Φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Πριν από λίγες ημέρες διάβασα σε έναν τοίχο της Ιατρικής Σχολής: «Η Ελλάδα πάλιωσε και γι’ αυτό δεν είναι εντάξει». Ναι φίλες και φίλοι. Η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης πάλιωσε και πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, σήμερα, εμείς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, μαζί με όλους εσάς, για να ενώσουμε, να αλλάξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για τη δημιουργία μιας νέας καλύτερης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας ευημερούσας, δημοκρατικής, Ευρωπαϊκής.
Όμως, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, σε μία Ευρώπη που ψάχνεται, αλλού τολμώντας και αλλού οπισθοχωρώντας, και σε μία Ελλάδα που σέρνεται στην ύφεση και στην ανεργία, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να βγούμε από την κρίση είναι δύσκολος και ανηφορικός. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον Ελληνικό λαό.
Κάθε μέρα όμως που περνάει, όλο και περισσότερο γίνεται φανερό πως την ανηφόρα αυτή θα τη διανύσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, στοιχισμένες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου σε μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση, που θα ενώνει, θα εμπνέει και θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε από ένα κόμμα ούτε από αλλοπρόσαλλες και ετερόκλητες κυβερνητικές συνεργασίες, που δεν στηρίζονται σε προγραμματικές συμφωνίες, ούτε από κυβερνήσεις οριακής πλειοψηφίας στη Bουλή και στην κοινωνία, όπως φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Ούτε όμως μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση. Την κρατικοδίαιτη οικονομία, το πελατειακό κράτος , τον κομματοκρατούμενο συνδικαλισμό, τον ψηφοθηρικό λαϊκισμό.
Και μπορεί αυτές οι παθογένειες να πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις την περίοδο 2004-09 που κυβέρνησε η Ν.Δ., με καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα, όμως, και η δική μας η παράταξη έχει συμβάλλει στις παθογένειες αυτές. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον Ελληνικό λαό. Και δεν φοβόμαστε να την πούμε γιατί η τεράστια προσφορά μας στον τόπο υπερβαίνει κατά πολύ τα λάθη και τις καθυστερήσεις του χθες.
Όμως φίλες και φίλοι, την κρίση θα την ξεπεράσουμε κοιτώντας προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω. Γιατί μπροστά μας βρίσκονται οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στην υγεία, στην παιδεία, στο ασφαλιστικό, στη δικαιοσύνη και σε πολλές άλλες πτυχές, ή ζάρες θα έλεγα καλύτερα της παλιωμένης Ελλάδας. Γιατί η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι πρωτίστως πολιτική. Είναι κρίση θεσμών, κρίση αξιών.
Η κρίση όμως, όπως λένε οι φίλοι μας οι Κινέζοι, είναι απειλή είναι όμως και ευκαιρία. Και για εμάς είναι ευκαιρία μέσα από τις ρωγμές που άνοιξε η κρίση να προβάλει ένας νέος φορέας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Ένας νέος φορέας με κορμό τη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία, που θα συσπειρώνει και θα εκφράζει το προοδευτικό Κέντρο, την ανανεωτική και δημοκρατική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία.
Η σύγχρονη όμως Σοσιαλδημοκρατία, δεν μπορεί να είναι η Σοσιαλδημοκρατία του χθες. Η Σοσιαλδημοκρατία για χρόνια υπερασπίσθηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων και έχτισε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Τεράστια προσφορά για όλη την ανθρωπότητα. Εξασθένησε όμως σταδιακά η μεταρρυθμιστική ορμή της μέσα από τον πολύχρονο κυβερνητισμό και χωρίς νέο αφήγημα προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Όπως εξάλλου συνέβη και στη χώρα μας. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον Ελληνικό λαό.
Αυτή τη χαμένη ορμή πρέπει να βρει ξανά η Σοσιαλδημοκρατία του σήμερα και κυρίως η Σοσιαλδημοκρατία του αύριο, για να μπορέσει να απαντήσει στις νέες μεγάλες προκλήσεις των καιρών:
- Την παγκοσμιοποίηση, που πληγώνει αλλά και που ενώνει.
- Την 4η βιομηχανική επανάσταση, που απειλεί εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις και απαιτεί νέες δεξιότητες.
- Την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε με καταστροφές στο περιβάλλον.
- Τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που δημιουργούν νέες εστίες εντάσεων και πολέμων και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
- Τις διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες αλλά και τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου.
- Την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
- Τον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό, που αντιμάχονται την αναγκαία πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.
- Την τρομοκρατία, τον φανατισμό και τη ξενοφοβία.
- Τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας, τον στιγματισμό της διαφορετικότητας.
- Τον κλονισμό του σύγχρονου κράτους πρόνοιας που αδυνατεί πλέον να προσφέρει ορίζοντες και γενναιόδωρες παροχές.
- Την ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού που δυναμιτίζει το ασφαλιστικό και πλήττει τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.
- Και τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, τη δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων στη πολιτική και στους πολιτικούς.
Φίλες και φίλοι, αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καθορίζουν σήμερα τις πολιτικές συντεταγμένες των προοδευτικών δυνάμεων. Ο άξονας Δεξιάς-Αριστεράς υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε ορισμένους. Όμως η Αριστερά του λαϊκισμού , η Αριστερά του κρατισμού, η Αριστερά των καθεστωτικών αντιλήψεων, δεν είναι η Αριστερά της προόδου. Δεν είναι η Αριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή η Αριστερά δεν είναι σύμμαχος μας. Είναι πολιτικός μας αντίπαλος.
Πρόοδος σήμερα σημαίνει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη, περισσότερος πλούτος, αλλά και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου. Γιατί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και χωρίς κοινωνική συνοχή δεν υπάρχει βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Αυτή είναι άλλωστε η πιο μεγάλη μας διαφορά από τη συντηρητική παράταξη. Γι’ αυτό άλλωστε χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη.
Στον αγώνα αυτό για την Ενότητα και Ανανέωση των προοδευτικών δυνάμεων, που οι Κινήσεις Πολιτών πρωτοστατούν από το 2012, δεν περισσεύει κανείς. Εμείς θέλουμε να συμπορευθούμε και με το Ποτάμι, και με την Ώρα Αποφάσεων, και με τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, και με όλα τα αξιόλογα στελέχη της Παράταξης μας. Αλλά πάνω από όλα θέλουμε κοντά μας όλους τους προοδευτικούς πολίτες, γιατί δεν αρκεί η ενότητα στην κορυφή εάν δεν υπάρχει ενότητα στη βάση της Παράταξης μας.
Τώρα που κατέρρευσε η αντιμνημονιακή απάτη και αυταπάτη, την οποία τροφοδότησαν τα Ζάπεια Ι και ΙΙ και οι ψεύτικες υποσχέσεις μιας δήθεν ριζοσπαστικής Αριστεράς σε σύμπραξη με ένα κόμμα της άκρας δεξιάς, τώρα ήρθε η ώρα να σφυρηλατήσουμε, με τη γλώσσα της αλήθειας, με αυτογνωσία, με υπευθυνότητα και τόλμη, νέους δεσμούς εμπιστοσύνης με τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών. Τώρα ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μία νέα στέρεη συμμαχία των μεσαίων στρωμάτων με το παραγωγικό κεφάλαιο και τον κόσμο της εργασίας, που θα στηρίξει το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Τώρα ήρθε η ώρα όλοι μαζί, στελέχη και πολίτες της Προοδευτικής Παράταξης, να συγκροτήσουμε τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας σε λίγους μήνες στο Ιδρυτικό Συνέδριο, με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες , με νέο μητρώο μελών και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έναν φορέα, που ο χρόνος εκλογής της ηγεσίας του από τη βάση, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει μετά το Ιδρυτικό συνέδριο, αλλά και η φυσιογνωμία του- εάν θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίο κόμμα με θεσμοθέτηση των τάσεων, όπως υποστηρίζουμε εμείς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία- δεν θα το αποφασίσουμε στο Συνέδριο αυτό, αλλά στην πορεία για το Ιδρυτικό Συνέδριο, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις αυτές μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, αλλά κυρίως για να μπορέσουμε να προσμετρήσουμε στις αποφάσεις μας τη βούληση της κοινωνικής βάσης της παράταξης μας. Γιατί αυτή είναι η δύναμη μας, γιατί αυτή η βούληση είναι που θα μας καταστήσει ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων και εγγυητές ενός καλύτερου μέλλοντος.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, σήμερα με το προγραμματικό και πολιτικό Συνέδριο μας κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Αύριο με το Ιδρυτικό Συνέδριο θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, για μία ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, για μία καλύτερη Ελλάδα.
Καλή δύναμη σε όλους μας.
Φάληρο, 30 Ιουνίου 2017