτικό μέλος, αλλά και με τις δημόσιες τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες μας, εντός και εκτός ΔΗΣΥ, για ενότητα, ανανέωση και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Αυτά είναι άλλωστε και τα πάγια αιτήματα των πολιτών και των μελών μας.
Η πρόταση-πρόσκληση που απευθύνουμε πλέον ως ΔΗΣΥ προς τις άλλες δυνάμεις με τον οδικό χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο δημιουργίας νέου, ενιαίου κόμματος και εκλογής του επικεφαλής του από τη βάση, ήταν και είναι η πάγια θέση όλων των εκτός ΔΗΣΥ δυνάμεων. Και εμείς θα επιμείνουμε στο ενιαίο γιατί η σημερινή πολυκομματική εικόνα προκαλεί δυσλειτουργίες και σύγχυση. Δεν είναι καθαρή λύση.
Δημιουργούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι υπερβάσεις από όλους, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για να δοθεί οριστικό τέλος στην εικόνα πολυδιάσπασης και αποδυνάμωσης μιας ιστορικής παράταξης, για να προχωρήσει η μεγάλη πολιτική συμμαχία των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της Πολιτικής Οικολογίας, ανοίγοντας έτσι προοπτικές για αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα και προώθησης των πολιτικών μας για ανασυγκρότηση και εθνική συνεννόηση.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες είναι οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την κατάσταση της χώρας. Σε αυτό έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε. Προϋπόθεση, το να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την πραγματικότητα της χώρας και τις δυσκολίες της, να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, να μην εγκλωβιστούμε ξανά στις παθογένειες του λαϊκισμού, του συντηρητισμού, των πελατειακών σχέσεων, της οικονομίας των δανεικών και των δημοσιονομικών εκτροχιασμών που γέννησαν και παρατείνουν την κρίση.
Το «Πρόγραμμα Ελλάδα», ως εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, είναι ταυτόχρονα και πρόταση διακομματικής εθνικής συνεννόησης και προγραμματικών συγκλίσεων.
Για να έχει όμως αποτελέσματα πρέπει να καλύπτει ταυτόχρονα:
• το πώς θα χτιστεί το νέο επιτελικό κράτος και οι νέες σχέσεις κράτους-επιχειρήσεων-πολιτών
• το να δοθούν σύγχρονες απαντήσεις, προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες, όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις διεθνείς προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
• το να ενεργοποιηθεί η παραγωγή σε νέες βάσης, να κινητοποιηθούν οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και οι φορείς της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της καινοτόμου, εξωστρεφούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, οι δημιουργικοί άνθρωποι, οι επιχειρηματίες, οι νέοι επιστήμονες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, των νέων ευκαιριών στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην θαλάσσια οικονομία, στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική οικονομία.
Η σοσιαλδημοκρατία συγκροτεί το κατεξοχήν ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και την πρόοδο, ενισχύοντας την παραγωγή πλούτου, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αναδιανομή και την άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Στηρίζει τη λειτουργία της αγοράς, με κανόνες όμως και περιορισμούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, η περιβαλλοντική προστασία, τα ατομικά δικαιώματα, η αειφορία και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών. Είναι οι πολιτικές που δημιούργησαν το ευρωπαϊκό μοντέλο, αλλά έφτασαν πια στα όρια τους στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Σήμερα, με οδηγό τις αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, αναζητούνται σύγχρονες απαντήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπάρχει όμως μια απαραίτηση προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλα αυτά στην Ελλάδα, και όχι μόνο στον πολιτικό μας χώρο. Είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους της πολιτικής και η συμμετοχή της κοινωνίας που απέχει όλο και περισσότερο ακόμη και από τις εκλογές, η γενικότερη επικράτηση μιας νέας κουλτούρας στο πολιτικό σύστημα και στα πολιτικά κόμματα, ως κόμματα αρχών με κανόνες συμμετοχής, διαφάνειας, διαβούλευσης, αξιοκρατίας, αξιολόγησης και λογοδοσίας ώστε να αποκατασταθεί.
Και σε αυτό πρέπει, επίσης, να πρωτοστατήσουμε για να έχουμε μέλλον.
Συνέδριο της ΔΗΣΥ 1/7/2017
Ο Νίκος Διακουλάκης είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία”